מורינגה – עץ הפלא או תרמית?

מה באמת מצאו במחקרים?

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
מורינגה – עץ הפלא

המורינגה הינו עץ שמקורו במורדות הרי ההימלאיה בצפון הודו.
העלים שלו הם בין העלים המרוכזים ביותר בכדור הארץ במינרלים, ויטמינים, נוגדי חימצון ומאות רבות של חומרים בעלי פעילות אנטי-דלקתית, אנטי-ויראלית, אנטי-חיידקית ועוד.
העלים של העץ נמצאים בשימוש אלפי שנים בהודו ובמדינות נוספות במזרח הרחוק.
על פי כתבי הרפואה ההודית המסורתית (איורוודה), עלי המורינגה נחשבים כמסוגלים למנוע 300 מחלות.
העלים שמשו באופן היסטורי למניעת חסרים תזונתיים ולשיפור הבריאות במיוחד בקרב נשים בהריון ונשים מניקות [1].

מרפאים הודים מסורתיים בהודו מרבים להשתמש בעלים אלו לריפוי מחלות רבות.
עדויות רבות שגם היוונים והרומאים הכירו את סגולות הריפוי של עלים אלו [2].

כל חלקי העץ אכילים ונמצאים בשימוש רפואי מסורתי, אבל הנפוצים ביותר והעוצמתיים ביותר, הם ללא ספק העלים של המורינגה.

למרות שהעלים של עץ זה נמצאים בשימוש מסורתי אלפי שנים, רק ב – 2001, בעקבות העדויות הרבות מהמזרח והשימוש המרכזי בו בקרב מטפלים ברפואה ההודית המסורתית ובאפריקה, עולם המדע כבר לא היה יכול להתעלם מהעץ הזה והתחילו לחקור אותו בצורה יותר אינטנסיבית.
רוב רובם של המחקרים שנעשו על המורינגה הם אחרי שנת 2000.

העץ מכונה כיום במדינות רבות הצורכות אותו בשמות כגון "עץ הפלא", "המתנה של הטבע" ואף ה"החבר הכי טוב של אמא" (כנראה בגלל השפעתו המבורכת על נשים בהריון ונשים מניקות).

במאמר זה נבחן את העדויות המדעיות שיש לנו על עץ זה, נבין מה קרה בעשור וחצי האחרונים מאז שעץ זה התפרסם ונראה כיצד מייצרים כיום תוספי מורינגה.

לפני שאתם רצים לרכוש אבקת מורינגה, כדאי שתהיו מודעים לבעיות שיש בשוק ייצור תוספי התזונה, לחוסר הפיקוח על אופן הייצור ובמיוחד למה שקורה בשוק המורינגה.
מידע על כך נמצא בתחתית המאמר הזה.

אבל לפני הכל – בואו נראה האם בכלל כדאי לצרוך את העלים הללו. מה אומר המדע?

עלי המורינגה עשירים במינרלים כגון ברזל, סידן, אבץ ואשלגן.
הם מכילים כמות רבה יחסית של הויטמינים מקבוצה B, וכן כמות רבה של ויטמין C ונוגדי חימצון רבים אחרים. כל זאת, לצד מאות רבות של חומרים נוספים בעלי תכונות מועילות שנחקרו לא מעט בעשורים האחרונים, כגון פוליפנולים, קרטנואידים, פלבנואידים, גלוקוזינולטים (החומרים הפעילים שיש בברוקולי ושאר המצליבים), איזוציאניטים ועוד.
הם מכילים מגוון גדול של פלבנואידים, בינהם את הקוורצטין והרוטין.
הקוורצטין ידוע כמסייע לאיזון לחץ דם.
הרוטין הינו נוגד דלקת עוצמתי, נוגד אלרגיה, נוגד חימצון עוצמתי ומשפר זרימת דם.

ברפואה ההודית המסורתית משתמשים בעלים של המורינגה לטפל במגוון גדול של מצבים, כגון בעיות פרקים, סוכרת, לחץ דם, פרזיטים, בעיות במערכת השתן, מחלות עור ועוד.
עלי המורינגה גם משמשים לחיזוק מערכת החיסון [3].

העלים הטריים מכילים בין 11,000 ל – 23,000 יחידות בינלאומיות של ויטמין A וכמות רבה של בטא קרוטן (יותר מאשר בגזר ובדלעת).
הם מכילים כמות רבה של כ – 200 מ"ג ויטמין C ב – 100 גרם עלים טריים והם נחשבים כמקור טוב להשלמת ויטמין זה (שחסר גם בילדים במדינות מערביות).

אבל מה שהכי חשוב זה מה גילו המחקרים המדעיים על בעלי חיים ובמיוחד על בני אדם שצרכו מורינגה*

פוטנציאל לטיפול בזיהומים חיידקים

מחקר מ – 2012 על תרביות תאים, מצא השפעה אנטי בקטריאלית לעלי המורינגה [4].
מחר מעבדה נוסף מ – 2009 מצא יעילות של עלי מורינגה כנגד החיידקים סטיפלוקוקוס, שיגלה ו – e.coli [5].
מחקר מעבדה נוסף מ – 2011 הראה יעילות כנגד חיידקים פאתוגנים (חיידקים מזיקים) אפילו בריכוזים נמוכים יחסית [6].
במחקר נוסף מ – 2011 החוקרים מוצאים יעילות של עלי המורינגה כנגד החיידקים הבאים – פסאודומונס (Pseudomonas aeruginosa), סטפילוקוקוס וסטרפטוקוקוס.
לעלי המורינגה נמצאה גם פעילות כנגד הפטריות קנדידה ואספרגילוס.
החוקרים כותבים שנראה שלעלי המורינגה יש פוטנציאל לשמש כאנטיביוטיקה ללא תופעות הלוואי של אנטיביוטיקות סינטטיות [7].

