חשקים במהלך ההריון מה ההסבר המדעי לכך? והאם צריך להענות לכל חשק?

המדריך המלא לאשה ההרה על חשקים בהריון

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
המדריך המלא לאשה ההרה על חשקים בהריון

אין כמעט אשה שלא חווה חשקים למזונות מסויימים בזמן הריון.
זו תופעה כלל עולמית, מסתבר.
נשים יכולות לחוות חשקים למתוק, מלוח, חמוץ ואפילו חריף וכו'.
החשקים משתנים מאשה לאשה. אלו יכולים להיות חשקים לפירות, ירקות, חמוצים, בשר, מאכלי חלב, ביצים, מזון עמילני (פחמימות), שוקולד, מזון סוכרי ועוד.

האשה ההרה חווה חשק כמעט בלתי ניתן לעצירה למזון מסוים.
כבר בגמרא, חז"ל התייחסו לתופעה הזו, שאם אשה הרה מריחה מאכל מסויים ומתאווה לאכול אותו, מותר לתת לה לאכול ממנו אפילו ביום כיפור, לאחר שלוחשים באוזנה שיום כיפור היום (ובתנאים מסוימים ובמגבלות מסוימות אפילו מזון לא כשר!)
חז"ל הסבירו שהחשקים האלה מקורם בעובר ושעלול להיגרם לו נזק אם לא יקבל את מבוקשו.

ב – 2018 חוקרים ניסו לבדוק האם יש קשר בין סוג המזון הנחשק להתנהגות הילדים, שנים לאחר מכן. הם לא הצליחו למצוא קשר מובהק כזה [1].
כאן מדובר במקרה בו האמא אכלה את המזון הנחשק. המדע עוד לא יודע האם יש השפעה למצב בו האמא תתעלם מהחשק. 
מה קורה האם האמא נענית לחשקים האכילה בהריון באופן תמידי? האם זה משפיע לרעה או לטובה על הצאצא? מחקר חדש ומרתק בדק זאת וממתין לכם בסוף מאמר זה.

באופן פרקטי לימינו:

אם האשה ההרה חווה חשק למזון אמיתי כלשהו (בניגוד למזון תעשייתי), גם אם מבחינה בריאותית הוא לא ממש מומלץ מבחינה בריאותית (כגון מוצרי חלב שבדורנו יש איתם הרבה בעיות), לדעתי נכון שתאכל מהם.

האם לכל חשק יש להענות בזמן הריון?

לדעתי לא.
אם האשה מתאווה לאכול בורקס, מלאווח מלא שמן תירס, או איזו עוגה עתירת קמח לבן, סוכר לבן ומרגרינה, קשה לי להאמין שחשקים אלו מקורם בעובר ואני מאמין העובר לא יינזק אם האמא תימנע ממאכלים כגון אלו.
בדיוק כמו שאם לאשה יש פתאום חשק לסיגריה בזמן ההריון (ויש מקרים כאלה), לא נאמר שזה לטובת העובר, או שלעובר יש צורך ברעלנים שיש בסיגריה (נהפוך הוא…), כך גם למזונות מסויימים יש להתייחס בצורה דומה לסיגריה (יש לציין שלרוב בהריון גם נשים מעשנות, סולדות מעישון וטוב שכך).

לאשה ההרה אין כמובן בחירה רצונית למה מתעורר החשק, אבל כדאי לדעת שמחקר מ – 2015 מצא שחשקים למזון מלוח מקטינים סיכון לסכרת הריונית [2].
אך חשק למתוק מסתבר לא הגדיל סיכון כזה.

חשקים למזון מן החי לאשה צמחונית או טבעונית – האם להענות להם?

אני סבור שגם אם האשה צמחונית או טבעונית, ובזמן ההריון יש לה חשק לבשר, דגים, ביצים או מוצרי חלב, נכון שתאכל מהם, כי באמת יתכן שכמו שאמרו חז"ל זה צורך של העובר לקבל מרכיבים מסויימים שיש באותם מזונות.
חשוב להבין שיש מרכיבים במזון שאין או כמעט ואין במזון צמחי.
זה לא רק ויטמין B12 שכולם מכירים, אלא גם ויטמין K2 ועוד רבים אחרים שגם אם נמצאים בעולם הצומח, הספיגה שלהם מהצומח נמוכה הרבה יותר בהשוואה לספיגה ממזון מן החי.

אם האשה צמחונית/ טבעונית מסיבות אידיאולוגיות עמוקות ובשום מקרה לא תאכל מזון מן החי, היא חייבת להקפיד על תזונה צמחית מגוונת מאוד, בריאה מאוד ובעיקר היא צריכה ללמוד על הנושא בצורה יסודית (מאמר נפרד יתפרסם בקרוב על כל הסוגייה של המורכבת של צמחונות וטבעונות בהריון).

