משחת אוזון לבעיות עור, חניכיים ועוד…

סקירה מדעית מקיפה ועדויות משתמשים

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
אוזון

מבוא

אוזון היא מולקולה שמורכבת משלושה אטומי חמצן. בטמפ' החדר מצב הצבירה של האוזון הוא גז.
הוא ידוע לכולנו בעקבות 'החור באוזון' שנוצר באטמוספירה.
אגב, בשכבות העליונות של האטמוספירה הוא אכן משמש כחומר שמגן עלינו מקרינה מזיקה, אבל כגז בשאיפה לריאות, מתברר שהוא גז רעיל שגורם לקשיי נשימה.

המכשיר הראשון לייצור אוזון מחמצן תוכנן ונבנה כבר ב – 1857.
בתחילת המאה ה – 20 גילו החוקרים שהתחילו לעבוד עם אוזון שהוא אחד החומרים החזקים והיעילים כנגד חיידקים, פטריות ובהמשך גילו יעילות גם כנגד וירוסים.

הסטטוס של אוזון בעולם הרפואה

האוזון הוא חומר טבעי ולכן אי אפשר לרשום עליו פטנט.
זו כנראה הסיבה שלמרות שהוא מוכר ברפואה לפחות 100 שנה, כמות המחקרים המדעיים עליו יחסית קטנה ביחס למצופה מחומר ותיק כל כך.
לחברות התרופות שמממנות את רוב רובם של המחקרים המדעיים אין אינטרס להשקיע במחקרים על חומר שלא ניתן להגן עליו בפטנט ולכן משחת אוזון נמצאת בשימוש בעולם הרפואה המשלימה בלבד. היא לא זכתה להיכנס תחת הקטגוריה של תרופות.

למרות העדר מימון מחברות תרופות וקרנות מחקר, בוצעו בכל זאת מספר מחקרים מעניינים עם משחת אוזון.
במאמר זה נסקור את המחקרים שכן נעשו על משחת אוזון ואת היעילות לבעיות עור שונות ולדלקות חניכיים.

(יש לציין שברפואה המשלימה קיים גם טיפול בהזרקה תוך ורידית של אוזון ויש אף מספר מחקרים שבדקו שימוש באוזון בהזרקה תוך ורידית למספר מצבים רפואיים, אך כמות המחקרים בנושא זה זעומה, הנושא שנוי במחלוקת ולא נגע בו במאמר זה, עקב העדר מידע מספק).

כדי להשתמש באוזון, שכאמור הינו גז, יש "לכלוא" אותו בתוך שמן ואז ניתן להשתמש בו למריחה על העור.
כל המחקרים על אוזון כטיפול לבעיות שונות, נעשו עם משחה שבה "כלאו" את גז האוזון בתוך שמן כלשהו. האוזון מתחבר לחומצות שומן בלתי רוויות וכך נשמר בתוך השמן.
הוא משתחרר לאיטו לאחר מריחה של השמן והמסתו בבואו במגע עם העור החם.

אז מה המדע גילה על משחת האוזון?

במחקר, מבוקר, אקראי וכפול סמיות (משתתפי המחקרים ומבצעי המחקר לא יודעים איזו משחה כל אחד קיבל) מ – 2012, לקחו החוקרים 20 אנשים עם דלקת חניכיים כרונית ונתנו להם משחת אוזון או כלור-הקסידין.
משחת האוזון הראתה שיפור משמעותי בדלקת וגם בבדיקות מיקרובילוגיות שנלקחו מהחניכיים, בהשוואה לקבוצות הביקורת [7].
לא דווח על כל תופעות לוואי בשימוש במשחת אוזון למעט אם בוצעו פרוצדורות נוספות בחניכיים במקביל.

במחקר מ – 2012, מצאו החוקרים שמשחת האוזון שיפרה מאוד את מצב החניכיים לאחר ניתוחי חניכיים. במחקר זה קבוצת המחקר קיבלה משחת אוזון על בסיס שמן זית וקבוצת הביקורת קיבלה משחה של שמן זית בלבד ללא אוזון.
לא הנבדקים ולא מבצעי המחקר ידעו איזו משחה קיבל כל אחד [12].

במחקר מ – 2016 החוקרים בדקו על 50 אנשים עם נגעים שונים בפה (נגעים מסוגים שונות, כולל אפטות, כיבים, קנדידה ועוד) את היעילות של משחת אוזון.
הם כותבים שכל הנגעים מכל הסוגים הראו נסיגה משמעותית, ללא כל תופעות לוואי למשחת אוזון [17].

במחקר מ – 2013, שפורסם בכתב העת הרפואי Burns, בדקו החוקרים את השפעת משחת האוזון על כוויות. החוקרים מדווחים שמשחת האוזון הייתה יעילה כמו חומצה הילורונית, במניעת הסימפטומים הלא נעימים הקשורים לאיזור הכוויה ואף הביאה לשיפור ברמת ההיפר-פיגמנטציה לעומת חומצה הילורונית [13].

