מדריך | כיצד לגדל נבטי חמניה בבית?

כותב: איתן ישעיהו (בוגר לימודי רפואה תזונתית במרכז לרפואת הרמב"ם)

נבטי חמניה אינם כשאר הנבטים. הגידול שלהם דורש קצת יותר התעסקות ואף שימוש באדמת שתילה, אבל ברגע שמבינים את העיקרון הנושא נהיה פשוט, זריז, הרבה יותר זול, ומאוד מאוד בריא.
במדריך זה אשתדל להיות כמה שיותר מדויק ולתת כמה שיותר פרטים (כולל תמונות) כדי לנסות ולהפוך את התהליך לכמה שיותר פשוט וברור.
אז ללא הקדמות מיותרות, נתחילה.

  1. השלב הראשון הוא לקנות גרעיני חמניה, אבל לא מהסוג הרגיל שאנחנו רגילים לאכול (חס וחלילה קלוי ומומלח), אלא מהסוג הקטן יותר שנועד להנבטה.
    אלו גרעינים קטנים יותר מהגרעינים לאכילה.
    בקשו בחנות טבע גרעיני חמניה להנבטה.
  2. מלאו רבע עד חצי כוס בגרעינים, שיפכו לצנצנת, או השאירו בכוס, איך שנוח לכם, ומלאו במים.
    כדאי שיהיו אלה מים מטוהרים באיכות גבוהה (אוסמוזה הפוכה, מים ממזקק וכו').
  3. השרו את הגרעינים למשך הלילה, כ – 8 שעות, ובבוקר שיפכו אותם לתוך מסננת.

ביומיים הקרובים, שיטפו את הגרעינים שלוש פעמים ביום (בוקר, צהרים, ערב) בתוך המסננת כדי לשמור על הלחות, וכסו את המסננת עם מגבת.

4. לאחר יום יומיים, תלוי אם יצאו נבטוטים, אפשר למלא את מגש השתילה שלכם באדמת שתילה (ניתן לרכוש בכל משתלה).
כדאי לבחור תבנית מזכוכית או פיירקס כמגש הנבטה (כמה שפחות פלסטיק בחיים – הרי זה משובח).
כדאי למלא את המגש בכמה שיותר אדמה (ממש עד למעלה, עד השוליים העליונים של המגש) – זה יקל עליכם את מלאכת חיתוך הנבטים בשלב הקציר, כמה ימים לאחר מכן.
5. כעת פזרו את הגרעינים על האדמה והשקו את האדמה עד לרוויה (במים מטוהרים).
חשוב שכל האדמה תהיה רוויה, אחרת השורשים לא יעשו את דרכם למטה, אלא למקומות שיש בהם מים. אנחנו רוצים להכות שורשים עמוקים וחזקים ולא שיטחיים.

6. הניחו מגש באותו גודל, או כל כלי שאתם מוצאים ויכול לשמש כמשקולת על הנבטוטים (לא אבנים או בלוקים כמובן..).
ההגיון פה הוא שהנבטים יאלצו לדחוף את המגש כלפי מעלה (והם דוחפים אפילו מגש זכוכית! זה ממש לא יאומן!), מה שיאלץ אותם להיות חזקים ובשרניים.
זיכרו לבדוק כל יום שהאדמה לחה, ואם לא – השקו אותה בעדינות עם בקבוק מרסס מים.

לאחר יומיים נוספים
לאחר חמישה עד שמונה ימים

7. זהו, לאחר כחמישה ימים עד שבוע, יהיה לכם מגש מלא בנבטי חמניה בשרניים וטעימים.
לגזור ולשמור בכלי במקרר.
הם נשמרים בקלות שבוע.

לבריאות!

שימו לב, לא ניתן להשתמש באדמה פעם נוספת.
גרעיני החמניה שאבו ממנה כמות גדולה של מינרלים והיא כבר מדולדלת.
כמו כן, היא מלאה בשורשים שנשארו בה. למחזור הבא יש עשות שימוש באדמה חדשה.

