מה חשוב להוסיף למיץ סלק? ולמה בכלל כדאי לאכול סלק?

מה חשוב להוסיף למיץ סלק ולמה זה יכול לעזור לכם?

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
לא על הסלק לבדו - מיץ סלק

התשובה היא החומר בטנין (betanin), ממשפחת ה – betaine. חומר זה אחראי על צבע הבורדו החזק של הסלק.
אין בגוף האדם שום אנזים שיודע לפרק את המולקולה הזו, ולכן החלק שנספג לדם לא מתפרק בגוף ויוצא בשלמותו בשתן. החלק שלא נספג (כי אין 100% ספיגה) גורם לכך שגם הצואה יכולה להראות אדומה.

מעניין לציין שה – betanin משמש בתעשייה כצבע מאכל (לגלידות, סוכריות ועוד ועוד…) וסימונו הוא E162 (לא כל מספר E הוא חומר מסרטן. יש בינהם גם הרבה מאוד חומרים טבעיים).
את ה – betanin מפיקים בתעשייה ממיץ סלק.

מיץ סלק שמופק מכמות רבה של סלקים, עשיר מאוד בחומר זה ולכן אחרי שתיית מיץ סלק או אכילת כמות רבה של סלק, השתן יהיה אדום ולא פעם נראה כמו דם בשתן או בצואה. תופעה שעלולה להפחיד אנשים שלא מצפים לה לאחר אכילת סלק. תופעה זו אינה מסוכנת.

סלק ויתר לחץ דם

פורסם כי מיץ סלק נמצא כמביא לירידה בלחץ דם [1]. הסיבה לכך היא שסלק הוא אחד הירקות שמכילים את הכמות הרבה ביותר של ניטראטים.
ניטראטים גורמים כנראה לייצור מוגבר של NO – nitric oxide, המולקולה שגורמת להרפייה של שרירים הנמצאים בדפנות כלי הדם וכך מביאה להרחבת כלי הדם. כאשר כלי הדם מתרחבים, לחץ הדם יורד.
גם התרופה המפורסמת ויאגרה מביאה לייצור מוגבר של NO וכך להרחבת כלי דם באיברי הרבייה.
יש הטוענים ששתיה של מיץ סלק יכולה להחליף תרופה זו, אך הדבר לא נבדק קלינית (על סלק אי אפשר להוציא פטנט בניגוד לויאגרה…).
חשוב לציין שכל אפקט שיש למיץ סלק, יש גם לאכילת כמות רבה של סלק שלם. מיץ סלק פשוט מרוכז יותר.

כמה כללים חשובים מאוד בשתיית מיץ סלק

  1. ה – betanin הינו חומר שמתפרק בנוכחות אור, חום וחמצן. לא ידוע מה ההשפעה של תוצרי הפירוק שלו. בתוך הסלק עצמו, ה – betanin שמור מחשיפה לחמצן.
    לאחר הסחיטה של המיץ, ה – betanin נחשף לחמצן ועלול להתפרק. לכן יש לשתות מיץ סלק מיד לאחר הכנתו ולא רצוי להכינו אם אין כוונה לשתותו בהקדם.
  2. כדאי מאוד להכין מיץ סלק במכונת מיצים הפועלת בטכנולוגיה של סחיטה איטית ולא במכונת מיצים הפועלת על בסיס סכין שמסתובבת במהירות. הסכין שנעה במהירות יוצרת חיכוך גבוה וחום מקומי גבוה, דבר שעלול להביא לפירוק ה – betanin.
  3. הסלק הוא כאמור ירק המכיל כמות רבה של ניטראטים. ניטראטים מתפרקים לניטריטים, מולקולות פעילות הרבה יותר.
    ניטריטים עלולים להפוך ל – nitrosamine – מולקולה שנמצאה כמגדילה סיכון לסרטן [2] (בשר מעובד, בשר מעושן, דגים משומרים ודגים מעושנים הם המקור העשיר ביותר במולקולה מסוכנת זו).
    רוב התהליכים הללו לא מתרחשים בסלק סתם כך. לאחר הכנת מיץ הסלק יש סבירות גבוהה הרבה יותר שהם יתרחשו ואכן במיץ סלק מוצאים לא פעם חומר זה. זו עוד סיבה מדוע יש לשתות את מיץ הסלק טרי ככל האפשר.
    במחקר שנעשה בגרמניה [3] נמצא שתוספת של ויטמין C למיץ סלק מנעה את ייצור ה – nitrosamine. אז כאשר אתם מכינים מיץ סלק כדאי להוסיף מקור טבעי של ויטמין C (שאגב, סימונו התעשייתי הינו E300 …) כגון, אבקת acerola שהינו אחד הפירות המרוכזים ביותר בויטמין C.
  4. אבל יש פתרון פשוט הרבה יותר וזמין הרבה יותר – הוסיפו למכונת המיצים שלכם לפחות פלפל אדום אחד, אולי אפילו שניים! פלפל אדום הינו אחד הירקות העשירים ביותר בויטמין C טבעי – כמעט פי 4 לעומת תפוז או לימון ויותר מאשר פי 2 לעומת קיווי או ברוקולי!

ועצה קטנה לסיום

אפשר בהחלט לשתות מידי פעם מיץ סלק (לעיתים רחוקות, ממש לא באופן קבוע). הסלק בכלל עשיר בנוגדי חימצון ומכיל כמות רבה במיוחד של בטאין – מולקולה שמורידה רמות הומוציסטאין וכך ככל הנראה מקטינה סיכון למחלות לב ולאלצהימר, אבל אל תחשבו שמיץ הסלק יפתור את בעיית לחץ הדם שלכם.
הוא מביא להרחבת זמנית של העורקים ולכן לירידה בלחץ הדם, אבל הוא לא יורד לשורש הבעיה.
מדוע מלכתחילה לחץ הדם עלה? מדוע השרירים של כלי הדם היו מכווצים? עם שאלות אלו מיץ הסלק לא מתמודד.
אין תחליף לתזונה טבעית ובריאה, פעילות גופנית קבועה ומשמעותית, שינה טובה, רוגע נפשי ושמחה.
שום מיץ כזה או אחר ושום חליטה לא יחליפו אורח חיים בריא.
אז אל תחפשו פתרונות קסם מהירים (גם אם הם טבעיים!) – זו לא הדרך הנכונה. ובכלל, אני אישית מעדיף הסלק בצורתו השלמה, לעיתים בסלט חי, אך לרוב כסלט סלק מאודה או סלק מבושל.
מעניין לציין שכבר הגמרא כותבת שסלק טוב ללב (כאמור המחקרים האחרונים גילו שהבטאין מוריד רמות הומוציסטאין וכך מקטין סיכון למחלות לב) ועל פי אחת הדעות בגמרא זה רק כאשר הסלק מבושל.
לבריאות!


שלכם,
גיל יוסף שחר MD


אהבתם את המאמר?