תוספי אומגה 3 הם מבין תוספי התזונה הפופולאריים ביותר בעולם.
הותיק והפופולארי ביותר מבינהם הוא תוסף שמן הדגים.
בעשור האחרון נכנסו גם שמני האצות לתמונה, בעיקר בגלל הרצון של צמחונים וטבעונים להשלים את האומגה 3 שהם לא מקבלים מדגים.
כתבתי רבות על הבעיות הקשות והמהותיות שיש בשמן דגים ובשמן אצות.
מאמר אחד מקיף ויסודי על היות שמנים אלו מהמחומצנים ביותר בכדור הארץ, כפי שנמצא במחקרים רבים שנעשו ברחבי העולם וכפי שנמצא גם בתחקיר בלעדי שביצעתי כאן על המותגים הנמכרים בישראל.
מאמר שני עסק בתוספים שנחשבים לאיכותיים ביותר, אלו עם מינונים גבוהים במיוחד של EPA ו – DHA. הראנו שברוב רובם של המקרים, על מנת לרכז את חומצות השומן מסוג אומגה 3, השמן עבר טרנספורמציה כימית שהפכה אותו למולקולה סינטטית שאין בטבע ושלא מוכרת לגוף האדם.
במאמר זה אני עוסק בנושא אחר לגמרי.
האם יש נזקים לצריכה מוגברת של שמן דגים/ שמן אצות לאנשים בריאים הצורכים זאת באופן קבוע.
מאמר זה יסקור מספר השפעות שחלקן לא ידועות כלל לציבור הרחב.
האם חומצות שומן אומגה 3 מסוג EPA ו – DHA עלולות לגרום להפרעות קצב?
פרפור פרוזדורים (Atrial Fibrillation) הינה הפרעת הקצב הנפוצה ביותר בעולם.
היא מקושרת לתחלואה ותמותה גבוהים יותר ומהווה נטל גדול מבחינת בריאות הציבור.
אנשים שמאובחנים עם הפרעת קצב זו נמצאים בסיכון גבוה לשבץ מוחי ונדרשים לקחת תרופות שונות לאיזון קצב הלב ותרופות נוגדות קרישה כדי למנוע היווצרות קרישי דם בתוך פרוזדורי הלב. לתרופות אלו יש תופעות לוואי רבות, החל מחולשה, עיפות, עליה במשקל ועוד.
הסיכון הגדול ביותר בהפרעת קצב זו, הינו הגדלת סיכון להיווצרות קרישי דם בלב, שלאחר מכן ממשיכים למוח וגורמים חלילה לשבץ מוחי.
אנשים המאובחנים עם הפרעת קצב זו, נלאצים לקחת תרופות מדללות דם ו/או תרופות יעודיות כנגד הפרעות קצב.
מטא אנליזה שפורסמה ביולי 2021 בכתב העת המדעי המכובד European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy סקרה חמישה מחקרים איכותיים שהשוו צריכה של אומגה 3 מדגים לעומת קבוצת פלצבו (שקיבלו כמוסות של שמן אחר כגון: שמן זית).
כל המחקרים היו מסוג RCT – randomized controlled trials, כלומר הנבדקים חולקו אקראית בין קבוצת המחקר שקיבלה כמוסות שמן דגים לבין קבוצת הפלצבו [1].
המחקרים נעשו על אנשים עם סיכון למחלות לב וכלי דם ורמת טריגליצרידים גבוהים.
ראשית, כותבים החוקרים שהתועלת של תוספי שמן דגים במחקרים אלו, להפחתת תחלואה של מחלות לב וכלי דם לא הייתה עקבית, אך הסיכון להפרעות קצב היה משמעותי בקבוצת נוטלי שמן הדגים.
בקרב הנבדקים שקיבלו שמן דגים, הסיכון להופעה של פרפור פרוזדורים חדש היה גבוה ב – 37% בהשוואה לקבוצת הפלצבו.
הם מציינים שגם מינונים נמוכים של שמן דגים הביאו לעליה בשכיחות של פרפור פרוזדורים.
הם מסכמים שיש סימן שאלה גדול, האם היתרון שיש לתוספי אומגה 3 ממקור ימי בהורדת טריגליצרידים, עולה על העליה בסיכון להפרעות הקצב.
מדוע שמן דגים מעלה שכיחות של הפרעות בקצב הלב?