פעילות נוגדת חימצון והגנה על הכליות

במחקר הזה מ – 2011 שנעשה על עכברים, החוקרים נתנו פלצבו, או עלי מורינגה לעכברים שקיבלו חומר רעיל הגורם לסרטן בכליות.
עלי המורינגה הראו יכולת נוגדת חימצון מרשימה ומנעו את הנזקים לתפקוד הכלייתי לעומת קבוצת הפלצבו [8].

מניעת קטרקט

במחקר על חולדות מ – 2010 חוקרים הראו שעלי מורינגה מנעו ביעילות קטרקט בקרב חולדות, בהשוואה לקבוצת ביקורת [9].

שיפור יכולת נוגדת חימצון והגנה מנזקי קרינה מיננת

במחקר מ – 2012, על עכברים, החוקרים מצאו שעלי מורינגה העלו רמות גלוטטיון והפחיתו משמעותית את הנזקים של קרינה מיננת [10].
במחקר על עזים מ – 2012, נמצא שלעלי מורינגה יש פעילות נוגדת חימצון משמעותית.
מעבר לנטרול רדיקלים חופשיים, עלי המורינגה העלו רמות של superoxide dismutase (SOD) שהינו אנזים נוגד חימצון תוך תאי עוצמתי במעל 90% וכן העלו את הרמות של נוגד החימצון העוצמתי גלוטטיון ב – 186% [11]. זו תוצאה דרמטית מאוד.

השפעה על רמות הכולסטרול הטוב והרע

במחקר על חולדות להן הוזרק חומר רעיל ללב ולכבד שגרם לפגיעה בפרופיל השומנים ולעליה באנזימי כבד, נמצא שעלי מורינגה, הורידו רמת LDL ("הכולסטרול הרע"), העלו רמת HDL ("הכולסטרול הטוב"), הורידו רמת אנזימי כבד, העלו רמות של נוגדי חימצון תוך תאיים ושפרו משמעותית את תפקוד הלב והכבד [12].
במחקר נוסף משנת 2000 על חולדות מצאו החוקרים שעלי מורינגה הורידו את שיעור הכולסטרול בדם בכ – 14%.
החוקרים כותבים שמחקר זה מאשש את המסורת של מטפלים מסורתיים בהודו להשתמש בעלי המורינגה באנשים הסובלים מרמות כולסטרול גבוהות [23].

ומה מצאו על בני אדם?

מחקר קטן על 35 מבוגרים שחולקו לקבוצה שקיבלה עלי מורינגה ולקבוצת ביקורת.
בקבוצת עלי המורינגה היה שיפור גדול משמעותית ביחס LDL/HDL. שיפור ביחס הזה, מקטין סיכון למחלות ושבץ מוחי [13].
מחקר נוסף, גם הוא לא גדול, על 38 בני אדם מ – 2014 בדק גם הוא את ההשפעה של עלי מורינגה על רמות גלוקוז ורמות כולסטרול [24].
בקבוצת עלי המורינגה הייתה השפעה לטובה על רמת הסוכר בצום וכן ירידה ברמת ה – LDL. החוקרים מסכמים שהמורינגה נראית מבטיחה כאמצעי לאיזון רמות כולסטרול בדם.

מורינגה וסכרת

בקרב מטפלים מסורתיים בדרום אפריקה שמילאו שאלון על דרכי הטיפול שלהם בחולים סכרתיים, אחד העלים שחזר על עצמו בתדירות גבוהה, היה עלי המורינגה [14].
במחקר על חולדות מ – 2012, הזריקו לחולדות חומר רעיל הגורם לנזק לתאי ביתא בלבלב ולכן לסכרת [15].
קבוצת החולדות שקיבלה מורינגה, הראתה רמות סוכר נמוכות יותר וכמות רבה יותר של נוגדי חימצון.
בניתוח שלאחר המוות לחולדות אלו נמצא שבקרב החולדות שקיבלו את עלי המורינגה, הנזק לתאי הלבלב תוקן בצורה משמעותית בהשוואה לחולדות שלא קיבלו עלי מורינגה.
גם המחקר הזה מ – 2009 על חולדות בריאות וחולות סכרת, מצא שלעלי המורינגה הייתה השפעה הן על רמות הסוכר בצום והן לרמות הסוכר לאחר הארוחה, גם בקרב חולדות בריאות וגם בקרב חולדות חולות סכרת.
החוקרים מסכמים שמחקר זה מאשר את הטענה העממית שמורינגה מסייע בטיפול ומניעת סכרת.

במחקר נוסף מ – 2012 החוקרים מצאו שלעלי מורינגה הייתה יעילות גבוהה באיזון הסוכר גם בחולדות עם חסר באינסולין וגם בחולדות עם עמידות לאינסולין [16].
מצבים אלו מדמים סכרת סוג 1 וסכרת סוג 2 בהתאמה, בבני אדם.
עלי המורינגה הראו יעילות באיזון הסוכר בשני המקרים.

במחקר מ – 2017 חוקרים ביצעו ניסוי זהה ובדקו את ההשפעה של עלי מורינגה על חולדות במודל של סכרת סוג 1 וסוג 2.
רמות הסוכר התאזנו ופרופיל השומנים השתפר עד כדי כך שהחוקרים מסכמים שנראה שעלי מורינגה יכולים לשמש הן כתוספת לטיפול בסכרת והן כטיפול יחיד! [17].

