תחקיר בלעדי על ויטמין C ליפוזומלי – האם הוא באמת ליפוזומלי?
מהם תוספי תזונה ליפוזומלים?
ליפוזום הוא בעצם "כדור" שומן זעיר וחלול, שיכול לאגור בתוכו חומרים שונים, כגון: תרופות, ויטמינים ועוד.
הליפוזומים שייכים לעולם הננו-טכנולוגיה (ננו היא מיליארדית המטר, או מיליונית המילימטר והינה יחידת מידה לתיאור גודלם של אוביקטים זעירים כגון אטומים ומולקולות).
אחת התרומות המרכזיות של מהפכת הננו לתחום הרפואה היא הפיתוח של ננו-מערכות שיכולות לשאת את מולקולות התרופה בגופנו (Drug delivery system).
בשונה ממערכות נשיאה קונבנציונליות שאינן "ננו", כמו טבליות וגלולות, ננו-מערכות נשיאה משפרות משמעותית את הספיגה אל מחזור הדם, יכולות להתביית על אזור ספציפי בגוף, להגן על החומר הפעיל מפירוקו בגוף ולשאת בתוך הגוף תרופות שאינן מסיסות בדם.
בנוסף, החוקרים יכולים לשבץ במעטפת הליפוזום מולקולות ספציפיות, שיכוונו את הליפוזום להיקשר לתאים ספציפים ולהעביר רק אליהם את החומר הפעיל בתוכם.
טכנולוגיה זו טומנת בחובה פוטנציאל גדול כגון העברת חומרים באמצעות ליפוזום ספציפי, שידע להיקשר לדוגמא: רק לתאי סרטן ולהעביר רק אליהם את החומר שיהרוג אותם, מבלי לגרום לנזק לשאר האיברים והרקמות בגוף.
תוסף תזונה ליפוזומלי הוא תוסף שמכיל חומר פעיל עטוף במבנה של ליפוזום.
המעטפת של הליפוזום הינה שומנית (פוספוליפידים) והיא דומה מאוד למעטפת של תאי הגוף שלנו (הממברנות של התאים).
עובדה זו כאמור הופכת את הליפוזום לנשא יעיל ואיכותי של חומרים, אל תוך תאי הגוף.
ואכן, מחקרים רבים מצאו שהספיגה של חומרים בצורתם הליפוזומלית הינה גבוהה הרבה יותר ומהירה יותר, בהשוואה לצריכת אותו החומר ללא נשא הליפוזום [1, 2, 3 ועוד רבים].
מדובר על שיפור של עשרות אחוזים בספיגה, 70% שיפור בספיגה ואף יותר.
בהחלט יתכן שגם הספיגה אל תוך התאים עצמם (ולא רק אל מחזור הדם) הינה טובה הרבה יותר במוצרים הליפוזומלים, לאור ההגנה על הויטמין במעבר בדרכי העיכול (ממיצי קיבה, אנזימים, שינויי PH, חמצון, חיידקים ועוד) עקב הבידוד שנוצר ממעטפת הליפוזום ועקב העובדה שמעטפת הליפוזום יכולה "להתאחד" עם מעטפת התא וכך הליפוזום יכול להעביר ישירות את החומר שהוא נושא בקרבו אל תוך התא.
ואכן, סקירה מדעית מקיפה על ליפוזומים הראתה גם ספיגה גבוהה יותר אל תוך התאים [4].
במקרה של ליפוזום המכיל ויטמין C, הדבר גם מאפשר לצרוך מינונים גבוהים יותר, ללא תופעות הלוואי של שלשולים, או הפרעות עיכול הנצפות בעת לקיחת מינונים גבוהים של ויטמין C שאינו עטוף בליפוזום.
ישנה טענה שליפוזומים רלוונטים רק במקרים של תרופות/ויטמינים שאינן מסיסים בדם (חומרים הידרופובים) ורק אז בזכות הליפוזום הספיגה שלהם משתפרת ולכן לדוגמא עבור ויטמין C שהינו מסיס מים, אין שום צורך ושום תועלת באריזתו בליפוזום.
אך זו טענה לא נכונה.
מספר מחקרים מצאו שגם ויטמין C בליפוזום נספג הרבה יותר טוב, בפער של עשרות אחוזים, לעומת ויטמין C רגיל. הנה דוגמא למחקר אחד כזה [3].