לא ידוע. החוקרים כותבים שהמנגנון הכימי המדוייק שגורם לתופעה זו לא התברר עד היום.
כמה חודשים לאחר מכן, באוקטובר 2021, התפרסמה מטא אנליזה נוספת, גדולה ומקיפה על הנושא הנ"ל בכתב העת היוקרתי Circulation.
זוהי אולי הסקירה המקיפה ביותר שנעשתה על הנושא עד היום [2].
החוקרים סקרו שבעה מחקרים שכולם מבוקרים ואקראיים (RCT) שבדקו בצורה מכוונת את השכיחות של אירועי פרפור פרוזדורים.
המטא אנליזה כללה ניתוח נתונים על 81,210 משתתפים בשבעת המחקרים. בממוצע עקבו אחר הנבדקים 4.9 שנים.
73% מהנבדקים קיבלו מינון של עד 1 גרם שמן דגים ליום (לרוב כמוסה אחת של שמן דגים מכילה 1 גרם) ו – 27% מהם קיבלו מינונים הגבוהים מ – 1 גרם (כלומר צרכו כנראה 2 כמוסות ליום או יותר של שמן דגים).
תוצאות הסקירה:
הסיכון לארוע של פרפור פרוזדורים היה גבוה ב – 25% בקבוצת נוטלי אומגה 3 ממקור ימי לעומת מקבלי הפלצבו.
במחקרים בהם קיבלו הנבדקים מינונים הגבוהים מ – 1 גרם אומגה 3 ממקור ימי (כלומר 2 כמוסות ומעלה) הסיכון לפרפור פרוזדורים היה גבוה ב – 49% לעומת קבוצת הפלצבו.
החוקרים מציינים שאמנם מחקרים בעבר הראו שתוספי אומגה 3 ממקור ימי, הורידו רמות טריגליצרידים ולכן עשויים להשפיע לטובה על הסיכון למחלות לב וכלי דם, אך החשש מעליה בהפרעות קצב מסוג פרפור פרוזדורים הינו חשש אמיתי ויש לשקול היטב צריכה של תוספי אומגה 3 ממקור ימי.
סיכום ביניים:
המחקרים הגדולים והאיכותיים ביותר בנושא הגיעו למסקנה חד משמעית שתוספי שמן דגים מעלים סיכון להפרעות קצב.
כעת נשאלת שאלה האם גם אכילה של דגים מעלה סיכון להפרעות קצב?
זו שאלה מתבקשת אחרי הנתונים שראינו לעיל. התשובה היא לא.
עליה בסיכון לפרפור פרוזדורים נצפתה רק באנשים שצרכו תוספי אומגה 3 ממקור ימי ולא באנשים שצרכו דגים.
למעשה התגלה בדיוק ההיפך!
צריכת דגים או שלא משפיעה על הסיכון לפרפור פרוזדורים או שמפחיתה אותו! (אבל בטח שלא מעלה אותו).
מחקר שפורסם ב – 2004 גם הוא בכתב העת המדעי Circulation ניתח נתונים מ – 4815 מבוגרים.
נמצא שצריכת דגים בין פעם לארבע פעמים בשבוע הביאה להפחתה של 28% בסיכון לפרפור פרוזדורים [3].
מחקר נוסף מ – 2017 שפורסם בכתב העת Clinical Nutrition ניתח נתונים ממספר מחקרים עם סך כולל של מעל 72,000 איש [4].
בדקו צריכה של דגים ושל תוספי שמן דגים והשכיחות של ארועי פרפור פרוזדורים.
התוצאות מעניינות!
בסך סיכום הנתונים, צריכה של דגים ושמן דגים ביחד – לא השפיעה על הסיכון לפרפור פרוזדורים, אך כאשר בודדו צריכה של דגים בלבד, נמצא שלאלו שצרכו דגים בתדירות של שלוש מנות או יותר בשבוע, היה סיכון מופחת לפרפור פרוזדורים לעומת אלו שלא צרכו דגים כלל!
(כלומר כפי שנראה ממחקר זה, צריכת שמן הדגים ביטלה ונטרלה את ההגנה שהקנתה אכילת דגים).
המחקרים הנ"ל שהבאנו שהינם סקירות מקיפות בנושא ועקבו אחר עשרות אלפי אנשים, הינם ראיות חזקות יותר מכל עדות בודדה, אבל כאשר נתקלים בתופעה זו באופן אישי, לפעמים ההשפעה חזקה יותר.