מה ההסבר המדעי לחשקים אלו בזמן הריון?

מדוע יש חשקים למזונות מסויימים דווקא בהריון, המדע לא באמת יודע.
יש תיאוריה שטוענת שאולי זה קשור לרמת ההורמונים המשתנה בהריון והשפעתם על מערכת עצבים ובמיוחד חיישני הטעם והריח. תיאוריה. יתכן והיא נכונה, אבל אין לה הוכחה לעת עתה.

תופעת החשקים בהריון ידועה בכל העולם, אבל מסתבר שהמזון הנחשק משתנה מאיזור אחד בעולם למישנהו והינו מאוד תלוי תרבות.
עובדה זו קצת מחלישה את התיאוריה שמדובר בחסרים תזונתיים, שאם לא כן, היינו מצפים לחשקים זהים פחות או יותר.
אבל בהחלט יכול להיות שמערכת העצבים נמצאת בעוררות יתר בעקבות ההורמונים השונים שעולים בזמן הריון ואז המזון המקומי או זה שאנחנו נחשפים אליו ביומיום, מפעיל את החושים בעוצמה גבוהה יותר, שקשה לעמוד בפניה.
ראיה נוספת לכך שיתכן שהשינויים ההורמונליים והאינטראקציה שלהם עם מערכת עצבים היא זו שעומדת בבסיס התופעה, היא העובדה שהחשקים מתחילים בתחילת ההריון, אבל דועכים בשליש האחרון שלו.
רמות ההורמונים משתנות בשלבי ההריון השונים ולכן יתכן מאוד שזהו ההסבר.

חוקרים אחרים טוענים "שהאשם" בחשקים הוא לא פחות מאשר הגרלין, "הורמון הרעב".
כיום כבר ידוע שרמות הגרלין גבוהות יותר בזמן ההריון, מה שבהחלט מסביר מדוע האשה רעבה יותר.
רמות הגרלין עולות בהדרגה מתחילת ההריון ומגיעות לשיא לקראת אמצע ההריון.
הורמון הגרלין והקולטנים אליו נמצאו בשליה ויש חוקרים שטוענים שהשליה עצמה היא זו שמייצרת את ההורמון (שלאור הידוע כיום למדע, מיוצר ברקמת הקיבה ובדופן מערכת העיכול בלבד).
אם זה נכון, הרי שזה מחזק מאוד את טענת הגמרא שהעובר עצמו הוא זה שאחראי לחשקי התיאבון של האמא.


מחקר משנת 2022 מעלה תיאוריה אחרת [3].
החוקרים שבדקו מה קורה בזמן הריון אצל עכברים, מצאו שבזמן הריון חל שינוי בארגון הקשרים בין הניורונים הדופמינרגים במח – נוירונים שמייצרים דופמין.
דופמין הוא נוירוטרנסמיטר במח שאחרי בין היתר על מנגנון התגמול וההתמכרות.
הוא מעודד פעולות שמקנות עונג (תגמול).
 
לדברי החוקרים, השינויים שחלים בארגון מחדש שעוברים נוירונים אלו, הוא ההסבר לאכילה הרגשית / חשקים שמתעוררים בהריון, שכן החשקים הם למזון שמתגמל את האשה.
מחקר זה מעורר שאלות: האם הקשרים במח חוזרים לארגון המקורי שלהם בסוף ההריון?
ואם לא, אז מדוע החשקים נעלמים בשליש האחרון של ההריון – החוקרים לא התייחסו לנקודות אלו במחקרם.

הסבר מכיוון אחר הציעו חוקרים מארה"ב וקנדה שטענו שמכיוון שבהריון יש דיכוי חיסוני אצל האמא (כדי שלא תדחה את העובר שנושא מטען גנטי שונה משלה), היא מרגישה דחיה וסלידה ממאכלים שעלולים להיות מזוהמים ולכן מסוכנים לה ולעובר ומשיכה למאכלים בטוחים יותר מבחינת הסיכון לזיהומים.
לתמיכה בטענתם הם ביצעו מחקר על נשים הרות בפיג'י והראו שהחשקים החדשים שנולדו בזמן ההריון, סיפקו צרכים תזונתיים דומים לאלו שסיפקו להן המאכלים מהם הן חשו דחיה וסלידה [4].
גם הם טוענים שהחשקים אצל כל אשה הם שילוב של צרכים פיזיולוגים יחד עם הקשר תרבותי מקומי.