עד כאן על היתרון המרכזי של מוצרים ליפוזומלים – ספיגה משופרת, הן לדם, הן לתאים ולכן בסבירות גבוהה, גם השפעה בריאותית עוצמתית יותר.
מהן הבעיות בתוספי תזונה ליפוזומלים?
בשנים האחרונות נשאלתי רבות מדוע איני ממליץ על צריכת תוספי תזונה ליפוזומלים.
עד לאחרונה, כל תוספי התזונה הליפוזומלים היו בנוזל מימי בלבד.
תוספי תזונה ליפוזומלים על בסיס מים הם מאוד לא יציבים ונוטים להתחמצן, להתעפש ולהתקלקל מהר מאוד, בהשוואה לאבקות יבשות.
זו הסיבה שהיצרנים נאלצים לשים בתוספים הליפוזומלים המימיים חומרים מייצבים וחומרים משמרים.
מוצרים ליפוזומלים על בסיס מים, שאינם מכילים חומרים משמרים, הם מוצרים שסכנת הזיהום המיקרוביאלי בהם היא גבוהה מאוד ולכן אין מוצר ליפוזומלי בנוזל שאינו מכיל חומרים משמרים או מייצבים מסוג כזה או אחר.
גם לאחר הוספת החומרים המשמרים והמייצבים, המוצרים הליפוזומלים על בסיס נוזל מימי חייבים להישמר בקירור כל הזמן, אחרת הם מתקלקלים ומתעפשים, במיוחד לאחר הפתיחה של הבקבוק.
זו אגב אחת הסיבות מדוע כדאי להיזהר מרכישת מוצר ליפוזומלי על בסיס מים מאתרים בחו"ל, שכן אתרי האינטרנט בחו"ל שמוכרים תוספי תזונה לישראל לא מבצעים הובלה בקירור.
יצרנים שונים משתמשים במגוון חומרים משמרים לצורך שימור תוסף ליפוזומלי נוזלי, כגון: אשלגן סורבט, סודיום בנזואט ויש אף מוצרים ליפוזומלים שמכניסים אלכוהול בכמות לא קטנה, על מנת למנוע גדילה של חיידקים ועובשים (אך אז המוצר בעייתי מאוד עבור תינוקות וילדים).
סירופים רבים לתינוקות (עם מרשם וגם תוספי תזונה לילדים ללא מרשם, לאו דווקא ליפוזומלים), מכילים לא פעם סודיום בנזואט, חומר משמר סינתטי (E-211).
חומר זה עלול להיות בעייתי כאשר הוא בא במגע עם ויטמין C, שכן יש ראיות ברורות שויטמין C הופך את הסודיום בנזואט לבנזן, חומר שנמצא כקרצינוגני (מסרטן).
אז במיוחד שימו לב, שסירופ הויטמין C שלכם (בין אם ליפוזומלי ובין אם לא, לא מכיל חומר זה).
אחד החומרים הנפוצים ביותר ואולי השכיח ביותר בתעשיה זו, שנעשה בו שימוש כחומר משמר בסירופים ובתוספי תזונה ליפוזומלים רבים, הינו האשלגן סורבט (Potassium sorbate).
זהו חומר משמר סינתטי (E-202) שמופק מחומצה סורבית סינתטית, שמטרתו למנוע התפתחות עובשים, שמרים ומספר סוגי חיידקים במוצר.
היעילות של החומר המשמר אשלגן סורבט בעיכוב התפתחות עובשים ושמרים גדלה, ככל שרמת החומציות גדלה ולכן הוא אחד מחומרי השימור המועדפים על יצרנים של מוצרים נוזליים חומציים, כגון, סירופים של ויטמין C.
כמו כן, תוספת שלו מעלה עוד יותר את חומציות הסירופ, או המוצר אליו הוא הוכנס.
האשלגן סורבט הינו חומר משמר שנוי במחלוקת ולצד מחקרים שהראו שהוא בטוח לשימוש (כמעט תמיד מחקרים על בעלי חיים, אין מחקרים ארוכי טווח על בני אדם), יש מחקרים שהראו שהוא גורם לנזק ומוטציות ב – DNA של תאי הדם הלבנים של בני האדם – מסוג לימפוציטים [5].
תאים אלו הינם חלק מרכזי ממערכת החיסון שלנו, כך שהחומר חשוד כגורם נזק למערכת החיסון.
