לאן כדאי לנסוע כדי למנוע ולרפא סרטן?

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
לאן כדאי לנסוע כדי למנוע ולרפא סרטן? - בתמונה יער ובו גשר עץ קטן

הקו הראשון בלוחמה בתאי סרטן הם תאי NK – ראשי תיבות natural killers.
אלו תאים של מערכת החיסון ולמעשה אפשר לומר שהם הסיירת של מערכת החיסון.
תאים אלו מסיירים בכל הגוף כולו ומחפשים תאים מקוריים שלנו שעברו התמרה לתא סרטני ותפקידם לחסל אותו עוד כאשר הוא תא אחד או כמה תאים בודדים ולא, חלילה, גידול גדול.

זאת אומרת, שיש לנו אינטרס שיהיו לנו הרבה תאי NK ושהם יהיו פעילים. לא רק כמותם חשובה, אלא גם מידת האקטיביות שלהם.

חוקרים ביפן רצו לבדוק האם שהייה ביער מגדילה את כמותם ו/או פעילותם של תאי NK [1].
קבוצות של נשים וגברים יצאו לטיול ביערות מחוץ לטוקיו.
החוקרים לקחו דגימות דם ושתן לפני הטיול, לאחר יום אחד (ביום השני לטיול), בסוף הטיול (ביום השלישי) וכן שבעה ימים ושלושים יום אחרי סיום הטיול.

המחקר מצא שטיול ליערות, הכולל שהייה ביער למשך שלושה ימים (2 לילות) הביא להגדלה משמעותית הן של תאי NK והן בפעילות שלהם, לעומת המצב של האנשים לפני הטיול.
יתרה מזאת, נמצא שגם כמותם של חלבונים בעלי פעילות אנטי-סרטנית (כגון perforin, granulysin) גדלה משמעותית.
היה הבדל בין פעילות תאי NK לאחר יום אחד של שהייה בטבע לבין הפעילות לאחר יומיים של שהייה בטבע.
אבל הנתון המעניין במחקרים אלו הוא, שפעילות מוגברת של תאי NK, נמשכה לפחות שבעה ימים לאחר תום השהייה בטבע.
נתונים אלו נמצאו הן עבור נשים והן עבור גברים [2].
החוקרים מצאו שגם רמת האדרנלין והקורטיזול בשתן פחתה בעקבות השהייה ביער.
ממצאים אלו מעידים על הפחתה ברמת הסטרס והלחץ.
הממצאים הדליקו לחוקרים נורה אדומה. אולי זה לא היער שגרם לפעילות מוגברת של תאי NK.
אולי עצם ההמצאות בחופשה, ללא הלחץ של העבודה, הוא זה שמביא לפעילות מוגברת של תאי NK?

החוקרים החליטו לבדוק זאת [3].
במחקר נוסף, הם שלחו שתי קבוצות. קבוצה אחת לטיול ביער למשך של שלושה ימים (2 לילות) וקבוצת ביקורת לטיול שקט ושליו בתוך העיר עצמה, ללא המצאות ביער, למשך אותו פרק זמן.
התוצאות היו חד משמעיות. טיול בעיר לא הביא להגדלה בכמות ו/או בפעילות של תאי NK, בעוד הטיול ביערות הביא להגדלה משמעותית בפרמטרים אלו.

כדי לוודא שאכן התוצאות קשורות ליער עצמו ולא להימצאות בחופשה, במחקר נוסף על קבוצה שיצאה ליער, החוקרים לקחו מהנבדקים בדיקות דם באחד מימי חופשת סוף השבוע, בהם הנבדקים לא עובדים ונמצאים בחופש [4]. גם כאן, התברר שהשהייה ביער (שלוותה גם בהליכה מתונה של כמה שעות ביער), היא זו שהביאה להגדלה בפעילות ולא עצם השהייה בחופשה.

מה לגבי יום טיול אחד ביער? האם גם זה יביא לאפקט משמעותי בעלייה בפעילות תאי NK?

כבר במחקרים הקודמים, החוקרים לקחו בדיקות דם אחרי יום אחד של טיול ומצאו שאכן כבר אחרי יום אחד ביער יש עליה בפעילות תאי NK.
השאלה שהם רצו לבדוק הפעם, היא האם עליה זו, שנגרמת בעקבות טיול של יום אחד ביער, מביאה להשפעה שנמשכת שבעה ימים, או שכדי להביא לאפקט ממושך כל כך, יש לטייל ביער לפחות יומיים ברציפות?
התוצאות היו חד משמעיות. גם שהייה של יום אחד ביער, הביאה לעליה בפעילות תאי NK ולעליה ברמת חלבונים אנטי-סרטניים ואפקט זה נמצא גם ביום השביעי לאחר תום הטיול [4].

שהייה ביער זכתה לשם forest medicine וב – 2014 פורסם מחקר סקירה שסקר את כל הממצאים שנאספו על האפקט של שהייה ביער [5].
החוקרים מסכמים, שנמצא ששהייה ביער הביאה, מעבר לאפקטים שציינו של עליה בכמות ובפעילות של תאי NK, גם לירידה בלחץ הדם, ירידה ברמת הורמוני סטרס, הפחתה ברמת חרדה, דכאון, כעס ועייפות.

האם גם טיול למדבר יביא לאותו אפקט של עליה בפעילות תאי NK או שחייבים דווקא להיות ביער?

