איזה מים לשתות? מהי מערכת הטיהור הטובה ביותר?

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
איזה מים לשתות? מהי מערכת הטיהור הטובה ביותר?

נושא המים הוא נושא מורכב מאוד. יש המון שיטות טיהור והשבחת מים ומטרת מאמר זה היא לעשות לכם סדר בנושא.

לפני שנצלול פנימה להבין לעומק את העניין, אתייחס ראשית לשאלה המתבקשת: מדוע לא לשתות מים מינרלים?

שתיית מים מינרלים תספק כנראה מים באיכות טובה יותר ממי ברז (אבל גם זה לא בטוח – ראו כאן תחקיר של רביב דרוקר ומיקי רוזנטל, ששודר גם בערוץ 10, שבלא מעט מקרים לא כך הדבר כלל וכלל), אבל גם אם הם באיכות טובה יותר, יש לא מעט חסרונות למים מינרלים.

 

להלן החסרונות העיקריים בשימוש במים מינרלים:

  1. בקבוקי הפלסטיק (וככול הנראה גם מיכלי הפלסטיק) פולטים מולקולות הנקראות פתלאטים. אלו מולקולות שהמדע מכנה Endocrine disruptors – 'משבשים הורמונליים'.
    במחקר מקיף שנעשה בגרמניה בדקו 16 מותגים של מים מינרלים ובכולם מצאו פתלאטים. כתבתי על כך בהרחבה במאמר הזה שמדבר על הבעיה שעלולה להיות עקב שתיית מים מינרלים באופן קבוע.
  2. שתיית מים מינרלים היא פעולה מאוד לא אקולוגית. לא רק יצירת זבל בכמות רבה, אלא גם שינוע המים לחנויות ולבתים מגדיל את פליטות הגזים הרעילים לאטמוספירה.
  3. מחיר גבוה.
  4. סחיבת הבקבוקים לבית מהווה טרחה לחלק מהאנשים.
  5. פתרון שלא ישים לכלל אזרחי המדינה (אם מחר כל אזרחי המדינה יחליטו שהם רוכשים מים מינרלים, אין בישראל יכולת ייצור של כמות מספקת. כמו הדבר ידרוש אלפי ואולי עשרות אלפי משאיות שינועו בכבישי ישראל מידי יום רק לצורך אספקת מים לבתים).

כך שמים מינרלים אינם הפתרון.
בטח שלא פתרון נכון ובריא למדינה שלמה ובטח שלא בראייה לטווח ארוך.
נשארנו עם האפשרות לטהר ולהשביח את מי הברז.

 

טיהור והשבחת מי הברז מתחלקים לשלושה שלבים:

  1. טיהור הרעלים הרבים שיש במי הברז.
  2. איזון המים מבחינת רמת החומציות וריכוז המינרלים הנחוצים לגוף.
  3. השבחתם ל"מים חיים".

בשלב הראשון, אנחנו רוצים להיפטר מכל הרעלים שעלולים להיות במים: כלור, פלואוריד, חול, מתכות כבדות, פתלאטים, שיירים של תרופות, PCB, שיירים של חומרי הדברה, דיוקסינים, מעכבי בעירה, שיירים של חומרי ניקיון, חלודה ועוד.

השלב השני, נובע מהעובדה שלרוב מי הברז הם חומציים או במקרה הטוב ניטרלים מבחינת רמת החומציות שלהם ויש תועלת בריאותית בשתיית מים שאינם חומציים.
גם חלק ממערכות הטיהור, הופכות את המים לא פעם לחומציים יותר.
על כל נושא חומציות המים והיתרונות בשתיית מים בסיסיים (ההיפך מחומציים) אכתוב במאמרים הבאים, רק אציין שמספר מעיינות ברחבי העולם שהמים שלהם נחשבים כבר מאות רבות של שנים למים שמרפאים מחלות על פי התושבים המקומיים, הם מעיינות שהמים שנובעים מהם הם מים בסיסיים, עם PH של 8-9.5.