הכל טוב ויפה.
אבל אלו בעיקר מחקרים על בעלי חיים. לא על בני אדם.
השאלה המעניינת והחשובה היא מה מצאו על בני אדם בכל הקשור לאיזון סוכר וטיפול ומניעה בסכרת.

מחקר מ – 2009 חילק את הנבדקים (בני אדם!) לשלוש קבוצות [18].
כל הקבוצות קיבלו ארוחה עשירה בפחמימות וזהה כמובן.
כל קבוצה קיבלה תוספת אחרת לארוחה של פרי/עלה שמקובל ונחשב כמאזן רמות סוכר.
מטרת המחקר הייתה להשוות בין עלים/פירות אלו.
לקבוצה אחת הוסיפו לארוחה מלון מר (פרי שמקובל ברפואה ההודית העממית כמאזן רמות סוכר), לקבוצה השניה הוסיפו עלי קארי ולקבוצה השלישית עלי מורינגה.
הקבוצה שקיבלה עלי מורינגה הראתה את רמות הסוכר הנמוכות ביותר מבין כל שלושת הקבוצות!
החוקרים בדקו האם הייתה השפעה על רמת האינסולין.
התברר שלא.
כלומר, מורינגה תורמת לאיזון סוכר וזאת ללא העלאת רמת האינסולין, אלא במנגנון אחר שטרם פוענח במלואו.

במחקר מ – 2011 חילקו החוקרים 100 חולי סכרת לשתי קבוצות – קבוצת בקרה וקבוצה שקיבלה 2 קפסולות ביום של אבקת מורינגה, אחרי האוכל.
שתי הקבוצות קיבלו הנחיות תזונתיות זהות ווידאו שהם עומדים בהנחיות אלו מידי שבועיים.
לאחר שלושה חודשים בדקו החוקרים את אחוז ההמוגלובין המסוכרר, HbA1c.
מדד זה מהווה אינדיקציה לרמת הסוכר הממוצעת בשלושת החודשים האחרונים טרם הבדיקה.
כל ירידה במדד זה, מקטינה משמעותית את הסיכון למחלות לב ושבץ מוחי.
בקבוצת הבקרה לא היה שינוי משמעותי (7.36% בסוף המחקר לעומת 7.38% בתחילת המחקר). לעומת זאת בקבוצת עלי המורינגה, היה שינוי משמעותי (7.4% בסוף המחקר לעומת 7.81% בתחילת המחקר).
נציין שיש תרופות שנחשבות כיעילות לסכרת וזה השיפור שהן מראות!
מחקר זה מראה שעלי מורינגה לבדם וודאי לא ירפאו סכרת סוג 2, אבל יש להם תרומה מרכזית לתהליך הריפוי ואיזון הסוכר.

מורינגה לנשים בהריון

בנושא הזה גם כן יש מחקרים על בני אדם!
במחקר התערבות מבוקר שהיה כפול סמיות (double blind) עם פלצבו שפורסם ב – 2015 בדקו את ההשפעה של תוספת קפסולות עלי מורינגה על רמת ההמוגלובין, רמת הפריטין (מאגרי הברזל) על 64 נשים בהריון וכן בדקו את משקל התינוק בעת הלידה [31].
בקבוצת המורינגה הייתה רמת המוגלובין גבוהה יותר באופן משמעותי לעומת קבוצת הביקורת.
בקבוצת המורינגה נמנעה ירידה ברמת הפריטין.
בקבוצת המורינגה לא נצפו מקרים של משקל לידה נמוך (שנצפו בקבוצת הביקורת).
על פי מחקר זה עלי מורינגה יכולים לשמש כאמצעי יעיל למניעת אנמיה בהריון ועקב כך שיפור החיוניות והאנרגיה של האשה ואולי להקטין סיכון למשקל לידה נמוך (שמקושר לסיבוכים שונים).
למרות האמור לעיל, יש חוקרים שכתבו שיש להיזהר ממורינגה בזמן הריון, שכן הוא נמצא בשימוש באפריקה דווקא לעידוד הפלות. אין מחקר מסודר בנושא שבדק האם באמת מורינגה מגדיל סיכון להפלות, אבל מהספק – כנראה שכדאי להימנע ממנו בזמן הריון.
בזמן הנקה, כפי שתראו מייד – הוא מומלץ מאוד, ללא כל חשש.

מורינגה והשפעתה על ייצור חלב אם

במחקר נוסף שגם הוא היה כפול סמיות עם פלצבו, בדקו את השפעת עלי המורינגה על ייצור חלב אם בימים 4 ו – 5 לאחר הלידה של נשים שילדו פגים.
קבוצת עלי המורינגה הראתה ייצור חלב אם מוגבר בהשוואה לפלצבו.
נשים רבות סובלות מאנמיה בזמן ההריון. דבר הפוגע בתפקודן ואולי גם בעובר.
עלי המורינגה נמצאו כאמור כיעילים לאנמיה במצבי הריון. מעבר לכך, הם גם מקור טוב לסידן ומינרלים וויטמינים נוספים חיוניים.

מורינגה וניטרול רעלים

במחקר על חולדות מ – 2008 נתנו לחולדות כמות גדולה של אצטמינופן (פאראצטמול – החומר הפעיל בתרופה אקמול) על מנת לגרום לנזק לכבד [19].
קבוצת החולדות שקיבלה עלי מורינגה הראתה פעילות כבדית טובה יותר ונזק קטן הרבה יותר לכבד לעומת קבוצת הביקורת.
החוקרים חושבים שההגנה לכבד הייתה בזכות העלאת רמת גלוטטיון.
מחקרים נוספים מצאו פעילות התומכת ומסייעת לניטרול הנזקים של רעלים שונים [20].
במחקר נוסף על חולדות, החוקרים מצאו שעלי מורינגה הפחיתו משמעותית נזק לכבד שנגרם באמצעות מתן רעלן לאותם חולדות [25].