יש לציין שהמחקרים שמצאו השפעה זו נעשו על תאים במעבדה, אנחנו לא יודעים מה ההשפעה של חומר זה כאשר הוא נמצא במחזור הדם, מאחר ואין מחקרים שבדקו זאת.
מחקר נוסף מ – 2013 מצא שאשלגן סורבט הינו חומר מחמצן בפני עצמו ומתפקד בעצם כרדיקל חופשי.
החוקרים מצאו שהוא מגביר ומאיץ תהליך של גליקציה לחלבון האלבומין האנושי [6] (אלבומין הינו החלבון הנפוץ ביותר בנוזל הדם שלנו).
גליקציה היא תהליך בו מולקולת גלוקוז נקשרת לחלבון ותהליך זה מקושר להאצת תהליכי זיקנה.
כמו כן, אשלגן סורבט נמצא כטריגר להיווצרות מבנים לא תקינים של חלבון האלבומין האנושי (amyloid fibril formation).
גם מחקר זה נעשה על אלבומין שנשאב מדגימות דם. אין כל מידע על מה בדיוק קורה בגוף האדם, אך לאור הממצאים הנ"ל, החוקרים כותבים שאשלגן סורבט עלול להחמיר סיבוכים בחולי סכרת (שחשופים יותר לתהליכי גליקציה, בגלל רמת הסוכר הגבוהה שלהם).
שני החומרים המשמרים הסינתטים הללו, לא נחקרו בצורה מסודרת על בני אדם ובטח שלא על ילדים, אין גם שום מידע על הבטיחות שלהם לנשים בהריון.
כל זה לא מונע מהם להיכלל במזונות מעובדים רבים ובתוספי תזונה רבים (במיוחד סירופים ומוצרים ליפוזומלים נוזליים).
מכיוון שתוסף תזונה ליפוזומלי נוזלי אינו טעים (לרוב חמוץ מאוד), הוא מכיל לרוב גם תמציות טעם, בכדי להקל על הצריכה שלו ולאפשר טעם נסבל לצרכן.
תמציות טעם אלו לרוב מורכבות מכמות רבה של חומרי משנה, שלא מפורטים על תווית המוצר.
לעיתים מדובר על עשרות חומרים שונים שמרכיבים תמצית טעם.
ככל שמספר החומרים המרכיבים אותה רב יותר, כך התמצית מצליחה להגיע לטעם הקרוב יותר למקור אותו היא מנסה לחקות.
תעשיית תמציות הטעם נחשבת לאחת התעשיות הסודיות ביותר בעולם התזונה ומספר היצרנים של תמציות הטעם בעולם הינו מצומצם מאוד.
תמציות טעם טבעיות – האם הן באמת טבעיות?
לא פעם ניתן להבחין בכיתוב "תמצית טעם טבעית" על מוצרים שונים.
חומר הגלם לתמצית טעם טבעית הינו מעולם הצומח או החי (ולא ייצור מולקולה במעבדה), אך גם הם מיוצרים במעבדה ולרוב באמצעות תהליכי חימום, קליה והוספת אנזימים – לא בדיוק תהליך טבעי.
תמציות טעם טבעיות מכילות גם הן, לא פעם עשרות חומרים שונים, כולל חומרים משמרים וחומרים ממיסים וכו', כאשר אין כל חיוב לציין האם החומרים הנוספים שנוספו לתמצית הטעם הטבעית הינם טבעיים גם כן או סינתטים.
איגוד יצרני תמציות הטעם "זכה" לביקורת ציבורית קשה במגזין TIME על כך שהוא אינו חושף נתונים על בטיחות תמציות הטעם הטבעיות [7].
חומר הגלם העיקרי לתמצית טעם טבעית חייב להיות כאמור מהצומח או מהחי, אך מדובר במוצר מעובד מאוד, שמוסיפים לו גם כימיקלים אחרים, כך שלדעת מומחים רבים לנושא, אין הבדל גדול בין תמציות טעם טבעיות לבין תמציות טעם מלאכותיות.
לצערנו, החוק מאפשר ליצרני מזון ותוספי מזון לרשום על תווית המוצר 'תמציות טעם' או 'תמציות טעם טבעיות' מבלי שהן חייבות לפרט את שלל המרכיבים של תמצית טעם זו.
