שמן קוקוס – האם הוא באמת רעל? תגובה מנומקת לסרטון הויראלי על שמן הקוקוס

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
שמן קוקוס - האם הוא באמת רעל נוראי? - בתמונה כף עם שמן קוקוס ולידה קליפת אגוז קוקוס וצנצנת שמן קוקוס

באוגוסט 2018 פרץ סרטון ויראלי, שבו צפו מעל מיליון איש.

הסרטון של ד"ר קארין מיכלס, אפידמיולוגית מהרווארד ובו היא טוענת בין היתר ששמן קוקוס הוא רעל.

בעקבות הסרטון פורסמו כתבות רבות באתרי אינטרנט בארץ שיצטטו את דבריה וכן כתבות בעיתונות הכתובה בישראל.

למי שלא מודע לסערה שהייתה, הנה צילום של איטם בעיתון "ישראל היום" על הסרטון הויראלי

בעקבות הכתבות בעיתונים ובאתרים בישראל, קיבלנו פניות מגולשים רבים שביקשו לשמעו את דעתנו בנושא.

הוזמנתי לאולפן בערוץ 10 לתוכנית של מיכל צפיר (שאגב, היא בוגרת המחזור הראשון של תוכנית ההכשרה למטפלים ברפואה תזונתית במרכז לרפואת הרמב"ם).

בתוכנית אני מדבר על הפרויקט החדש שהשקנו בבתי הספר וגם מגיב לסרטון המגדיר את שמן הקוקוס כרעל.

בטלויזיה, אי אפשר להספיק להגיד את כל מה שרוצים להגיד, אז מתחת לסרטון אני מוסיף טענות נוספות ועובדות נוספות על שמן הקוקוס.

אתם מוזמנים לצפות בתגובתי בתוכנית של מיכל צפיר. מומלץ לצפות!
(לתשומת לבכם! הסרטון מכוון כך שהוא מתחיל מהרגע בו אני מתייחס לשמן הקוקוס, אבל מומלץ מאוד להזיז את הסמן להתחלת הסרטון ולצפות גם בחלק הראשון של הראיון, בו אני מדבר על הפרויקט החדש בבתי הספר. פרויקט שיכול לחולל מהפכה של ממש בהרגלי התזונה של תושבי ישראל).

טענתה העיקרית של המומחית מהרווארד היא ששמן קוקוס מכיל הרבה מאוד שומן רווי ושמן זה מזיק לבריאות.
לדבריה הוא מעלה כולסטרול ולכן מגדיל סיכון למחלות לב.

להלן סיכום טענות הנגד לדבריה בקצרה (כולל טענות נגד שלא הספקתי להסביר בראיון בערוץ 10):

  1. שמן קוקוס אכן מכיל כמות רבה של שומן רווי, אך כלל לא ברור ששומן רווי הוא האויב של המין האנושי. יש לא מעט מחקרים שמצאו שצריכת שומן רווי לא הגדילה סיכון למחלות לב.
    יש תרבויות בכדור הארץ שצורכות הרבה מאוד שומן רווי ואין להן אחוזים גבוהים של מחלות לב. לפעמים בדיוק הפוך.

  2. השומן הרווי בצומח (כגון בשמן הקוקוס) לא דומה לשומן הרווי מהחי.
    בשמן הקוקוס יש כ – 40% (ולחלק משיטות הסיווג אפילו 80%) חומצות שומן רוויות באורך בינוני.
    בעוד במזון מן החי, השומן הרווי הוא חומצות שומן ארוכות.
    הפיזיולוגיה של חומצות שומן בינוניות בגוף האדם, שונה מהותית מזו של שרשראות ארוכות של חומצות שומן רוויות (כמו שיש במזון מן החי).
    אי אפשר בכלל להשוות.

  3. עיקר טענתה היא ששמן קוקוס מעלה רמות כולסטרול רע, ה – LDL
    היא רק שוכחת לציין שיש גם מחקרים שמראים שהוא מעלה גם רמות של כולסטרול טוב, ה – HDL ככל שרמת ה – HDL גבוהה יותר כך קטן הסיכון למחלות לב.

  4. יש כמה סוגים של LDL. יש חלקיקי LDL קטנים וצפופים ויש חלקיקים גדולים.
    הקטנים והצפופים הם המסוכנים כי הם אלו שנוטים לשקוע בדפנות העורקים.
    אין ולו מחקר אחד שבדק איזה סוג חלקיקי LDL נוצרים בעקבות צריכה של שמן קוקוס.
    אולי הוא מעלה את כמות החלקיקים הגדולים, שאינם נוטים לשקוע?
    סימן שאלה.