פעילות נוגדת סרטן

במחקר מ – 2010 על תרביות תאי סרטן הדם ותאי סרטן הכבד שהוצאו מחולי סרטן, נמצא שעלי מורינגה חיסלו בין 70-86% מתאי הסרטן [21].

הגנה מנזקי קרינה (כטיפול לחולי סרטן)

במחקר שפורסם ב – 2001 ונעשה על עכברים, מצאו החוקרים שלעלי מורינגה יש יעילות במניעת נזקים למח העצם בעקבות טיפול בקרינה [22].
במחקר מ – 2011 על תרביות תאי סרטן אנושיים, החוקרים מצאו שעלי מורינגה עכבו התרבות וחלוקה של תאי הסרטן ואף גרמו להם להתאבדות מכוונת (אפופטוזיס) [26].
החוקרים מסכמים שלאור הממצאים, המורינגה יכולה לשמש כ – cancer chemoprevention, כלומר כחומר המסוגל למנוע/לעכב או לדחות את הפריצה של תאי הסרטן ויצירת גרורות ושאפשר לייחס לו פעילות אנטי קרצינוגנית.

במחקר מ – 2013, גם הוא על תרבית תאי סרטן, הפעם סרטן ריאות, עלי המורינגה הראו פעילות מעכבת גדילה וכזו המאיצה תמותה עצמית (אפופטוזיס) של תאי הסרטן [27].
במחקר מ – 2014 על תרבית תאי סרטן צוואר הרחם מנשים, נמצא שלעלי המורינגה פעילות אנטי סרטנית מובהקת גם כנגד תאי סרטן אלו [28].
במחקר מ – 2015, החוקרים מצאו שלעלי מורינגה השפעה אנטי סרטנית גם על תאי סרטן השד וסרטן המעי הגס והרקטום. החוקרים כל כך התלהבו מהתוצאות עד שהם כותבים בסיכום שיתכן וניתן יהיה לפתח מצמח המורינגה תרופות כנגד גידולים אלו [29].

חשוב לציין שכל המחקרים הללו בהקשר לסרטן, נעשו על תרביות תאים במעבדה ולא על בני אדם. אמנם תאי סרטן אנושיים, אבל קשה לנבא מה תהיה ההשפעה של מורינגה על תאי סרטן בגוף האדם.
אז המורינגה וודאי לא יכולה לבדה לרפא סרטן, אבל מהמחקרים עליה עד כה, ניתן לומר בזהירות, שלאור התכונות שלה והממצאים במחקרים, יתכן וצריכה קבועה שלה תחסל תאי סרטן בשלבים ראשוניים וכך תמנע גידולים סרטניים וגם תסייע למאבק אם המחלה כבר פרצה*. אין לנו הוכחה לכך ועוד רחוקה הדרך להוכיח זאת (מחקר ארוך שנים יקר מאוד), אבל נראה שאין מה להפסיד.

פעילות רפואית נוספת של עלי מורינגה

מכיוון שמטפלים מסורתיים בהודו משתמשים בעלי המורינגה לטיפול במיגרנות, החליטו החוקרים לבצע מחקר על כך.
במחקר שפורסם ב – 2012 החוקרים חילקו עכברים לשלוש קבוצות וגרמו להם מיגרנות באמצעות שלושה חומרים כימיים שונים ובדקו את השפעת עלי המורינגה [30].
נמצא שעלי המורינגה הפחיתו באופן משמעותי את ההתנהגות האופיינית לעכברים עם מיגרנה.
החוקרים חושבים שעלי המורינגה משפיעים על מסלולים של דופמין וסרטונין במח (שאחראים גם על מצב רוח טוב) והם מסכמים שעל פי מחקר זה נראה שעלי מורינגה יכולים לשמש כלי יעיל לניהול ולהקלה של מיגרנות.

השפעה על נשים בגיל המעבר (מחקר על בני אדם)

במחקר מבוקר חילקו 90 נשים בגיל המעבר לשלוש קבוצות [32].
קבוצה ראשונה שקיבלה עלי מורינגה.
קבוצה שניה קיבלה עלי אמרנט.
קבוצה שלישית לא קיבלה כלום. קבוצת ביקורת.

החוקרים כותבים שלאסטרוגן, שרמתו יורדת מאוד בגיל המעבר, יש גם פעילות נוגדת חימצון משמעותית והם רצו לבדוק את השפעת עלים אלו על המצב החמצוני בגוף.
החוקרים בדקו את הרמות של נוגדי החימצון הבאים: רטינול, ויטמין C, גלוטטיון, SOD.
תוצאות המחקר:
הקבוצה שקיבלה את עלי המורינגה הייתה עליה משמעותית של עשרות אחוזים ואף יותר ברמת נוגדי החימצון בגוף, לעומת העלייה שנצפתה בקבוצת עלי האמרנט.
בקבוצת המורינגה נצפתה גם ירידה גדולה יותר ברמת הסוכר בצום ועליה גדולה יותר ברמת ההמוגלובין בהשוואה לקבוצת עלי האמרנט.
ממחקר זה, ניכר שעלי המורינגה משפרים את הבריאות הכללית של נשים בגיל המעבר. הן את מאזן נוגדי החימצון שלהן, הן את רמת הסוכר והן את רמת ההמוגלובין והם עושים זאת טוב יותר מעלי אמרנט.