כפי שניתן לראות, רב הנסתר על הנגלה בתופעה זו וחוקרים העלו תיאוריות שונות ומשונות בניסיון להסביר את התופעה. הסבר פיזיולוגי מלא עדיין אין לה.

אבל העיקר, זה לא ההסבר המדעי, אלא מה אנחנו עושים עם החשקים האלה.

אז הנה הסיכום הפרקטי:

יש דבר כזה חשקים בהריון וכפי שראינו כבר הגמרא טענה שחשקים בהריון נובעים מהעובר עצמו שמשדר לאמא שהוא רוצה או צריך.
בהחלט יש לקחת בחשבון שיתכן שחסרים תזונתיים כאלה ואחרים משפיעים על החשקים, לכן כל עוד החשק הוא למזון אמיתי ובסך הכל בריא, נראה שנכון להקשיב לו.
אבל כדאי לשים לב ולהתבונן האם האמירה "יש לי חשק לאכול XXX" אינה סוג של לגיטימציה לאכול "מאכלים מנחמים" שאין כל קשר בינם לבין מילוי חסרים תזונתיים.
מבחן "האם המזון הזה טבעי ובריא" יכול להיות מבחן טוב לסיווג החשקים.
בהערת אגב, מותר מידי פעם לפנק את עצמנו במודע גם במשהו שהוא לא בריא, אבל אל תגידו זה "חשק הריוני"…

נקודה חשובה לפני סיום:

האם הענות מוגזמת לחשקים יכולה להשפיע על הילד, שנים לאחר מכן?

תשובה חד משמעית אין לנו, אבל יש מידע שמעורר סימני שאלה ואולי דורש זהירות.
מחקר מאפריל 2022 על עכברים מצא שהענות קבועה לחשקים בזמן הריון השפיעה לרעה על הצאצאים, במיוחד על הזכרים.
התופעות שנצפו היו עמידות לאינסולין, עליה במשקל, סיכון מוגבר לפיתוח הפרעות אכילה והתנהגות שמעידה על חרדות בגיל ההתבגרות.
החוקרים כותבים שהמחקר שלהם מעיד על השפעה על קשרים בין תאי מח בעקבות הענות תמידית לחשקים בהריון ומצאו הבדלים משמעותיים התלויים האם נתנו לאמא להיענות לחשקים ככל שרצתה או שהגבילו אותה.
הם מסכמים שהמחקר שלהם תומך בכך שיש למתן את ההענות לחשקים בזמן ההריון וזאת כדי למנוע הפרעה נוירו-פסיכולוגית ומטבולית בצאצאים [3].

נקודה אחרונה ואולי החשובה ביותר

התזונה החשובה ביותר לנשים בהריון היא התזונה לנפש ולנשמה.
שהאמא תהיה שמחה.
גם אם מידי פעם (בתדירות נמוכה ככל האפשר) הרגשת חשק לגלידה (עתירת סוכר לבן) או לחטיף כלשהו והחלטת לפנק את עצמך, העיקר להיות בשלווה ובשמחה.
לכן כדאי להזין את נפשנו בתכנים שיעצימו אותנו. ספרים, הרצאות וקורסים שיחזקו את החשיבה החיובית שלנו ויעזרו לנו לאמץ דפוסי חשיבה נכונה על החיים.
זה יהיה טוב לנו, לצאצא שבבטן ולכל מי שסביבנו.

שלכם,

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)

  1. Al-Mehaisen LM, Al-Husban NA, Matalka AI, Al-Kuran OA. Is there a relationship between children's behaviour and food cravings during pregnancy? J Taibah Univ Med Sci. 2018 Oct 30;13(6):547-551.
  2. Farland LV, Rifas-Shiman SL, Gillman MW. Early Pregnancy Cravings, Dietary Intake, and Development of Abnormal Glucose Tolerance. J Acad Nutr Diet. 2015 Dec;115(12)
  3. Haddad-Tóvolli R, Ramírez S, Muñoz-Moreno E, Milà-Guasch M, Miquel-Rio L, Pozo M, Chivite I, Altirriba J, Obri A, Gómez-Valadés AG, Toledo M, Eyre E, Bortolozzi A, Valjent E, Soria G, Claret M. Food craving-like episodes during pregnancy are mediated by accumbal dopaminergic circuits. Nat Metab. 2022 Apr;4(4):424-434.
  4. McKerracher L, Collard M, Henrich J. Food Aversions and Cravings during Pregnancy on Yasawa Island, Fiji. Hum Nat. 2016 Sep;27(3):296-315.

אהבתם את המאמר?