השלב השלישי, הפיכת המים ל"מים חיים", מיועדת להחזיר למים את החיות שאבדה להם ולשפר את המבנה המרחבי של צביר מולקולות המים (האופן בו מולקולות מים נקשרות אחת לשניה במרחב). לא במקרה יש ביהדות מושג שנקרא "מים חיים" (ורק הם מטהרים ורק הם מותרים למקווה).
החיות הזו אבדה בתהליך שאיבת המים ממאגרי מי התהום/מהכנרת ובמהלך המסע של מים בצנרת של הרשויות המקומיות. ואם מדובר במים מותפלים, גם תהליך ההתפלה הורס את המבנה המרחבי של צביר מולקולות המים.

על השלבים השני והשלישי, שהינם חשובים לא פחות מהשלב הראשון, נדבר בהרחבה במאמרים הבאים בסדרת המאמרים על המים.

במאמר זה נתמקד בשלב הראשון: כיצד כדאי לטהר את מי הברז מהרעלים הרבים שנמצאים בהם?

יש בשוק המון סוגי פילטרים ומערכות סינון.
בקרב כל מי שבקיא בטכנולוגיות של סינון רעלים, אין עוררין על כך שהטכנולוגיה היעילה והטובה ביותר לסילוק חומרים זרים ורעילים מהמים היא טכנולוגית אוסמוזה הפוכה.
אוסמוזה הפוכה בייתית היא שיטה בה משתמשים בממברנה חדירה למחצה, שמאפשרת רק מעבר של מולקולות מים ולא של מומסים בתוכו. בעזרת שימוש בכח הכבידה ולחץ המים בצנרת, המים עוברים דרך הממברנה והמומסים השונים מצטברים על גבי הממברנה.

(לבעלי רקע בכימיה, להלן ההסבר למעוניינים להבין את המנגנון בו פועלת האוסמוזה ההפוכה: המים נעים דרך הממברנה בניגוד ללחץ האוסמוטי שמעוניין שמים יעברו בכיוון הנגדי, חזרה לברז שבקיר, כדי להקטין את ריכוז המומסים בצד של מי הברז ומכאן השם אוסמוזה הפוכה. היא מתרחשת כאשר לחץ המים גובר על הלחץ האוסמוטי).

כדי למנוע הצטברות של מומסים על הממברנה שיפגעו ביעילותה, כל מערכות האוסמוזה ההפוכה מכילות מספר פילטרים נוספים, לפני הממברנה, על מנת לסנן חלקיקים גדולים, עוד קודם הגעה לממברנה.
כמו כן, מערכות אוסמוזה הפוכה מכילות מסנן פחם פעיל על מנת לסנן את הכלור ותרכובות אורגניות נוספות. הממברנה של האוסמוזה ההפוכה היא שלב הטיהור האחרון, בו נבלמים כל מה שלא נבלם קודם לכן והמתכות הכבדות (שהן זעירות מאוד).

מה לגבי מערכות טיהור המים האחרות שיש בשוק?

כולן מסננות רק חלק מהרעלים ולא באותה יעילות כמו האוסמוזה.
יעילות האוסמוזה עומדת על 99-99.7% מסך המומסים במים. היא למעשה מייצרת כמעט מים מזוקקים (מים מזוקקים = 100% מולקולות מים).
למיטב ידיעתי שום מערכת אחרת, לא מסננת את מגוון הרעלים שמסננת האוסמוזה וביעילות של האוסמוזה ההפוכה.

האם יש חסרונות למערכת אוסמוזה הפוכה?