האם המורינגה בטוחה?

מחקרי בטיחות מסודרים על בני אדם אין לנו. לא נעשו.
אבל זהו עלה ירוק שעבר את מבחן הזמן. הוא נמצא בשימוש אלפי שנים במזרח הרחוק.
כולל בשימוש לנשים בהריון ונשים מניקות (ולמעשה במיוחד לאוכלוסיות אלה).
גם על עלי שמיר וגבעולי סלרי אין לנו מחקרי בטיחות ובכל זאת אנחנו צורכים אותם ללא חשש וללא הגבלה כל שהיא.

מה שכן יש לנו, זה מחקר בטיחות על עכברים [33].
החוקרים רצו לבדוק האם למינון קיצוני של מורינגה תהיה השפעה טוקסית על רקמות העכברים.
לקבוצת עכברים אחת הם נתנו כמות עצומה של מורינגה – 1000 מ"ג של מורינגה לק"ג משקל גוף, ליום, במשך חצי שנה!
מינון כזה שקול לאשה ששוקלת 60 ק"ג שתצרוך 120 קפסולות של מורינגה כל יום, במשך חצי שנה! (המינון המומלץ הינו 4-6 קפסולות ליום).
בניתוח לאחר המוות לעכברים, לא נמצא כל נזק לרקמות כלשהן בקרב אותם עכברים בהשוואה לקבוצת הביקורת.
החוקרים מסמכמים שגם במינונים קיצוניים כאלה של מורינגה ולאחר צריכה ממושכת של חודשים רבים, לא נצפתה כל רעילות למורינגה.

האם יש מצבים בהם יש בעיה לצרוך את המורינגה?

כן. יש מצבים בהם אין לצרוך מורינגה.
המורינגה היא למעשה עלה ירוק וככזה, היא מכילה כמות רבה של ויטמין K1.
לכן לאנשים שצורכים את התרופה מדדלת הדם קומדין אסור לצרוך את המורינגה מבלי לנטר בצורה צמודה את מדד הקרישיות שלהם (INR), בדיוק כפי שהם מונחים לעשות לגבי כל עלה ירוק אחר.
לאנשים הנוטלים תרופות אחרות לדילול דם, אין בעיה לצרוך את המורינגה באופן חופשי.
כמו כן, המורינגה עשירה באשלגן (לכן מסייעת כנראה גם להורדת לחץ דם). לאנשים הסובלים מאי ספיקת כליות ונמצאים בתזונה דלת אשלגן, אסור לצרוך את המורינגה.
נכון להיום, למעט כאמור צורכי קומדין ומצבי אי ספיקת כליות, לא ידוע על שום מגבלה אחרת לגבי צריכת מורינגה.

סיכום ביניים

רוב רובם של המחקרים על מורינגה נעשו על עכברים, חולדות ויונקים נוספים.
מחקרים על בני אדם יקרים מאוד ומכיוון שאי אפשר לרשום פטנט על מורינגה, אין לאף אחד מוטיבציה מספיק חזקה לבצע מחקרים כאלה.
אבל כמו שראינו נעשו גם מחקרים על בני אדם! (נשים בהריון, נשים מניקות, נשים בגיל המעבר,חולי סכרת, עודף כולסטרול בדם).

התוצאות המובהקות בהקשר לפעילות והיעילות של עלי מורינגה הם כדלקמן*:
נשים בהריון ונשים מניקות – עלי מורינגה הביאו לרמת המוגלובין גבוהה יותר בהשוואה לקבוצת הביקורת והביאו לייצור חלב אם מוגבר.
נשים בגיל המעבר – מחקר מבוקר פלצבו הראה עליה ברמת נוגדי החימצון בדמן, איזור סוכר בצום ורמת המוגלובין גבוהה יותר.
כלי לאיזון סוכר – במיוחד מומלץ לחולי סכרת/טרום סכרת. לכל אדם כדאי להוריד את רמות הסוכר בדמו, כדי להקטין סיכון לחימצון כולסטרול ולשקיעת כולסטרול. גם בנושא הסוכר ראינו מחקרים על בני אדם שהראו הפחתה הן של רמת סוכר בצום והן הפחתה ברמת הסוכר לאחר הארוחה. כולל ירידה במדד HbA1C
הגדלת רמת נוגדי החימצון בגוף – בעולם עתיר רעלים כמו שלנו, כדאי להגדיל את כמות נוגדי החימצון בגוף. המורינגה נמצאה כמעלה מספר רב של נוגדי חימצון, בינהם הגלוטטיון העוצמתי.
היא גם נמצאה כבעלת יכולת לצמצם נזקים לכבד ולכליות עקב הימצאות רעלים.
בזכות כמות נוגדי החימצון שבה והמגוון הגדול, המורינגה נמצאה במחקרים על בעלי חיים כמקטינה סיכון לקטרקט וכמגינה מנזקי קרינה.
סרטן – אמנם המחקרים הם רק על תרביות תאי סרטן ולא על אנשים המתמודדים עם סרטן (ולכן יש להתייחס לתוצאות בערבון מוגבל מאוד), אבל אי אפשר להתעלם מהעובדה שהמורינגה הראתה יעילות גבוהה בחיסול תאי סרטן אנושיים מסוגים שונים.
מצבי דלקת – המורינגה מכילה עשרות רבות של חומרים חזקים הידועים כנוגדי דלקת.
אנטי חיידקי – נמצאה למורינגה השפעה אנטי בקטריאלית מובהקת כנגד חיידקים פתוגנים (מזיקים).