עדות אישית:
אני מכיר באופן אישי מקרה של אדם שהיה בריא לחלוטין וללא כל מחלות רקע וצרך כמוסות אומגה 3 ממקור ימי באופן קבוע וביום בהיר גילו לו הפרעת קצב מסוג פרפור פרוזדורים.
בעקבות אבחנת הפרעת קצב לב זו, הוא נזקק לתרופות מסוג בטא בלוקר לאיזון קצב הלב שלו וצרך אותן במשך שנה ללא תועלת. כאשר הוא הפסיק את צריכת כמוסות שמן הדגים, תוך 2-3 חודשים, הפרעות הקצב נעלמו.
לסיכום:
אכילת דגים לא מעלה סיכון לפתח הפרעות קצב מסוג פרפור פרוזדורים, בעוד צריכה של שמן דגים ובסבירות גבוהה גם שמן אצות ואפילו במינון של כמוסה אחת ביום, מעלה סיכון להפרעת קצב מסוכנת זו, גם באנשים בריאים ללא מחלות רקע.
אז מאיפה לקבל אומגה 3?
זה נושא מורכב מאוד עם ריבוי פרטים ונקדיש לו בהמשך מאמר שלם.
אגיד בקצרה שהפתרון הינו או אכילת דגים (לא כל הדגים) או צריכה של מקור צמחי יציב של אומגה 3 (או שילוב של השניים), לצד הפחתה משמעותית בצריכה של אומגה 6 הוא ככל הנראה הפתרון הנכון לדורנו. כאמור, הרחבה על כך תהיה בהמשך במאמר נפרד.
ההשפעה של שמני דגים על הסיכון להפרעות קצב הינה רק השפעה שלילית אחת של תוספים אלו
בחלק ב' של סדרת מאמרים זו, נתמקד בהשפעה המזיקה של אומגה 3 ממקור ימי על מערכת החיסון שלנו, כפי שנמצא במחקרים.
תוספת מאוחרת למאמר – תגובה שקיבלנו למאמר הזה מאחת הקוראות:
"תודה רבה על המאמר שכתבת.
לפני 6 שנים בהמלצת נטרופטית קניתי אומגה 3 מדגים. אחרי נטילת הכדור, ועוד כמה תוספים הרגשתי לא טוב, הדופק עלה ל – 120 במנוחה… ישיבה על כסא. לחיים אדומות… ממש שמעתי את דפיקות הלב.
למחרת לקחתי כל כדור בזמן אחר והבנתי שזה האומגה 3 – יותר לא נגעתי בזה ולא היו לי יותר דפיקות לב מהירות.
הנטרופטית אמרה להפסיק לקחת.
רופא המשפחה בלע כדור לידי ואמר שמרגיש מצויין….
מאז אני לא נוגעת בתוסף אומגה 3 מדגים.
המאמר שלך נותן לי הרגשה שיש תופעה כזאת, ומזל שאני עירנית, וגיליתי את הבעיה…
תודה על המאמר…"
למעוניינים להעמיק – גללו למטה לנספח בו אני מנתח לעומק את משמעות תוצאות מחקרים אלו.
מה באמת ההשפעה על האוכלוסיה בעליה בסיכון שנמצא לפרפור פרוזדורים?
האם זה באמת משמעותי?
גילוי נאות
בחנות שלנו ניתן למצוא תוספי אומגה 3 צמחיים ממקור של זרעי מרווה מרושתת.
שמן זרעי מרווה מרושתת שהופק בכבישה קרה, הינו המקור היציב ביותר בטבע לאומגה 3 שהתגלה עד כה.
חשוב לי לומר שאני כותב על הבעיות של שמן הדגים ושמן אצות לא בגלל שאני מוכר מוצר מתחרה, אלא בדיוק הפוך!
בגלל הבעיות הקשות שיש בשמני דגים ושמני אצות כפי שסקרתי גם במאמרים הקודמים, החלטתי לצרוך בעצמי ולכן גם להציע לקהל גולשי האתר את שמן המרווה המרושתת כמקור המועדף עלי לאומגה 3.
חשוב לציין שתוספי המרווה המרושתת נמכרים בעוד מאות נקודות מכירה בישראל ואין לי כל רווח אם תקנו אותם בחנויות אחרות.