כן. כמו לכל דבר, גם פה יש יתרונות וחסרונות. להלן החסרונות (שניתן להתגבר עליהם):

  1. הממברנה לא מבדילה בין רעלים לבין מתכות רצויות וטובות כגון: מגנזיום, סידן, אבץ ועוד. המערכת למעשה מוציאה גם את המתכות הטובות והחשובות לאדם (ולכן חשוב שמערכת אוסמוזה הפוכה תשלים זאת לאחר פעולת הסינון – ראו בהמשך).
  2. רוב רובן של מערכות האוסמוזה מייצרות מים עם PH של 7 (טווח של 6-7.5). PH הינו מדד לחומציות וככל שה-PH נמוך יותר, המים חומציים יותר.
    מידע רב הצטבר בשנים האחרונות על התועלת בשתיית מים עם PH של 8 ומעלה (עד 9.5).
    כך שרוב רובן של מערכות האוסמוזה לא מייצרות מים איכותיים מבחינת רמת החומציות שלהן.
  3. רוב מערכות האוסמוזה ההפוכה כוללות מיכל אגירה של מים מטוהרים שעברו את תהליך האוסמוזה. זוהי נקודת תורפה ברוב מערכות האוסמוזה ההפוכה שכן חיידקים נוטים להצטבר במיכל.
  4. מהירות הטיהור איטית יחסית. אם רוצים לבשל סיר מרק ואחריו גם למלא קנקן או שניים, לא פעם נגמרים המים במיכל ויש לחכות פרק זמן לא מבוטל עד שיהיו שוב מים זמינים לשתיה.

אז איך בוחרים מערכת אוסמוזה הפוכה?

היה לי ברור שאני מתקין בביתי מערכת אסומוזה הפוכה שכן היא מבטיחה לי מים ללא כל הרעלים הרבים שיש בהם וזו הטכנולוגיה שעושה זאת ביעילות הגבוהה ביותר.
השאלה ששאלתי את עצמי הייתה האם יש הבדל מהותי בין מערכות אוסמוזה הפוכה שונות ואיזו מערכת ספציפית להתקין.
גיליתי שאכן יש הבדלים מהותיים בין מערכות אוסמוזה שונות ושלהבדלים אלו השפעה קריטית על איכות המים שמקבלים.
לאחר בדיקה יסודית של מספר מערכות אוסמוזה הפוכה, מצאתי מערכת אחת עם יתרונות מובהקים שלא קיימים במערכות אחרות.
נכון להיום, לדעתי זו מערכת האוסמוזה ההפוכה האיכותית ביותר.

כעת אשתף אתכם ביתרונות של מערכת האוסמוזה ההפוכה שבחרתי ואפרט במה היא שונה ממערכות אוסמוזה אחרות:

1. יתרון מרכזי ומהותי הוא שרמת החומציות של המים היוצאים ממערכת זו הם מים עם PH של 8.2 (לא הסתמכתי על הצהרת היצרן אלא בדקתי זאת גם בעצמי).
כלומר, מערכת זו למעשה מבצעת את שלב 1 (סינון הרעלים ממים) וגם את שלב 2 (איזון המים מבחינת רמת החומציות)!
כל שאר מערכות האוסמוזה ההפוכה שבדקתי ייצרו מים חומציים או במקרה הטוב ניטרלים או בסיסיים באופן לא משמעותי (PH 7.2).
לא ארחיב כעת על החשיבות של הימנעות משתיית מים חומציים, רק אציין שמים חומציים מאיצים בין היתר את התפתחות הנזק לשיניים.
(המים יוצאים עם PH של 8.2 בזכות המינרליזטור הייחודי שהינו חלק אינטרגלי מהמערכת).

2. למערכת מינרליזטור שמכיל גרגרים מאבנים טבעיות בלבד.
מינרלזטור הוא מרכיב קריטי במערכת, שכן שתיית מים שעברו אוסמוזה ללא החזרת מינרלים טובה ונכונה, עלולה להזיק לבריאות בטווח הארוך.
המינרלזטור הייחודי במערכת זו מחזיר חזרה למים מינרלים חיוניים, כגון: סידן, מגנזיום, אשלגן, מנגון, סיליקון ועוד.
ניתן לראות כאן את הצהרת היצרן בדבר תכולת המינרלים באבנים שבמינרליזטור ועל כך שמדובר בגרגרים מאבנים טבעיות.
גם רמת החומציות של המים מעידה שהחזרת המינרלים על ידי מינרליזטור זה נעשית ביחסים הנכונים בין המינרלים השונים (סידן לעומת מגנזיום ונתרן לעומת אשלגן וכו').
את המינרלזיטור יש להחליף פעם בשנה.