אין ספק שיש לעשות עוד מחקרים נוספים על בני אדם.
אבל גם כעת, העדויות הן מרשימות ביותר, הן על מגוון הבעיות והמצבים שהמורינגה מצליחה להשפיע והן העושר באיכות ובכמות של החומרים הפעילים במורינגה.

המורינגה אכן ראויה לשם עץ הפלא.
העלים שלה הם באמת מאגר נדיר של חומרים פעילים, הם במגוון העצום והן בריכוז הגבוה שלהם.
העדויות הקליניות מהמחקרים מרשימות מאוד ומראות על פוטנציאל גדול לעלים אלו.

עד כאן סיכום המידע על העלה המיוחד הזה.
כעת לקשר האישי שלי עם עלי המורינגה ומדוע החלטתי לייצר תוסף מורינגה בעצמי.

בעקבות קריאת כל המחקרים שנעשו על מורינגה, החלטתי שאני מעוניין לצרוך אותה בעצמי, לתת לאישתי, לילדי וגם למטופלי בקליניקה.
לפני שאני מתחיל לצרוך מוצר כלשהו, אני לומד עליו לעומק, כמיטב יכולתי.
דווקא בגלל שאני מכיר את הבעיות הרבות שיש בשוק תוספי התזונה ואת הפוטנציאל הגדול להונאות ולמוצרים לא איכותיים.
התחלתי לחקור את שוק המורינגה.

והנה מה שגיליתי

עובדה ראשונה

גיליתי שחלק מהמורינגה הנמכרת בישראל, מקורה במצרים ובמזרח הרחוק.
האפשרות לפיקוח על תהליך הגידול והפקת חומר גלם שמגיע מחו"ל, הינה פחותה משמעותית מזה שמקורו בארץ.
לצערנו אין ממש פיקוח על הסחורה המיובאת ממדינות אלו והמגדל המקומי יכול לרשום על האריזה עלי מורינגה, כאשר אם ירצה בכך, הוא יכול למהול אותם גם בעלים אחרים, נחותים בהשוואה למורינגה.
כבר נתקלנו כאן בארץ ביבואן של שמן, שטען השמן שלו הינו שמן מרווה מרושתת, בעוד שהשמן שהוא ייבא היה שמן מצמח אחר לחלוטין (שמן פרילה שהינו צמח רעיל).
במקרה של שמן הפרילה, אנחנו לא יודעים האם המשווק הישראלי ידע מה הוא קונה והונה את הקהל הישראלי, או שהייצרן הסיני מכר לו מוצר א' כמוצר ב' והוא בעצם הקורבן של הונאת המשווק הסיני.
כתבתי על כך בתחקיר שלם על הנושא לפני מספר שנים.
המסקנה ממכירת שמן מזויף כשמן מרווה מרושתת, היא שקל מאוד לרמות בשוק הזה ולצערנו אין כמעט פיקוח על הנושא.
לאור זאת, אין ספק שיש עדיפות למורינגה שגדלה בישראל.

עובדה שניה

יש הקפדות שונות לגבי מה בדיוק טוחנים ואיכות שונה של טחינה.
האם טוחנים רק את העלים, גם את עוקצי העלעלים, גם את שדרת העלים ואולי אפילו יותר מזה.
הפיתוי לטחון יותר חומר גלם מהעץ הינו גדול, על מנת לקבל כמות אבקה גדולה יותר.
קשה עד בלתי אפשרי לדעת מה בדיוק טחן ייצרן אבקת המורינגה.
אנחנו רוצים מוצר שמכיל בעיקר את העלים וכמה שפחות מכל שאר חלקי העץ.

עובדה שלישית

המורינגה נמכרת בעולם כאבקה יבשה של עלים טחונים.
התברר לי שרוב רובם של ספקי אבקת מורינגה, מייבשים את המורינגה בתנורים ולא מייבשים בצל.
אנחנו לא יודעים באיזו טמפ' מתבצע הייבוש בתנור ואין לנו שליטה על זה.
ייבוש בטמפ' גבוהות בסבירות גבוהה פוגע בכמות נוגדי החימצון ובריכוז חלק מהחומרים הפעילים הרבים שיש בעלי המורינגה.
יתכן וייבוש בתנור מתבצע בטמפ' נמוכות מספיק כדי לייבש, אך לא פוגעות בערכים התזונתיים ויתכן שהטמפ' גבוהה מידי ופוגעת בערכים תזונתיים כלשהם בהשוואה לייבוש בצל. אנחנו לא באמת יודעים.
ייבוש בטמפ' גבוהות הינו מהיר יותר וחוסך זמן ליצרן, אבל ככל הנראה על חשבון ריכוז נוגדי חימצון כאלה ואחרים. אין לנו אפשרות לדעת.

לאחר שהתוודעתי לכל המידע הזה, החלטתי שאם אני רוצה לצרוך לעצמי, למשפחתי ולמטופלי, מורינגה שאני בטוח שהיא איכותית באמת, אין לי ברירה אלא לפקח באופן ישיר על אופן הגידול, אופן הייבוש ואופן הטחינה ולבצע בדיקות מעבדה לחומר הגלם.

אין בדברי כאן כדי לטעון שמוצרי המורינגה הנמכרים בישראל אינם איכותיים.
הבעיה היא שאי אפשר באמת לדעת.

אז הנה מספר עובדות לגבי המורינגה שלנו

  • מורינגה הגדלה ללא כל ריסוס או הדברה.
  • 100% עלי מורינגה. בוודאות.
  • העלים עוברים ייבוש בצל ולא בתנורים.
  • נטחנים רק העלים, בהקפדה יתרה על עניין זה, ככל האפשר.
  • העלים גדלים בישראל באיזור נקי מרעלים וחוסכים שינוע של אלפי קילומטרים שמזהם את כדור הארץ.