במחקר מ – 2020 מצאו החוקרים שמשחת אוזון הייתה בעלת יעילות גבוהה במיוחד במצבים של אטופיק דרמטיטיס ושיפרה משמעותית את מצב הנגעים בעור [14].

במחקר אקראי ומבוקר מ – 2005 על פצעי סכרת, החוקרים חילקו 101 חולי סכרת עם פצעים ברגלים שנגרמו מהסכרת, לשתי קבוצות.
קבוצה שקיבלה טיפול אנטיביוטי חיצוני ודרך הפה וקבוצה שניה שקיבלה טיפול עם משחת האוזון וגם החדרה של גז אוזון דרך הרקטום (כן, גם אני, בדיוק כמוכם, שמעתי על דרך טיפול מקורית זו בפעם הראשונה כשקראתי את המחקר הזה).
התברר שבקבוצת האוזון, מצב הרגל הסכרתית השתפר מהר הרבה יותר והיו פחות קטיעות לעומת קבוצת האנטיביוטיקה. לא היו כל תופעות לוואי לטיפול באוזון [10].

מחקר מ – 2016 על נשים שסובלות מקנדידה בנרתיק, השווה את היעילות של משחת האוזון מול משחה אנטי-פטרייתית שנמכרת במרשם רופא [1].
המחקר נעשה על 100 נשים שאובחנו באמצעות תרבית שהן סובלות מפטרייה זו.
הן חולקו אקראית לטיפול במשחת האוזון או בתרופה.
תוצאות המחקר: משחת האוזון הראתה יעילות זהה באיכותה לתרופה.
גם התרופה וגם משחת האוזון, הביאו להפחתה משמעותית בסימפטומים ולתרבית שלילית לקנדידה שנעשתה בסוף המחקר.
לא היה הבדל בין הקבוצות מבחינת דיווח על גרד ועל הפרשה נרתיקית.
מסקנת החוקרים היתה שמשחת אוזון יכולה להוות טיפול שקול לטיפול התרופתי לבעיית קנדידה בנרתיק.

הערה: קנדידה בנרתיק נפוצה מאוד בקרב נשים בהריון/נשים מניקות, ככל הנראה עקב שינויים הורמונליים שמשפיעים גם על הפלורה הטבעית בנרתיק.
על מי מחקר זה, משחת אוזון יכולה להיות אלטרנטיבה טבעית לבעיה המציקה והלא נעימה הזו.

בסקירה מדעית מ – 2020, החוקרים סוקרים את הפעילות האנטי חיידקית והאנטי פטרייתית כפי שהתגלתה במחקרים קודמים [2].
מתברר שמשחת האוזון יעילה כנגד מגוון גדול של חיידקים פתוגנים (חיידקים גורמי מחלות).
כמו כן, הם מתארים מגוון בעיות רפואיות ומחלות עור בהם נמצא במחקרים יעילות למשחת האוזון.
בין הבעיות שהם מציינים שם ניתן למצוא: אבצסים, אקזמה, אטופיק דרמטיטיס, ריפוי פצעים, פסוריאזיס ועוד.

מחקר מ – 2018 מצא יעילות גבוהה למשחת אוזון במחלת עור דלקתית כרונית באיבר המין הזכרי אצל ילדים [3].
החוקרים מצאו ביטוי מופחת של גנים לחלבונים פרו-דלקתיים, מה שמעיד שלאוזון יש לא רק אפקט אנטי חיידקי/פטרייתי/ויראלי, אלא גם השפעה מווסתת על מערכת החיסון במצבי דלקת שיצאו משליטה.

מחקר מ – 2019 על 20 ילדים עם מחלת עור דלקתית בשם Lichen sclerosus (LS) מצא שמשחת אוזון ומשחה סטרואידית, היו יעילות באותה המידה להפחתת הסימפטומים [4].
עוד ראיה שלאוזון יש אפקט אנטי דלקתי ואפילו עוצמתי למדי.

במחקר על חולדות, החוקרים בדקו את ההשפעה של משחת אוזון על דרמטיטיס (דלקת בעור) לאחר ניתוח ileostomy (חיבור סוף המעי הדק אל פני העור, למשל כאשר כרתו את המעי הגס מסיבה כלשהי).
לאחר ניתוח זה שכיחות במיוחד דלקות בעור.
הקבוצה שקיבלה משחת אוזון, הראתה את סימני הדלקת המופחתים ביותר [5].

מחקר מעבדה מ – 2009 מצא שלמשחת אוזון יש פעילות כנגד טפיל המעיים ג'יארדיה [6].
מחקר נוסף מ – 2016 מצא יעילות למשחת אוזון לטפיל הג'יארדיה [16].