למעוניינים, מוצרי המרווה המרושתת נמכרים אצלנו במחיר הזול בישראל.
בהתחייבות (אם תמצאו אותו במחיר זול יותר, נזכה אתכם בהפרש).
לרכישת כמוסות שמן זרעי מרווה מרושתת – לחצו כאן.
לרכישת בקבוק שמן זרעי מרווה מרושתת – לחצו כאן.
שלכם,
גיל יוסף שחר (M.D)
נספח – התבוננות מעמיקה בנתונים של המטא אנליזה מאוקטובר 2021
בסקירה זו נסקרו 81,210 איש.
בקרב אלו שלא צרכו שמן דגים, הסיכון לפתח פרפור פרוזדורים היה 0.69% כל שנה במהלך בתקופת המעקב (4.9 שנים).
בקרב אלו שצרכו עד 1 גרם ליום של שמן דגים (1 כמוסה ליום) 0.8% כל שנה פיתחו פרפור פרוזדורים.
מדובר על עליה של 16% בסיכון היחסי לפתח פרפור פרוזדורים כל שנה בעקבות צריכה של שמן דגים במינון של עד 1 כמוסה ליום (o.8/0.69*100-100).
בוא נבדוק בכמה אנשים מדובר מבחינה אבסולוטית.
הסיכון האבסולוטי עלה ב 0.11% (0.8%-0.69%).
עליה בסיכון אבסולוטי זה משקפת מקרה אחד חדש נוסף של פרפור פרוזדורים על כל 1000 איש בשנה, לעומת אנשים שלא צורכים שמן דגים.
בקרב אלו שלקחו מינון גבוה יותר של אומגה 3 (2 כמוסות ומעלה ליום), הסיכון היחסי לפרפור פרוזדורים הינו עליה של 49%.
הסיכון האבסולוטי במקרה כזה הינו 0.33%, כלומר שלושה מקרים חדשים של פרפור פרוזדורים בשנה על כל 1000 איש שצורכים שמן דגים לעומת אלו שלא צורכים שמן דגים.
על פניו מקרה אחד נוסף ל – 1000 איש ואפילו 3 מקרים נוספים לכל 1000 איש נשמע מעט.
האמנם?
על כל מיליון איש שיצרכו כמוסה אחת בלבד של שמן דגים ליום, יהיו כל שנה 1000 מקרים חדשים של פרפור פרוזדורים שלא היו קורים אלמלא צריכת שמן הדגים.
אם בישראל יש 6 מיליון מבוגרים, הרי שכל שנה יהיו בישראל 6000 מקרים נוספים של אירועי פרפור פרוזדורים, אם כל האוכלוסייה המבוגרת תצרוך כמוסה אחת של שמן דגים ביום.
כבר במצב כזה, שירותי הבריאות יהיו בעומס לבתי נסבל.
ואם האנשים יצרכו שתי כמוסות ביום או יותר של שמן דגים, הרי שנקבל 18,000 מקרים חדשים של פרפור פרוזדורים כל שנה. במצב כזה, שירותי הבריאות בישראל יקרסו.
כך שלמרות שממבט ראשון מקרה אחד נוסף לכל 1000 איש, נשמע מעט, כאשר מבררים כמה אנשים יסבלו מהתופעה המסוכנת שנקראת פרפור פרוזדורים, כל שנה בישראל, מגלים שהמספרים מפחידים.
בנוסף, חשוב לזכור שתופעת הפרפור פרוזדורים אובחנה באנשים שהיו לא פעם בריאים לחלוטין לפני כן.
ונקודה נוספת להתבונן בה היא שאירועי פרפור פרוזדורים נספרו במחקר רק במקרה שהאדם התלונן על סימפטומים משמעותיים והגיע לאשפוז.
במקרים רבים, יש אירועי פרפור פרוזדורים שחולפים מעצמם, האדם מרגיש רע או חש חולשה או דפיקות לב לכמה דקות ולא מקשר זאת כלל שאולי יש לו פרפור פרוזדורים בעקבות צריכת שמן הדגים. כלומר, יתכן ששכיחות אירועי פרפור פרוזדורים האמיתית היא גבוהה עוד יותר ממה שגילו במחקר זה, שכן לא כל האנשים מתלוננים ומאובחנים.