כמה דגשים

  • אפשר להוריד את המגש המשמש כמשקולת לאחר יומיים שלושה, כשרואים שהנבטים כבר מתחילים להתעקם תחת המשקל.
    אל דאגה, זה בעיקר עניין של אסתטיקה ונוחות. הנבטים עצמם לא ישברו. הם פשוט ירימו את המגש איתם. דרך מעניינת לזקוף אותם היא לחשוף אותם לאור השמש, ואז הם פשוט יתחילו בנטיה לכיוון האור ממש כמו חמניה בוגרת.
  • לגבי סעיף 3 (הנביטה הראשונה לפני ההשרשה באדמה), עוד שיטה מתאימה, במיוחד בחודשי הקיץ, היא פשוט למלא את מגש השתילה באדמת שתילה, לפזר את הגרעינים ולהשקות אותם.
    גם שם יש לשמור על הגרעינים מכוסים למשך יום יומיים.
  • השיטה של המסננת מתאימה יותר לחורף כי קצת יותר קשה להם להתחיל את הנביטה.
  • כמו כן, אם תחליטו להשתמש, כמוני, במגש זכוכית (גודל 30X20), חשוב לזכור לנקז את המים אחרי שהרוויתם את האדמה.
    אני עושה את זה על ידי כך שאני מניח את מגש הזכוכית המשמש כמשקולת על האדמה ופשוט משתמש בו כמכסה בזמן שאני שופך את המים (וגם קצת אדמה, אי אפשר להמנע מזה).
    בעצם זה בדיוק כמו שאתם שופכים מים מסיר פסטה כאשר אין לכם מסננת (אז נעזרים במכסה הסיר המכסה את רוב רובו של הסיר, משאירים פתח קטן ומטים את הסיר עד שיצאו כל המים).

בהצלחה!

הערות של ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)

נבטי חמניה הם אחד המזונות העשירים והמרוכזים ביותר בכדור הארץ.
מספר מחקרים מצאו שנבטי חמניה הם הנבטים העשירים ביותר בנוגדי חימצון (יותר מאשר נבטי ברוקולי, נבטי אלפלא, נבטי צנון, נבטי חילבה ועוד).
אחת הסיבות לכך היא בין היתר העובדה שנבטים אלו זקוקים לאדמה כדי לנבוט בצורה טובה והם ככל הנראה שואבים מינרלים וחומרים מזינים אחרים מהאדמה, שמעלים מאוד את רמת נוגדי החימצון בהשוואה לנבטים שגדלים על מים ואוויר בלבד.

עד היום לא נמצאה כל בעיה באכילת כמות גדולה של נבטי חמניה וכדאי לשלב אותם בתזונה באופן קבוע ועל בסיס יומיומי.

לגידול ביתי של נבטי חמניה יש מספר יתרונות:

  1. נבטי החמניה שלכם יהיו מוכנים כבר לאחר 5 – 8 ימים (בחורף קצת יותר). ב
    אחד המחקרים שחקרו את נבטי החמניה נמצא שבקצירת הנבטים בימים 5 – 8 – כמות נוגדי החימצון בהם היא הגדולה ביותר.
    נבטי חמניה קנויים בחנות לרוב נבטו במשך 2 – 3 שבועות וזאת כדי להגיע לאורך נבטים גדול יותר. נבטים אלו ככל הנראה מכילים כמות קטנה יותר של נוגדי חימצון בהשוואה לגידול בייתי (למרות שהם עדיין מזון על מרוכז מאוד ואם אתם לא מנביטים בבית – קנו!).
  2. המחיר כמובן הרבה הרבה יותר זול…
  3. יש לכם בבית באופן קבוע מגשים ירוקים שלא רק מוסיפים צבע ירוק לבית, אלא גם מייצרים לכם חמצן איכותי ומשביחים את האוויר בבית!

מידע נוסף על הרכב נבטי החמניה, אתם יכולים לקרוא בכתבה הזו על המזון הבריא ביותר בכדור הארץ

שלכם,

גיל יוסף שחר (MD)

אהבתם את המאמר?

שתפו אותי
גרסה להדפסה

מתנה שכולה

בריאות

המדריך הדיגיטלי "72 הכללים לתזונה מיטבית" מאת ד"ר גיל יוסף שחר (M.D) ישלח תוך דקות ישירות לתיבת המייל שלכם 

מייל עם קישור להורדת החוברת נשלח אליכם כעת.

קריאה מהנה!

מי לא אוהב לקבל מתנות?

כבר ביקרתם בחנות שלנו?

12/03/23 21:00

היום הפתוח! היום הפתוח! היום הפתוח!

בלימודי רפואה תזונתית עם ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)