מדעני מזון טוענים שלא פעם תמציות טעם טבעיות מכילות כמות מרכיבים וחומרי משנה בכמות העולה על זו שיש בתמציות טעם מלאכותיות.
לאור כל האמור, בקרב מקדמי בריאות בעולם, מקובל שאין הבדל מהותי, אם בכלל, בין תמציות טעם טבעיות או מלאכותיות ושכדאי להימנע מאלו ומאלו.
אם אתם צורכים תוסף תזונה נוזלי (לאו דווקא ליפוזומלי, כל סירופ לילדים או למבוגרים) שמכיל תמציות טעם מלאכותיות, או טבעיות ואתם צורכים זאת לתקופות ממושכות, מומלץ לדרוש מהיצרן את האנליזה של תמצית הטעם ולבקש לראות את רשימת המרכיבים המלאה של תמצית הטעם.
הממתיקים בתוספי התזונה על בסיס מים
לחלק מהמוצרים הליפוזומלים בנוזל, מוספים גם ממתיקים מלאכותיים, כגון קסליטול (E-967), סורביטול (E-420) ואחרים על מנת לחבבם על ילדים.
אלו אמנם חומרים שנמצאים בכמויות מזעריות גם בפירות מסויימים, אך הם לא מופקים מפירות אלו, אלא מיוצרים סינתטית במספר תהליכים כימיים.
גם חומרים אלו נמצאים במחלוקת רבה בעולם הבריאות ונדון בהם בהעמקה במאמר נפרד בעתיד.
חשוב לי לומר שאני לא בהכרח פוסל אותם על הסף (לעיתים הם הרע במיעוטו, לדעתי) אבל אם אפשר להימנע מהם – אין ספק שזה רצוי!
בהערת אגב, חלק מהמוצרים הליפוזומים ו/או הסירופים למינהם מכילים דקסטרוז.
דקסטרוז הוא הכינוי בתעשיית המזון ל…גלוקוז – הסוכר הפשוט!
כך שחלק מהמוצרים הליפוזומלים מכילים ממש "סוכר בתחפושת", תוך ניצול חוסר הבקיאות של הצרכנים במונחים התזונתיים.
ישנה נקודה נוספת שנוגעת לאיכות תוספי תזונה ליפוזומלים, הפרמטרים החשובים כאשר באים לבדוק איכות של תוסף ליפוזומלי הינם שלושה:
- כמות הליפוזומים – אם יש ממש מעט, המשמעות היא שרוב החומר (כגון ויטמין C) נמצא, למעשה, מחוץ לליפוזומים ומדובר בתוסף כמעט רגיל לכל דבר.
- גודל הליפוזומים – עקרונית ככל שהם קטנים יותר, הספיגה שלהם טובה יותר ומדובר בתוסף איכותי יותר. ראוי לציין שיש מחלוקת בנושא זה בין החוקרים ויש חוקרים שטוענים שהספיגה תלויה הרבה יותר במבנה הליפוזום, חומצות השומן שמרכיבות אותו והיציבות שלו ופחות תלויה בגודלו.
כך שהגודל חשוב, אבל הוא כנראה לא הפרמטר העיקרי. - מבנה הליפוזום – האם הוא שלם / שבור / פגום וכו'. עד כמה הליפוזום יציב במוצר ותוך כמה זמן הוא נשבר. זהו פרמטר מרכזי מאוד שמשפיע על הספיגה ועל יעילות הליפוזום בהעברת החומר אל תוך התאים.
במחקר הזה [8], החוקרים בדקו את השפעת איכות ושלמות מעטפת הליפוזום וגודל הליפוזום על הספיגה.
הם ראו שלאיכות ליפוזומים גבוהה (ממברנה שלמה) הייתה ספיגה של פי 2 לעומת ליפוזומים באיכות נמוכה יותר. גם הגודל השפיע בצורה דרמטית, אבל במחקר הזה, הם מצאו שכל ירידה נוספת מתחת ל – 400 מיקרון לא שיפרה עוד את הספיגה.
(נציין שיש מחקרים אחרים שמצאו הבדל בין ליפוזומים בגודל של מתחת ל – 100 מיקרון, או מעל 100 מיקרון, כך שנושא גודל הליפוזום עדין נמצא במחלוקת.
כנראה שהדבר תלוי בשילוב בין איכות המעטפת וגודל הליפוזום גם יחד).