התוסף המשודרג שלנו מכיל בנוסף לעלי המורינגה, גם תמצית מרוכזת של העלים, על מנת להגדיל את כמות החומרים הפעילים בעלי התועלת הבריאותית, כפי שנמצא במחקרים שסקרנו לעיל.

אם אתם כבר קונים מורינגה – לפחות שזו תהיה באמת מורינגה (ורק העלים) והאיכותית ביותר.
אני ממליץ לכל אדם שידו משגת, לצרוך עלים אלו.
הם נמנים על משפחת העלים הירוקים העשירים ביותר בכדור הארץ וכאמור לתועלות הרפואיות שלהם יש בשני העשורים האחרונים הוכחות במחקרים רפואיים.
לא סתם המדע החל לחקור אותם כל כך הרבה.
העדויות שהגיעו מהמזרח ומאפריקה לא יכלו להשאיר את המדענים אדישים.
במיוחד הם מומלצים לנשים בהריון ונשים מניקות, אנשים עם סוכר לא אופטימלי ולמעשה בזכות השפעתם המוכחת על שיווי המשקל בין נוגדי חימצון ורדיקלים חופשיים, הם מומלצים לכל אדם.

אז הכל התחיל מחיפוש למורינגה איכותית לצריכה אישית וכעת כל המעוניין יכול להנות מפרי המחקר שעשיתי והמורינגה שאנחנו מגדלים.

המאמר הזה לא בא למכור לכם את המורינגה שלנו.
הוא בא לסקור בפניכם את ממצאי המדע העדכניים ביותר על אחד העלים הותיקים ביותר בעולם הריפוי הטבעי, עלה שעד לפני שני עשורים כמעט לא היה ידוע בעולם המערבי. עלה באמת מיוחד עם יעילות רפואית מוכחת במחקרים מדעיים*.
אם יש לכם חצר, כדאי לכם לגדל עץ מורינגה ופשוט לקטוף את העלים ולאכול אותם בסלט.
כדאי לאכול לפחות כוס של עלים כאלה ביום.
במקרה כזה, אתם לא צריכים שום תוסף של מורינגה.

שלכם,
גיל יוסף שחר MD

* על פי הנחיות משרד הבריאות אסור לייחס סגולות ריפוי לתוספי תזונה. לאור זאת, אין לראות בתוספי התזונה הנמכרים או המומלצים באתר, כבעלי יכולת למנוע או לרפא מחלה כלשהי.

1. Leone A, Spada A, Battezzati A, Schiraldi A, Aristil J, Bertoli S. Cultivation, Genetic, Ethnopharmacology, Phytochemistry and Pharmacology of Moringa oleifera Leaves: An Overview. Int J Mol Sci. 2015 Jun 5;16(6):12791-835.

2. Fahey J.W. Moringa oleifera: A review of the medical evidence for its nutritional, therapeutic, and prophylactic properties. Part 1. Trees Life J. 2005;1:1–15

3. Review Moringa oleifera: a food plant with multiple medicinal uses. Anwar F, Latif S, Ashraf M, Gilani AH Phytother Res. 2007 Jan; 21(1):17-25.

4. Oluduro OA, Idowu TO, Aderiye BI, Famurewa O, Omoboye OO. Evaluation of antibacterial potential of crude extract of Moringa oleifera seed on orthopaedics wound isolates and characterization of phenylmethanamine and benzyl isothiocyanate derivatives. Research Journal of Medicinal Plant 2012;6:383–394

5. Khatun S, Khan MMH, Ashraduzzaman M, Pervin F, Bari L, Absar N. Antibacterial activity and cytotoxicity of three lectins purified from Drumstick (Moringa oleiferaLam.) leaves. Journal of Biosciences 2009;17:89–94

6. Walter A, Samuel W, Peter A, Joseph O. Antibacterial activity of Moringa oleifera and Moringa stenopetala methanol and n-hexane seed extracts on bacteria implicated in water borne diseases. Journal of Microbiology 2011;5:153–157

7. Devendra BN, Srinivas N, Talluri VSSLP, Latha PS. Antimicrobial activity of Moringa oleifera Lam., leaf extract, against selected bacterial and fungal strains. International Journal of Pharma and Bio Sciences 2011;2:13–18

8. Paliwal R, Sharma V, Pracheta, Sharma S, Yadav S. Anti-nephrotoxic effect of administration of Moringa oleifera Lam in amelioration of DMBA-induced renal carcinogenesis in Swiss albino mice. Biology and Medicine 2011;3:27–35.

9. Sasikala V, Rooban BN, Priya SGS, Sahasranamam V, Abraham A. Moringa oleifera prevents selenite-induced cataractogenesis in rat pups. Journal of Ocular Pharmacology and Therapeutics 2010;26:441–447.

10. Sinha M, Das DK, Datta S, Ghosh S, Dey S. Amelioration of ionizing radiation induced lipid peroxidation in mouse liver by Moringa oleifera Lam. leaf extract. Indian Journal of Experimental Biology 2012;50:209–215

11. Moyo B, Oyedemi S, Masika PJ, Muchenje V. Polyphenolic content and antioxidant properties of Moringa oleifera leaf extracts and enzymatic activity of liver from goats supplemented with Moringa oleifera leaves/sunflower seed cake. Meat Science

2012;91:441–447.