3. לאחר מיכל האגירה, החברה התקינה פילטר נוסף אנטי בקטריאלי כדי לוודא שהמים היוצאים לכם מהברז על השיש יהיו נקיים מחיידקים, גם אם חלף זמן מהשימוש האחרון. לאור נקודת התורפה של מערכת האוסמוזה (מיכל האגירה) חשוב מאוד שיהיה פילטר כזה לאחר מיכל האגירה.

4. כל מרכיבי המערכת הבאים במגע עם המים הם ללא ביספנול A. זהו מרכיב שנמצאו לו גם השפעות קרצינוגניות (מסרטנות) וכן השפעות שליליות על המערכת ההורמונלית ורצוי מאוד שמזון ומים לא יבואו איתו במגע, שכן הוא זולג.
למיטב ידיעתי, זו מערכת אוסמוזה הפוכה היחידה שמצהירה רשמית שכל חלקיה הם ללא ביספנול A.
חשוב לציין שביספנול A עלול לנדוד מחלקי הפלסטיק גם לאחר הממברנה, מהמיכל והצנרת (ואז אין לזה פיצוי בהמשך). במערכת זו מכיוון שאין בה ביספנול A, הצרכן יכול להיות רגוע שכימיקל מסוכן זה לא נמצא במי השתיה שלו בוודאות.


5. בכל מערכת אוסמוזה הפוכה יש מספר שלבים לפני הממברנה (המרכיב שמבצע את פעולת האוסמוזה ההפוכה). אחד השלבים הינו סנן פחם פעיל.
החשיבות של סנן זה היא בהוצאת הכלור ותרכובות אורגניות מהמים טרם הגעתם לממברנה, שכן הצטברות כלור ותרכובות אורגניות על הממברנה פוגעת ביעילותה ומקצרת את חייה.
במערכת אוסמוזה זו ישנו סנן פחם פעיל פטנטי, ™Aqualen, שמבטיח סינון איכותי הרבה יותר לעומת סנני פחם פעיל רגילים. שטח המגע בסנן ™Aqualen הינו פי 33 לעומת מסננים רגילים.
בזכות סנן זה, הממברנה, שהינה המרכיב המרכזי בתהליך האוסמוזה, תהיה יעילה יותר בסינון הרעלים השונים ולאורך זמן רב יותר, בהשוואה למערכות אוסמוזה הפוכה אחרות.

6. שטח הממברנה גדול פי 2 ולכן היא מייצרת מים במהירות כפולה בהשוואה למערכות אוסמוזה הפוכה אחרות. לא צריך לחכות זמן רב לאחר ריקון המיכל. יתרון זה של המערכת מאפשר גם מיכל קטן יותר וכך אתם שותים תמיד מים שטוהרו לאחרונה ולא עמדו שעות וימים רבים במיכל ואולי צברו חיידקים.
(הממברנה הייחודית גם מאבדת פחות מים לביוב בהשוואה למערכות אוסמוזה אחרות)

7. אין צורך בהחלפה או בחיטוי של מיכל האגירה.
בחלק ממערכות האוסמוזה האחרות בשוק יש לחטא את המיכל (לרוב בכימיקלים לא בריאים) או להחליפו מידי כמה שנים, שכן יש בלאי גדול למיכל. מערכת זו עובדת עם מיכל ייחודי שלא דורש חיטוי או החלפה.