  5. ובכלל, שמן קוקוס אכן מעלה LDL על פי מספר מחקרים, אבל גם הכולסטרול עצמו יש סימני שאלה. האם הכוסלטרול הוא האויב של המין האנושי?
    יש כמה וכמה מחקרים שלא מצאו קשר בין רמת כוסלטרול ותמותה בכלל ובפרט ממחלות לב.
    הנה אחד מהם:

יש אפילו מחקרים, שפרוסמו בכתבי עת מדעיים יוקרתיים מאוד, שמראים שכולסטרול גבוה מאריך חיים ולא מעלה סיכון למחלות לב.
הנה אחד מהם:

ואם תחפשו תמצאו עוד ועוד מחקרים שמצאו דווקא נזקים כאשר רמות הכוסלטרול נמוכות (כגון, סיכון מוגבר לפרקינסון ועוד).
יש אף מחקרים שמצאו שרמות כוסלטרול נמוכות קשורות לתפקוד קוגניטיבי ירוד.
הנה אחד מהם:

אז האם כולסטרול הוא האויב?
בכלל לא בטוח.
כוסלטרול וודאי קשור למחלות לב וכלי דם, אבל לא הוא האויב. הוא הקורבן.
האויב האמיתי שבו צריך להלחם, הוא זה שגורם לכוסלטרול לשקוע בעורקים – הסוכר.

6. למומחית מהרווארד אין שום בשורה חדשה. היא חזרה על טיעון מוכר וידוע.
לא יצא שום מחקר חדש ולמעשה עד היום לא בוצע שום מחקר מסודר ואקראי שחילק קבוצת אנשים ונתן לחצי מהם שמן קוקוס ולחצי השני שמן קנולה או שמן זית. שום מחקר לא הראה שהחלפה של שמן קנולה בשמן קוקוס באפיה או טיגון הגדילה סיכון למחלות לב. כך שכלל לא ברור על מה היא מסתמכת בדבריה.

7. די תמוה שיש גל של תקיפות כנגד שמן הקוקוס ואין מילה אחת רעה על שמן חמניות, שמן תירס, שמן סויה ושמן קנולה. השמנים הנ"ל, הם שמנים עתירי אומגה 6, חומצת שומן פרו-דלקתית, הם מופקים בזיקוק בטמפ' גבוהות ועם שימוש בחומרים כימיים. בניגוד לשמן הקוקוס שמופק בכבישה קרה.
האם יתכן שתעשיית השמנים בארה"ב שמייצרת שמן סויה, שמן חמניות ושמן תירס מפעילה לובי כלשהו כנגד שמן הקוקוס המיובא שפוגע ברווחיה? נקודה למחשבה.

השורה התחתונה

כפי שאני אומר בסרטון, אני לא בעד צריכה מרובה של שמן קוקוס.
למעשה אני בעד לצמצם צריכה של כל סוגי השמנים.
שמן הוא בעיקר קלוריות. ללא מינרלים. ללא ויטמינים. ללא סיבים תזונתיים.
רובינו צורכים יותר מידי קלוריות וטוב נעשה אם נצמצם את צריכתם.
צמצום או אפילו הימנעות משמן נוזלי היא אחת הדרכים לשפר את המאזן הקלורי שלנו.
במיוחד נכון הדבר לגבי שמן שחומם.
שמן שחומם נוטה להתחמצן.
מי יותר ומי פחות. אבל אין שמן שעמיד לחלוטין לחימצון.
שמן שהתחמצן מזיק לבריאות. מוגדר כקרצינוגני (מסרטן) ומאיץ תהליכי הזדקנות.
אני ממליץ לבשל ללא שמן, לאפות ללא שמן וכמובן להימנע מטיגון.

תהיו בריאים!

שלכם,

גיל יוסף שחר M.D


הבהרה:
אין לראות במאמר זה המלצה לצרוך שמן קוקוס.
להיפך, הדגשתי שלדעתי כדאי ונכון לצמצם בצריכה של כל השמנים באשר הם, כולל שמן קוקוס.
בוודאי שאין לראות בכתבה זו המלצה להתעלם מרמת כולסטרול גבוהה, או להפסיק לקחת תרופות להורדת כולסטרול. רמת כולסטרול גבוהה דורשת שינוי משמעותי בהרגלי החיים וכל שינוי במשטר התרופות חייב להיעשות בליווי רפואי מקצועי ותוך יידוע של רופא המשפחה.
המרכז לרפואת הרמב"ם וד"ר גיל יוסף שחר לא ישאו באחריות לנזק שיגרם, או שיטען שנגרם בעקבות הסקנת מסקנות של גולשים מקריאת הכתבות באתר.
מטרת הכתבה היא לתת זוית נוספת לנושא עליו מדברים ולספק מידע שלא תמיד מסופק על ידי גופי הבריאות השונים.

אהבתם את המאמר?