12. Gunjal MA, Shah AS, Wakade AS, Juvekar AR. Protective effect of aqueous extract of Moringa oleifera Lam. stem bark on serum lipids, marker enzymes and heart antioxidants parameters in isoproterenol-induced cardiotoxicity in Wistar rats. Journal of Natural Products 2010;1:485–492.

13. Nambiar V. S., Guin P., Parnami S., Daniel M. Impact of antioxidants from drumstick leaves on the lipid profile of hyperlipidemics. J. Herb. Med. Toxicol. 2010: 4, 16

5–172

14. Semenya S, Potgieter M, Erasmus L. Ethnobotanical survey of medicinal plants used by Bapedi healers to treat diabetes mellitus in the Limpopo Province, South Africa. Journal of Ethnopharmacology 2012;141:440–445

15. Gupta R, Mathur M, Bajaj VK, Katariya P, Yadav S, Kamal R, et al. Evaluation of antidiabetic and antioxidant activity of Moringa oleifera in experimental diabetes. Journal of Diabetes 2012;4:164–171

16. Divi SM, Bellamkonda R, Dasireddy SK. Evaluation of antidiabetic and antihyperlipedemic potential of aqueous extract of Moringa oleifera in fructose fed insulin resistant and STZ induced diabetic Wistar rats: A comparative study. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research 2012;5:67–72

17. R, Chester K, Parveen S, Ahmad S. Hypoglycemic Potential of Aqueous Extract of Moringa oleifera Leaf and In Vivo GC-MS Metabolomics. Front Pharmacol. 2017 Sep 12;8:577

18. William F., Lakshminarayanan S., Chegu H. Effect of some Indian vegetables on the glucose and insulin response in diabetic subjects. Int. J. Food Sci. Nutr. 1993: 44, 191–196

19. Fakurazi S, Hairuszah I, Nanthini U. Moringa oleifera Lam prevents acetaminophen induced liver injury through restoration of glutathione level. Food and Chemical Toxicology 2008;46:2611–2618

20. Uma N, Fakurazi S, Hairuszah I. Moringa oleifera enhances liver antioxidant status via elevation of antioxidant enzymes activity and counteracts paracetamol-induced hepatotoxicity. Malaysian Journal of Nutrition 2010;16:293–307.

21. Khalafalla MM, Abdellatef E, Dafalla HM, Nassrallah AA, Aboul-enein KM, Lightfoot DA, et al. Active principle from Moringa oleifera Lam leaves effective against two leukemias and a hepatocarcinoma. African Journal of Biotechnology 2010;9:8467– 8471

22. Rao VA, Devi PU, Kamath R.In vivo radioprotective effect of Moringa oleifera Leaves. Indian J. Exp Biol 2001, 39: 858–863.

23. Ghasi S, Nwobodo E, Ofili JO.. Hypocholesterolemic effects of crude extract of leaf of Moringa oleifera Lam in high-fat diet fed Wistar rats. J. of Ethnopharmacol 2000, 69: 21–25.

24. S, Mallillin A, Trinidad T, De Leon MP, Borlagdan M, Bernadette K, Cid B, David J. Changes in Glucose and Lipid Profile after Consumption of Malunggay (Moringa oleifera) Leaves Products in Humans with Moderately Raised Serum Glucose and Cholesterol Levels. Food and Public Health 2014; 4(4): 200-203.

25. Paliwal R, Sharma V, Sharma SH. Hepatoprotective and antioxidant potential of Moringa oleifera pods against DMBA-induced hepatocarcinogenesis in male mice. International Journal of Drug Development and Research 2011;3:128–138

26. Sreelatha S, Jeyachitra A, Padma PR. Antiproliferation and induction of apoptosis by Moringa oleifera leaf extract on human cancer cells. Food and Chemical Toxicology 2011;49:1270–1275

27. Tiloke C, Phulukdaree A, Chuturgoon A A. The antiproliferative effect of Moringa oleifera crude aqueous leaf extract on cancerous human alveolar epithelial cells. BMC Complement Altern Med. 2013; 13: 226

28. Vasantha K, Ilangoa K, MohanKumar R, Agrawal A, Dubey GP. Anticancer activity of Moringa oleifera mediated silver nanoparticles on human cervical carcinoma cells by apoptosis induction. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces 117, 2014; 354–359

29. Al-Asmari AK, Albalawi SM, Athar MT, Khan AQ, Al-Shahrani H, Islam M. Moringa oleifera as an Anti-Cancer Agent against Breast and Colorectal Cancer Cell Lines. PLoS One. 2015 Aug 19;10(8)

30. Upadhye KP, Rangari VD, Mathur VB. Antimigraine activity study of moringa oleifera leaf juice. International Journal of Green Pharmacy, 2012; Vol 6, No 3

31. Iskandar I, Hadju V, As'ad S, Natsir R. Effect of Moringa Oleifera Leaf Extracts Supplementation in Preventing Maternal Anemia and Low-Birth-Weight. International Journal of Scientific and Research Publications, 2015; Vol 5, Issue 2

32. Kushwaha S, Chawla P, Kochhar A. Effect of supplementation of drumstick (Moringa oleifera) and amaranth (Amaranthus tricolor) leaves powder on antioxidant profile and oxidative status among postmenopausal women. J Food Sci Technol. 2014 Nov;51(11):3464-9.

33. Chivapat S, Sincharoenpokai P, Saktiyasuthorn N, Shuaprom A, Thongsrirak P, Sakpetch A, et al. Acute and chronic toxicity of Moringa oleifera Linn leaves extracts. Thai Journal of Veterinary Medicine 2011;41:417–424

 

אהבתם את המאמר?