8. המים טעימים. לא פעם הטעם של מים היוצאים ממערכות אוסמוזה הפוכה פשוט לא טעימים.
במקרה הזה, איזון החומציות שמתרחש והחזרת מינרלים אופטימלית יוצרים תוצאה שגם הטעם שלה טוב מאוד (טעם הוא תמיד עניין יחסי, אך אנשים רבים שטעמו הביעו שביעות רצון מהטעם של המים).

9. החלפת הסננים קלה ופשוטה ואינה דורשת טכנאי.

10. המערכת קלה לניוד במעברי דירה ולכן עלויות הפירוק וההתקנה זולות ביחס למערכות אחרות.

11. קומפקטית מאוד בהשוואה לכל מערכת אחרת. מיכל שאינו נוגע בקרקע. חוסך מקום מתחת לכיור ומאפשר לאחסן שם דברים נוספים. המיכל הקטן יחסית למערכות אוסמוזה אחרות הינו מיכל פטנטי שעובד בשיטת מים על מים (לא מים על אוויר, בהם שליש מהמיכל מלא באוויר ולכן צריך מיכל גדול).

12. היצרן של מערכת אוסמוזה הפוכה זו נותן אחריות ל-10 שנים! נתון זה לבדו מעיד על הביטחון שיש לחברה באיכות מוצר שלהם.

13. המערכת עומדת כמובן בכל התקנים למערכות אוסמוזה ואף מעבר לכך: בעלת תקן NSF איזו 9001 ומכון התקנים הישראלי.

14. הנציג הישראלי שמשווק ומתקין בלעדית מערכת זו נותן שירות מעולה ויחס אישי. הוא מתחייב להיות זמין בכל שאלה ועניין ולתת מענה לכל בעיה. גם זה חשוב.
מדובר באיש שאינו רק משווק ומתקין מערכות אוסמוזה, אלא באיש בריאות חוקר ומעמיק שגם ניהל בעבר חנות טבע. בכל תחום הקשור לבריאות הוא רוצה עבורו ועבור לקוחותיו את הטוב ביותר. נפגשתי איתו רבות, ביחד ביצענו בדיקות על מערכת האוסמוזה, פתחנו את קרביה כדי להתבונן מבפנים בכל החלקים והסננים השונים. גיליתי איש שחי בריאות טבעית בכל רמ"ח איבריו.

לא מצאתי עוד מערכת אוסמוזה הפוכה שיש לה את כל היתרונות הנ"ל.


מהבחינה המקצועית הקשורה לאיכות המים, מה שהיה החשוב ביותר עבורי הם הדברים הבאים:

  1. איכות המינרליזטור – אילו מינרלים מחזירים ובאילו ריכוזים והאם זה מאבנים טבעיות או לא.
  2. רמת החומציות שהמערכת מייצרת. במקרה הזה היא מערכת האוסמוזה היחידה שראיתי שמייצרת מים עם דרגת חומציות מעולה של PH 8.2 (מים בסיסיים ולא חומציים). כך ששתיית מים אלו לא תפגע בשיניים. מבחינתי זה היה שיקול משמעותי מאוד.
  3. היא ללא ביספנאול A
  4. יש פילטר אנטי בקטריאלי לאחר מיכל האגירה.

נכון להיום, זו מערכת האוסמוזה ההפוכה היחידה שמצאתי שעונה על כל הקריטריונים האלה.

זו למעשה מערכת שעושה לא רק את שלב 1 (טיהור הרעלים מהמים) אלא גם את שלב 2 (החזרת מינרלים ואיזון חומציות) בצורה אופטימלית!

במאמרים הבאים בנושא נלמד לעומק על השלבים הבאים בטיהור מים, רמת החומציות/בסיסיות של מי שתיה והשפעותיהם על הבריאות והפיכת מים ל"מים חיים".
האמצעים להפיכת המים ל"מים חיים" ניתנים להתקנה בהמשך ישיר למערכת האוסמוזה ומשתלבים בה בצורה אינטגרלית.

 

אהבתם את המאמר?