בעבר, החלטתי להתעמק בטכנולוגיה הליפוזומלית וביצעתי תחקיר עצמאי בנושא.
רכשתי שבעה תוספי תזונה ליפוזומלים שונים (אז היו רק מוצרים נוזליים על בסיס מים) ושלחתי אותם למעבדה המתמחה בבדיקות ליפוזומים.
מדובר בבדיקות יקרות מאוד, אבל רציתי לדעת מה יש בתוך הנוזלים הליפוזומלים הללו.
תוצאות התחקיר שביצעתי
היו פערים גדולים מאוד גם בכמות הליפוזומים וגם בגודלם.
היו מוצרים שהכילו הרבה ליפוזומים והיו כאלה שהכילו כמות זעומה.
השונות בין התוספים הליפוזומלים הייתה גדולה מאוד.
היו ליפוזומים בגודל של 50 מיקרון והיו כאלו גם בגודל של מעל 200 מיקרון.
הבדל של פי 4 בגודל.
מבחינת כמות הליפוזומים, ההבדלים היו גדולים עוד יותר.
החל מ – 0.5 ליפוזומים ליחידת שטח במיקרוסקופ ועד 9 ליפוזומים ביחידת שטח, הבדל של כמעט פי 20 מבחינת כמות הליפוזומים!
להלן פירוט התוצאות ומספר תמונות הממחישות את הפערים בגודל הליפוזומים ובמבנה שלהם:
בתמונות אלו כאן של מותג מס' 1 ניתן לראות ליפוזומים גדולים (מעל 200 מיקרון), אבל לא זו הבעיה במותג זה. ניתן לראות שהממברנה של הליפוזומים לא שלמה, כלומר מדובר בליפוזומים באיכות מאוד נמוכה.
בנוסף, במותג זה היו 0.5 ליפוזומים בשדה מיקרוסקופי, כלומר כמות אפסית של ליפוזומים. התוסף הינו כמעט מוצר ויטמין C רגיל.
בתמונות אלו של מותג מס' 2 ניתן לראות ליפוזומים בגודל ממוצע של כ – 70-80 מיקרון, כאשר יש גם כאלה בגודל מעל 100 מיקרון וכאלה בגודל של כ-50 מיקרון, רובם שלמים, למרות שיש בינהם גם כאלה עם מעטפת לא שלמה.
במותג מס 2 היו 8 ליפוזומים בשדה מיקרוסקופי. ריכוז גבוה.
למותג מס 3 היו ליפוזומים קטנים, אך גם פה, חלקם היו שבורים. הכמות הייתה בינונית – 5 ליפוזומים בשדה מיקרוסקופי.
למותג 4 היו ליפוזומים קטנים ו"יפים" (ממברנה שלמה) וגם הכמות הייתה הרבה ביותר – 9 ליפוזומים לשדה מיקרוסקופי.
למותג 5 היו ליפוזומים קטנים ו"יפים".
ממברנה שלמה, אבל הכמות הייתה זעומה.
0.5 ליפוזומים לשדה מיקרוסקופי.
כלומר, ככל הנראה רוב הויטמין C במוצר זה, לא נמצא כלל בתוך הליפוזומים.
למותג מס 6 יש אמנם ליפוזומים קטנים והם גם נראים שלמים, אבל כמות הליפוזומים במותג זה הייתה קטנה – 1 ליפוזום לשדה מיקרוסקופי.
תשאלו היכן התמונות של מותג מס' 7?
התשובה היא שאין תמונות, כי כאשר החוקרים במעבדה פתחו את הבקבוק, הם ראו שהמוצר הגיע מקולקל…
למוצר היה ריח מקולקל ובבדיקה לא היו שום ליפוזומים (הם כנראה נהרסו לחלוטין).
בתמונות של ששת המותגים ניתן לראות מותגים להם ליפוזומים קטנים ואיכותיים לעומת מותגים עם ליפוזומים שבורים.
כמו כן, הייתה שונות גדולה מאוד בריכוז הליפוזומים.
(מהתמונות הנ"ל לא ניתן לדעת מהי כמות הליפוזומים שיש בתמיסה, זהו נתון שהחוקר במעבדה סופר ומדווח).
היו מותגים שהכילו גם ליפוזומים קטנים וגם גדולים, היו כאלה שאמנם הכילו ליפוזומים קטנים ושלמים אך ריכוז הליפוזומים היה קטן.
