מחקר שפורסם באוקטובר 2014 בעיתון המדעי היוקרתי pediatrics, בדק את הקשר בין ארוחות משפחתיות והדינמיקה המשפחתית בזמן הארוחה לבין השמנה אצל הילדים.
המחקר נעשה על 120 ילדים.
גיל ממוצע היה 9 שנים וגיל הורה ממוצע היה 35.
במשך שמונה ימים, הארוחות בבית המשפחות תועדו במצלמת וידאו.
נבדקו פרמטרים כגון: אורך הארוחה המשפחתית, סוג המזון שהוגש, הדינמיקה בין ההורים לילדים, הדינמיקה בין הילד לאחיו, הדינמיקה בין ההורים עצמם, התקשורת בין בני המשפחה בכללותה והדינמיקה הקשורה לעצם האכילה.
תוצאות הניסוי
נמצא קשר מובהק בין דינמיקה חיובית בין בני המשפחה, האווירה ליד השולחן, תחושת החמימות והנעימות ליד השולחן, הנאה מעצם השהיה ביחד, group enjoyment, לבין עודף משקל אצל הילדים.
ככל שהאווירה בארוחות המשפחתיות הייתה טובה יותר, משקל הילדים היה נמוך יותר וזאת ללא קשר לסוג המאכלים שהוגשו!
הורים רבים נאבקים במשקל של ילדיהם. לעיתים יש סיבות פיזיולוגיות הגורמות לעודף משקל אצל ילדים, אבל במרבית המקרים, לא מדובר במחלה הדורשת טיפול מיוחד.
הניסוי הזה הראה שלארוחות משפחתיות יש השפעה גדולה על משקל הילדים.
פתרון שאינו דורש תוספים מיוחדים או השקעה כספית.
אז הנה כמה דגשים, מסקנות מהניסוי והמלצות פרקטיות:
- בהרבה בתים, ההורים מכינים ארוחת ערב לילדים, אבל לא אוכלים איתם בעצמם, אלא אוכלים מאוחר יותר. זו טעות. חשוב שזו ממש תהיה ארוחה משפחתית, בה כל בני המשפחה סועדים יחדיו.
חשוב שהילד יראה את הוריו אוכלים את המזון שהוא אוכל. - דוגמא אישית היא כלי עוצמתי להשפעה על ילדים. אם הם יראו אתכם אוכלים סלט עשיר, גדל הסיכוי שגם הם יתחילו לאכול סלט.
- הניסוי הראה ששיש חשיבות רבה לא רק לעצם קיומה של ארוחה משפחתית, אלא במיוחד לאווירה בזמן הסעודה והתקשורת בין כל בני המשפחה.
צריך להשתדל מאוד שהאווירה תהיה נעימה ככל האפשר.
אפשר למשל לנצל את זמן הארוחה לחידונים משפחתיים (ילדים מאוד אוהבים חידונים).
כשיש אווירה טובה בבית בכלל וליד השולחן בפרט, קטן הסיכון שהילד יפתח הפרעת אכילה. - ארוחה משפחתית מקנה לילד בטחון. זה עוגן בלו"ז שלו. ילדים צריכים יציבות והרגלים קבועים. העובדה שבכל יום בערב יש מפגש משפחתי ליד השולחן, נוסכת בילד ביטחון ומקנה לו הרגל בריא להמשך חייו.
- המציאות של ימנו היא כזאת שלא תמיד אפשר לארגן ארוחה משפחתית של כל בני הבית בכל ערב. השתדלו שחוץ שמסעודות השבת, יהיו לפחות עוד 2-3 ערבים בשבוע, בהם כל המשפחה אוכלת יחדיו. כדאי לקבוע ימים קבועים, כדי שכל בני הבית יתארגנו בהתאם.
אפשר גם לרשום זאת על לוח המודעות המשפחתי או על המקרר (הודעה כגון: "היום בשעה 18:30 ארוחת ערב משפחתית. כל מי שרוצה לעזור מוזמן"). - כדאי מאוד לשלב את הילדים באופן פעיל בהכנות לארוחת הערב. אם זה בשטיפת הירקות, חיתוך הסלט, סידור השולחן וכדומה.
להתייחס אל ארוחת הערב המשותפת כאל טקס חשוב שיש להתכונן אליו טרם שהתחיל.
שילוב הילד בהכנות לארוחה, יגדיל את הסיכוי שהילד ישתתף בארוחה ויאכל בהנאה. - חשוב להחמיא לילדים שסייעו בהכנת הארוחה. המחמאות יגרמו להם לרצות לסייע ולקחת חלק גם בארוחות המשפחתיות הבאות.
- העבירו את הפלאפונים למצב 'שקט' לפני שאתם מתיישבים לאכול. צלצולי טלפון בזמן הארוחה המשפחתית ובוודאי קימה מהשולחן לנהל שיחה, יוצרים דינמיקה לא טובה ליד השולחן ומעבירים לילדים מסר שהארוחה המשפחתית לא כל כך חשובה.
צלצול טלפון קוטע את הדינמיקה שנוצרה ליד השולחן, מכיוון שכעת כולם נעצרים לראות מה יקרה בעקבות הצלצול ומה תהיה התגובה.
לא לחינם יש בפלאפונים אפשרות למצב 'שקט'. נצלו זאת! - מייד בסיום ארוחת הערב המשפחתית, כדאי ללכת כל המשפחה ל'טקס' משפחתי של צחצוח שיניים (+חוט דנטלי). כך תרוויחו גם הקניה של עוד הרגל חשוב מאוד לשמירת הבריאות.
לכם ההורים, צחצוח השיניים (+החוט הדנטלי) יסמן את סופו של יום האכילה שלכם.
לסיום אכילה בשעה מוקדמת בערב, יש יתרונות רבים מספור (שנפרט אודותיהם בהזדמנות אחרת).
ארוחה משפחתית תעזור לא רק לילדים שלכם לשמור על משקל תקין, כפי שהראה ניסוי זה, אלא גם תעזור לכם לשמור על משקל תקין.
מחקרים קודמים כבר מצאו קשר מובהק בין כמות המזון שאדם אוכל כאשר הוא לבד, לעומת כמות המזון שנאכלת בחברת אנשים.
גם אתם ככל הנראה, תאכלו פחות, כאשר תהיו חלק מסעודה משפחתית.
אז לא תמיד צריך לחפש פתרונות אקזוטיים. לפעמים חזרה להגיון הפשוט והבריא של ארוחות משפחתיות יכולה לפתור הרבה מאוד בעיות, הן אצל הילדים והן אצל ההורים.
החזירו את ארוחת הערב המשפחתית למקום גבוה בסדר העדיפות.
המקום שהיא ראויה לו.
אתם יודעים את זה, הכתבה הזו היא בסך הכל תזכורת.
בהצלחה לכולנו!
לקריאה נוספת:
כיצד נגרום לילדים לאהוב מזון בריא – מגוון של עצות פרקטיות.
כיצד לגמול ילדים ממזון תעשייתי ומזיק – רעיונות להורים.
שלכם,
גיל יוסף שחר MD