לעת עתה החוקרים לא בדקו זאת.
הם כן מצאו באוויר היער מולקולות ממשפחת ה – Phytoncides, (כגון alpha-pinene and beta-pinene). מולקולות אלו נפלטות מצמחים ועצים והן אלו שמקנות את "הריח של היער".
מולקולות אלו נמצאות גם בחלק מהירקות, כגון: שום ובצל. יש להן תפקיד בהגנה על הירק / העץ מפני מזיקים והחוקרים חושבים שיש להן חלק מרכזי בהגדלת הפעילות של תאי NK.
כך שנכון להיום, אנחנו לא יודעים האם עצם ההמצאות בטבע, מחוץ לעיר, היא זו שמעלה פעילות תאי NK, או שיש להמצא דווקא ביער.

המחקרים הנ"ל נעשו ביערות של טוקיו. מי אמר שגם יום טיול ביערות שלנו, כאן בישראל, יביא לאותו אפקט? אולי צריך לנשום את האוויר מהעצים המיוחדים שיש ביפן?

ראשית, באמת אין לנו לעת עתה הוכחה שגם יום טיול ביערות בישראל, כגון ביערות הכרמל, הרי ירושלים, עמק האלה, הגלבוע, הגליל ועוד ועוד, תביא לעליה בפעילות NK.
מחקר בישראל על forest medicine עדיין לא נעשה. נקווה שיעשה בקרוב.
אבל יש לנו רמז לכך שאפקט זה יקרה גם ביערות בישראל.
אותם Phytoncides, שהחוקרים חושבים שיש להם חלק חשוב בעליה בפעילות תאי NK, מסתבר שנפלטים גם מעצים מקומיים ומוכרים כגון: עץ אורן, עץ אלון ועץ ארז.

סיכום, מסקנות והמלצות

  1. על מנת לחזק את מערכת החיסון, להקטין את הסיכון לסרטן ולהגדיל את סיכויי הריפוי מסרטן, צאו לטייל בטבע. על פי המחקרים שנעשו עד היום – האפקט נמצא בעקבות טיול ביערות.
  2. התדירות הרצויה היא יום טיול בשבוע.
    פעם בשבוע צאו לטייל ביער. ישראל מדינה קטנה. תוך שעה עד שעתיים לכל היותר, סביר להניח שתמצאו את עצמכם באחד מהיערות בארץ. המחקרים הראו שכבר יום טיול אחד, נותן אפקט פיזיולוגי שנמשך שבעה ימים.
  3. כנראה שעצם השהייה ביער נותנת אפקט, אבל כדאי גם לשלב הליכה של כמה שעות ביום זה. גם פעילות גופנית מתונה מעלה פעילות של תאי NK.
  4. כל פעם שמתאפשר לכם, צאו ליומיים, ואפילו שלושה ימים, רצופים של טיול ביערות. האפקט שנוצר בעקבות שהייה של יומיים, הינו גדול יותר וככל הנראה גם נשאר לזמן רב יותר. המחקרים בנושא זה עדיין מועטים.
  5. צאו לטיול בחברת אנשים שגורמים לכם לצחוק ולחייך. מחקר מ – 2003 מצא, שככל כשצוחקים יותר, כך גדלה פעילות תאי NK [6].

שלכם,
ד"ר גיל יוסף שחר (MD)

פארק נשר, 5 דקות מחיפה. אלפי עצי אורן מכל כיוון

[1] Li Q, Morimoto K. A forest bathing trip increases human natural killer activity and expression of anti-cancer proteins in female subjects. J Biol Regul Homeost Agents. 2008 Jan-Mar;22(1):45-55. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18394317/

[2] Li Q, Morimoto K. Forest bathing enhances human natural killer activity and expression of anti-cancer proteins. Int J Immunopathol Pharmacol. 2007 Apr-Jun;20(2 Suppl 2):3-8.

[3] Li Q, Morimoto K, Visiting a forest, but not a city, increases human natural killer activity and expression of anti-cancer proteins. Int J Immunopathol Pharmacol. 2008 Jan-Mar;21(1):117-27.

[4] Li Q, Kobayashi M. A day trip to a forest park increases human natural killer activity and the expression of anti-cancer proteins in male subjects. J Biol Regul Homeost Agents. 2010 Apr-Jun;24(2):157-65. [5] Li Q, Kawada T. Possibility of clinical applications of forest medicine. Nihon Eiseigaku Zasshi. 2014;69(2):117-21. Review.

[6] Bennett MP, Zeller JM, Rosenberg L, McCann J. The effect of mirthful laughter on stress and natural killer cell activity. Altern Ther Health Med. 2003 Mar-Apr;9(2):38-45.

אהבתם את המאמר?

שתפו אותי
גרסה להדפסה

מתנה שכולה

בריאות

המדריך הדיגיטלי "72 הכללים לתזונה מיטבית" מאת ד"ר גיל יוסף שחר (M.D) ישלח תוך דקות ישירות לתיבת המייל שלכם 

מייל עם קישור להורדת החוברת נשלח אליכם כעת.

קריאה מהנה!

מי לא אוהב לקבל מתנות?

כבר ביקרתם בחנות שלנו?

12/03/23 21:00

היום הפתוח! היום הפתוח! היום הפתוח!

בלימודי רפואה תזונתית עם ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)