והיו גם מותגים שגם היו עם מעט ליפוזומים וגם המעט שהיו, היו באיכות ירודה (שבורים).
והיו גם מותג אחד באיכות ליפוזומלית גבוהה: מבנה ליפוזומלי שלם לחלוטין וגם כמות ראויה (אך עדיין יש לו את החסרונות של חומרי השימור והממתיקים).
היה עוד הבדל משמעותי בין המותגים השונים.
חלקם ציינו על גבי התווית את היחס בין כמות הפוספוליפידים לכמות הויטמין C האלמנטלי וחלקם לא ציינו כלל. (ויטמין C אלמנטלי = ויטמין C נטו, ללא הפוספוליפידים ושאר החומרים שקשורים לויטמין C).
כלומר, הצרכן לוקח ויטמין C ליפוזומלי (בהנחה שהליפוזומים איכותיים ומרובים), אבל אין לו מושג כמה מתוך כמות זו הם הפוספוליפידים וכמה ויטמין C הוא צרך בפועל.
גם בין התוספים שכן ציינו את היחס, היה פער משמעותי, החל מ – 20% ועד 60% ויטמין C מכלל התמיסה הליפוזומלית.
כאשר רוכשים תוסף ליפוזומלי, עדיף לרכוש מיצרן שמפרט בדיוק את היחס והריכוז בין הפוספוליפידים לבין הויטמין C האלמנטלי שיש בתוסף התזונה וכמובן שאני ממליץ לצרוך רק תוספים ליפוזמלים באבקה ולא בנוזל (מוצר הויטמין C הליפוזומלי עליו אני ממליץ הינו מוצר בכמוסות, שמכילות אבקה ליפוזומלית. המוצר נקרא סלינאול וכאן ניתן לראות את כל הפרטים עליו).
הפערים בין המותגים הליפוזומלים היו דרמטיים בכל קנה מידה.
לצרכן כמובן אין אפשרות לדעת מה איכות התוסף הליפוזומלי שהוא רוכש.
לפעמים מדובר בתוסף שכמעט אין כל הבדל בינו לבין תוסף ויטמין C רגיל.
בנוסף, יש לצערנו יצרנים שמנצלים את העובדה שהרשויות לא בודקות התאמה בין הכתוב על התווית למה שיש בפועל בתוך התוסף, כך יוצא שהצרכן חושב שהוא רכש תוסף תזונה ליפוזומלי ומשלם על תוסף תזונה שאינו ליפוזומלי כלל, אלא אמולסיה (תערובת) של לציטין סויה או חמניות עם ויטמין C רגיל.
פשוט ערבוב של לציטין הסויה או החמניות עם ויטמין C בבלנדר "במקרה הטוב".
הונאה מסוג זה היא וודאי לא הנורמה בקרב היצרנים, אבל לצערנו גם כאלה כבר התגלו בעולם.
מגבלות התחקיר שביצעתי
ההשוואה הנכונה ביותר בין מותגים שונים של מוצרים ליפוזומלים, היא לקחת תוספי תזונה שעמדו על המדף זמן זהה. ליפוזומים בנוזל במהותם לא יציבים וככל שעובר הזמן מתאריך הייצור, יהיו יותר ליפוזומים שישברו ויפגעו.
אני רכשתי מותגים בתור "לקוח ממוצע" שמזמין מאתרי אינטרנט.
התחקיר שביצעתי מדמה את החיים האמיתיים, שכן לפעמים נרכוש מוצר שזה עתה ירד מפס הייצור ולפעמים נרכוש מוצר שכבר נמצא שנה ואולי גם יותר במחסני היצרן / מחסני היבואן / מחסני המשווק וכו'.
כך שיתכן מאוד שגם המותג היחיד שנמצא כמאוד איכותי, לא יראה תוצאות אלו, אם היינו בודקים אותו לאחר חצי שנה. ומהכיוון השני, יתכן שמותג שיצא כלא איכותי (ליפוזומים שבורים), היה מראה ליפוזומים יפים ושלמים אם היינו בודקים אותו חצי שנה קודם לכן.
אז התחקיר איננו מושלם מבחינה מדעית, אבל הוא בהחלט מדמה את החיים האמיתים ואת "חווית הלקוח" של צרכן תוסף תזונה ליפוזומלי על בסיס נוזל מיימי.
