סילונית – oral irrigator

שיפור בריאות הפה והקטנת רמת הדלקתיות בגוף

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
בריאות וניקיון השיניים

אנשים רבים סובלים מבעיות שיניים ודלקות חניכיים. סקר שנעשה בארה"ב מצא של – 50% מהאוכלוסיה הבוגרת יש דלקת כרונית בחניכיים, המתבטאת בדימום בזמן צחצוח שיניים או העברת חוט דנטלי וכן נפיחות בחניכיים. דלקת חניכיים לא מטופלת מביאה לנסיגת חניכיים וכך פגיעה בתמיכה לשיניים עד למצב של שיניים מתנדנדות. דלקות חניכיים נגרמות לא פעם, מהצטברות שיירי מזון ברווחים בין השיניים.

דלקת חניכיים כרונית, אינה פוגעת רק בחניכיים עצמם ובשיניים, היא למעשה מהווה טריגר תמידי למערכת החיסון. מערכת החיסון נאלצת להשקיע משאבים בהתמודדות עם דלקת זו ורמת הסטרס הכללי בגוף עולה.
דלקת מקומית כזו, משפיעה על רמת הדלקתיות הכללית בגוף (כמו גם על ריח הפה).
מחקרים לא מעטים מצאו שרמת דלקתיות כללית גבוה בגוף, מגדילה סיכון למחלות לב ואף למספר סוגי סרטן.
בכתבה זו לא נעסוק בקשר ההדוק בין בריאות הפה לבריאות הכללית (קשר שנמצא במחקרים רבים), אלא במכשיר היודע לשפר משמעותית את בריאות הפה.

נציין גם, שרוב החורים בשיניים מתחילים מהצטברות שיריי מזון ברווחים בין השיניים.
האמצעי למניעה של בעיות אלו, הוא שימוש בחוט דנטלי.
שימוש בחוט דנטלי חשוב הרבה יותר מצחצוח השיניים עצמו. שם, ברווחים בין השיניים, מתחילות רוב הבעיות בפה.
חלק ניכר מהאוכלוסיה לא משתמש בחוט דנטלי באופן קבוע (לפחות פעם ביום), או משתמש בו בצורה לא נכונה. יש בפה גם מקומות אליהם קשה להגיע עם חוט דנטלי (אך אפשרי עם קצת יגיעה).

מוצר פשוט הנקרא סילונית – oral irrigator, או בשמו המדעי – dental water jet (סילון מים דנטלי) מסייע רבות בשמירה על בריאות החניכיים.

הרעיון הינו פשוט מאוד. מדובר בתיעול מי הברז דרך צינורית צרה מאוד וכך המים יוצאים בזרם דק ועוצמתי. הזרם החזק מהסילונית מצליח לסלק את מרבית שיירי המזון ואף לנקות חלק ניכר מהפלאק שנוצר על גבי השן (הפלאק הינו שכבה הנוצרת על גבי השן המורכבת מחיידקים, חומר אורגני שמקורו בשאריות מזון ורוק. הפלאק על השיניים במידה ולא מוסר יכול לגרום לדלקת חניכיים ולעששת).

מכשירי ה – oral irrigator למינהם נבדקו בעשרות מחקרים קליניים ונמצאו כיעילים בשמירה על בריאות החניכיים וסילוק שיירי מזון [1].
מכשירי סילונית אלו נמצאו כמקטינים סיכון לדימומים בחניכיים והיווצרות דלקות חניכיים [3].
מספר מחקרים אף מצאו שמכשירי סילונית אלו יעילים יותר מאשר חוט דנטלי בהקטנת הסיכון לדימום מהחניכיים (סמן לדלקת) ויעילים באותה המידה כמו חוט דנטלי בהקטנת הפלאק הטרשתי [2], עד כדי כך, שיש הקוראים למכשיר hidro-floss.
(אך חשוב להדגיש – הסילונית לא מחליפה את החוט הדנטלי. יש בזה מה שאין בזה ולהיפך).

ישנן מספר חברות המייצרות מכשירי סילונית. לחלק ממכשירי הסילונית יש אפשרות לשליטה על עוצמת זרם המים, לחלקם יש אפשרות להוסיף מי פה או משחת שיניים, אך כולם פועלים על אותו העקרון – זרם מים דקיק ועוצמתי (במכשירי הסילונית בהם אין אפשרות לכיוון עוצמת הזרם, אפשר פשוט לכוון זאת ע"י פתיחת הברז בעוצמה הרצויה).
למרות שהסילונית הינה פשוטה, זולה, מהירה ונוחה לשימוש – מרבית תושבי ישראל לא מכירים את המוצר ולא משתמשים בו.

 

סיכום – יתרונות מכשיר הסילונית – dental water jet

  1. מסייע רבות לסילוק שיירי מזון ממקומות אליהם מברשת השיניים לא יכולה להגיע.
  2. חיוני במיוחד לאנשים עם גשרים אורטודנטים על השיניים. בין הגשרים לשיניים מצטברים שיירי מזון באופן תדיר.
  3. ניתן לטיפול פשוט ונוח ע"י מטפל, גם לקשישים שאינם מסוגלים להשתמש בחוט דנטלי בעצמם.
  4. מתאים גם לילדים בכל גיל.
  5. יעיל מאוד וחיוני לאנשים עם כתרים, שתלים וגשרים בפה.
  6. מכשיר הסילונית בעצם גם מבצע עיסוי לחניכיים, משפר זרימת דם למקום ועוזר בריפוי הדלקות.
  7. שימוש קבוע בסילונית יקטין את הסיכון לדלקות חניכיים, עששת והתרופפות השיניים. (שיפור עצום באיכות החיים וחסכון כספי משמעותי).
  8. מכיון שמכשיר הסילונית לא פועל על חשמל או סוללות ורוב הסיכויים שהוא לא יגרום לדימומים כמו חוט דנטלי, ניתן להשתמש בו גם בשבת! יתרון משמעותי במיוחד לשומרי תורה ומצוות.
  9. השקעה קטנה וחד פעמית.

 

המלצות המרכז לרפואת הרמב"ם

  1. שימוש בסילונית לפחות פעם ביום, מייד לאחר הארוחה (ורצוי לאחר כל ארוחה) ולפני שנת הלילה.
  2. אל תיצרו זרם מים חזק מידי. אתם לא רוצים לפצוע את החניכיים.
  3. למרות היעילות של הסילונית, אנו ממליצים להשתמש פעם ביום גם בחוט דנטלי. הם משלימים ומגבים זה את זה.
    ישנם שיירי מזון שרק חוט דנטלי מצליח לחלץ מבין השיניים ולהיפך.
    שמירה על בריאות הפה, תשפר את איכות חייכם בהווה ובעתיד, תחסוך לכם אלפי שקלים על טיפולים ותשפר משמעותית גם את הבריאות הכללית שלכם.

 


שלכם,

גיל יוסף שחר MD

1. Jahn, CA (2010). "The dental water jet: A historical review of the literature".Journal of dental hygiene 84 (3): 114–20

2. . Barnes, CM; Russell, CM; Reinhardt, RA; Payne, JB; Lyle, DM (2005). "Comparison of irrigation to floss as an adjunct to tooth brushing: Effect on bleeding, gingivitis, and supragingival plaque". The Journal of clinical dentistry16 (3): 71–7

3. Sharma, N; Lyle, D; Qaqish, J; Galustians, J; Schuller, R (2008). "Effect of a dental water jet with orthodontic tip on plaque and bleeding in adolescent patients with fixed orthodontic appliances". American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics 133 (4): 565–71; quiz 628.e1–2.