לסיכום, להלן החסרונות המרכזיים של תוסף תזונה ליפוזומלי בנוזל מימי
- בגלל חוסר יציבותו, מוצר ליפוזומלי מימי חייב להכיל חומרים משמרים. אלו חומרים סינתטיים ולרובם יש מחקרים שמעלים חשש לגבי השפעתם הבריאותית. אין ספק שאם אפשר להימנע מהם – עדיף!
- גם אם יש חומרים משמרים, אין לנו כצרכנים אפשרות לדעת האם התוסף המיימי שרכשנו מחומצן ובאיזה טמפ' הוא שהה עד שהגיע אלינו. רובם חייבים להישמר בקירור כדי לא להתקלקל. כפי שראינו בתחקיר, מתוך שבעה תוספי תזונה ליפוזומלים נוזליים שרכשתי, אחד הגיע ממש מקולקל.
- הימצאות של תמציות טעם וריח כאלו ואחרות שאין לנו מושג מה בדיוק הן מכילות, לעיתים עשרות חומרים שונים, גם אם מדובר בתמציות טעם טבעיות.
- הימצאות של סוכר (דקסטרוז) או ממתיקים מלאכותיים שנמצאים במחלוקת ורצוי להימנע מהם במידה וזה אפשרי.
- חוסר האפשרות לדעת מהי איכות הליפוזומים, גודלם וכמותם בתוסף (כפי שמצאתי בתחקיר שביצעתי שהראה שונות עצומה בין מותגים ליפוזומלים שונים).
- במידה והיצרן לא מפרט את היחס בין כמות הפוספוליפידים לויטמין C האלמנטלי, אין לצרכן אפשרות לדעת, כמה ויטמין C באמת הוא מקבל, שהרי ויטמין C ליפוזומלי כולל גם את הפוספוליפידים, לכן הפירוט הזה חשוב ויש שונות משמעותית בין מותגים שונים. החוק לא מחייב את היצרנים לפרט זאת, אבל ראוי שכך יהיה.
מכל הסיבות הנ"ל ובמיוחד בעקבות מה שראיתי בתחקיר המעבדתי שביצעתי על מוצרים ליפוזומלים, נמנעתי עד היום מלהשתמש ומלהמליץ על תוספי תזונה ליפוזומלים בנוזל מיימי.
מהו הפתרון לחסרונות הללו של תוספי תזונה ליפוזומלים?
הפתרון האידיאלי היה מוצר ליפוזומלי באבקה, שלא מכיל מים ולכן הוא יציב ובעל חיי מדף ארוכים וללא צורך בשימוש בחומרים משמרים כלל!
הבעיה היא שויטמין C הינו מומס מים. ללא מים, הוא לא יומס ולא יוכל להארז בליפוזום.
ליפוזום שיכיל ויטמין C נוצר רק בסביבה מיימית!
הפתרון לכך נמצא בשנים האחרונות, בדמות יצירת פרה-ליפוזום יבש, ללא מים.
פרה-ליפוזום הינה מולקולה שרק כאשר היא באה במגע עם מים, נוצר ממנה ליפוזום ממש.
ואכן בשנים האחרונות, מספר חברות בעולם פיתחו טכנולוגיה המאפשרת ייצור של פרה-ליפוזום יבש, ללא מים.
כמשל, אפשר לדמות את היחס בין הפרה-ליפוזום לליפוזום, ליחס בין זרע לנבט.
הזרע מכיל את כל הפוטנציאל להיות נבט, עם כל הערכים התזונתיים הרבים שיש בו, אבל בניגוד לנבט, שאינו יציב ומתעפש בקלות, הזרע בגלל שהוא יבש ולא מכיל מים, הינו יציב ובעל "חיי מדף" ארוכים.
כך גם הפרה-ליפוזום. בדיוק כמו הנבט, רק כאשר מוסיפים לו מים, הוא הופך לליפוזום הפעיל, וטרם הוספת המים, הוא שמור במצב יציב מאוד.
מזוית ראיה אחרת, אפשר לקרוא לפרה ליפוזום בשם "ליפוזום רדום".
המים הם אלה "שמעירים" אותו לחיים, בדיוק כמו שהמים "מעירים" לחיים את הזרע והופכים אותו לנבט.
מוצרים ליפוזומלים באבקה, לא זקוקים כלל לקרור.
מכיוון שאין בהם מים, הם מאוד יציבים, לא מתעפשים ולא מתפתחים בהם עובשים ושמרים.
כידוע לכולנו, עובש מגיע היכן שיש רטיבות…
מכיוון שאבקת הפרה-ליפוזום ארוזה בקפסולה, גם אין צורך להוסיף לה תמציות טעם וריח או ממתיקים מלאכותיים וחומרים מייצבים וחומרים משמרים.
להלן תמונות של מיקרוסקופ אלקטרוני של ויטמין C ליפוזומלי באבקה (המוצר שנמכר כעת בישראל):
* תמונות אלו סופקו על ידי היצרן של המוצר הליפוזומלי באבקה ולא בוצעו על ידי.
ולהלן תמונה של מיקרוסקופ אור של ליפוזום באבקה לאחר הוספת מים:
סיכום והמלצות
עד היום נמנעתי מלהמליץ על תוספי תזונה ליפוזומלים נוזליים על בסיס מים, בגלל החסרונות שצויינו במאמר זה (חומרים משמרים ומייצבים, תמציות טעם וממתיקים) ובגלל החשש שהתוסף מחומצן מאוד מפאת יציבותו הנמוכה, שאף פוגעת במשך הזמן באיכות הליפוזום (המעטפת שלהם נשברת).
לאור כל הדברים הללו, אני סבור שכדאי להימנע ממוצרים ליפוזומלים על בסיס מים, במיוחד שכעת יש אלטרנטיבה איכותית יותר ובטוחה יותר.
כעת, כאשר יש אלטרנטיבה בדמות תוספי תזונה ליפוזומלים באבקה (כמוסות), שאין להם את החסרונות שיש למוצרים המיימיים, אני ממליץ לצרוך אותם, במידה ומעוניינים בצריכה של הויטמין או המינרל הספציפי שבתוך הליפוזום.
שלכם,
גיל יוסף שחר MD
להלן המוצרים הליפוזומלים בכמוסות יבשות שניתן למצוא אצלנו.
(כולם עברו בדיקת מיקרוסקופ אלקטרוני לוידוא תקינות הליפוזומים).
לחצו על שם התוסף לפרטים מלאים ולרכישה:
- ויטמין C ליפוזומלי (120 כמוסות)
- זוג ויטמין C ליפוזומלי במחיר מוזל
- ויטמין C ליפוזומלי לילדים (טבליות לעיסה)
- ויטמין B12 ליפוזמלי
- אבץ ליפוזומלי
- מגנזיום ליפוזומלי
- ברזל עדין ליפוזומלי
הסיבה והטריגר לכתיבת המאמר הזה היא שכעת, לראשונה בישראל, ניתן לרכוש ויטמין C ליפוזומלי באבקה הארוזה בכמוסות צמחיות (כאמור, למעשה פרה-ליפוזומלי), שמכיל גם פקטין הדרים ואבץ ציטראט.
המוצר נקי מחומרים משמרים, חומרים מייצבים, תמציות טעם וריח וממתיקים.
לילדים ניתן לפתוח את הכמוסה ולשים את האבקה עם מיץ כלשהו, למשל תירוש (רצוי אורגני) או מיץ תפוחים אורגני, או לערבב להם זאת בשייק פירות ועוד אפשרויות נוספות.
מידע נוסף על התוסף הליפוזומלי באבקה:
* היצרן הוסיף לויטמין C הליפוזומלי, גם ויטמין C רגיל, לא חומצי, על מנת להגיע לכמות ויטמין C אלמנטלי של 500 מ"ג בשתי כמוסות. (ויטמין C אלמנטלי = ויטמין C נטו, ללא הפוספוליפידים ושאר החומרים שקשורים לויטמין C), כך שהתוסף הוא למעשה שילוב של ויטמין C ליפוזומלי עם ויטמין C רגיל לא חומצי.
כמו כן, התוסף מכיל פקטין הדרים, MCP, (מולקולות קטנות יותר של פקטין שמופק מפרי הדר) שלו תכונות אנטי סרטניות. נכתוב עליו בהמשך מאמר נפרד.
הוא מכיל גם אבץ ציטראט (15 מ"ג במנה של 2 כמוסות), שלו בין היתר פעילות סינרגטית עם ויטמין C לחיזוק מערכת החיסון.