במחקר מ – 2016 החוקרים מצאו את המנגנונים בהם אוזון פוגע במספר פטריות הגורמות לפטרת בעור וכך הסבירו את היעילות שנמצאה במחקרים אחרים לאוזון במצבי פטרת עור [8].

במחקר מ – 2015 מצאו החוקרים שלאוזון פעילות ישירה כנגד טפיל הלישמניה, שגורם ל'שושנת יריחו' [9].

מחקר על קנדידה בחלל הפה (ריריות ולשון) מצא גם הוא יעילות למשחת האוזון בהשוואה לסודה לשתיה [11].

סיכום

כפי שראינו, המחקרים שפורסמו על משחת אוזון מצאו יעילות גבוהה מאוד, לרוב זהה ואף טובה מזו של משחות תרופתיות ואף מול סטרואידים במצבים מסויימים (וללא תופעות הלוואי של תרופות אלו).
הם מצאו יעילות למגוון גדול מאוד של מצבים.
מסיבות "פוליטיות", כפי שהסברנו בתחילת מאמר זה, כמות המחקרים שבדקו את השפעת האוזון על כל מחלה ומחלה היא מועטה ביותר והמחקרים שישנם הם יחסית קטנים (כמות נבדקים יחסית קטנה).
למרות זאת, כאשר מסכמים את המחקרים הללו, מתקבלת תמונה של יעילות גבוהה מאוד למגוון מצבים חיידקיים, פטרייתיים, דלקתיים וויראלים. אי אפשר להתכחש לזה. החוקרים שחקרו אומרים זאת בצורה גלויה וחד משמעית.
היעילות שתוארה במחקרים הללו טובה מאוד. אולי יעילות רבה מידי, כך שלחברות התרופות יש אינטרס שמידע זה לא יהיה נגיש לציבור.

ואכן, כמה מאיתנו שמעו על משחת אוזון מרופאי השיניים שלנו כטיפול לדלקת חניכיים?
וכמה מאיתנו שמעו על משחת אוזון מרופא הנשים כטיפול לקנדידה בנרתיק (מצב נפוץ מאוד)?
וכמה מאיתנו שמעו על משחת אוזון מרופא הסכרת, במצבים של רגל סכרתית?
וכו' וכו'…

נחשפתי לפני מספר שנים למשחת אוזון המיוצרת בישראל והתרשמתי מאוד מהדיווחים של המשתמשים בה. לאחר שבחנתי את תהליך הייצור וחומרי הגלם החלטתי לקחת חסות על המשחה וכיום אנחנו המשווקים הבלעדיים של משחה זו.
היא מורכבת משמן זית כתית מעולה למאכל שהופק בכבישה קרה, שאליו החדרנו אוזון טהור בריכוז גבוה, שמיוצר מחמצן רפואי.

המחקרים על משחת אוזון, כפי שהראנו כאן בסקירה זו, בדקו גם שימוש בחלל הפה, בנרתיק וברקטום (והראו יעילות גבוהה ללא תופעות לוואי!), אך המשחה שלנו, שמיוצרת באישור משרד הבריאות, מאושרת על ידו לשימוש חיצוני בלבד ואין לה התוויה רפואית לבעיות בריאות כאלה ואחרות.

תהיו בריאים!
שלכם,

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)

[1] Tara F, Zand-Kargar Z, Rajabi O, Berenji F, Akhlaghi F, Shakeri MT, Azizi H. The Effects of Ozonated Olive Oil and Clotrimazole Cream for Treatment of Vulvovaginal Candidiasis. Altern Ther Health Med. 2016 Jul;22(4):44-9.

[2] Ugazio E, Tullio V, Binello A, Tagliapietra S, Dosio F. Ozonated Oils as Antimicrobial Systems in Topical Applications. Their Characterization, Current Applications, and Advances in Improved Delivery Techniques. Molecules. 2020 Jan 14;25(2):334.

[3] Currò M, Russo T, Ferlazzo N, Caccamo D, Antonuccio P, Arena S, Parisi S, Perrone P, Ientile R, Romeo C, Impellizzeri P. Anti-Inflammatory and Tissue Regenerative Effects of Topical Treatment with Ozonated Olive Oil/Vitamin E Acetate in Balanitis Xerotica Obliterans. Molecules. 2018 Mar 13;23(3):645.

[4] Russo T, Currò M, Ferlazzo N, Caccamo D, Perrone P, Arena S, Antonelli E, Antonuccio P, Ientile R, Romeo C, Impellizzeri P. Stable Ozonides with Vitamin E Acetate versus Corticosteroid in the Treatment of Lichen Sclerosus in Foreskin: Evaluation of Effects on Inflammation. Urol Int. 2019;103(4):459-465.

[5] Biçer Ş, Sayar İ, Gürsul C, Işık A, Aydın M, Peker K, Demiryilmaz İ. Use of Ozone to Treat Ileostomy Dermatitis in an Experimental Rat Model. Med Sci Monit. 2016 Mar 7;22:757-65.

[6] Hernández F, Hernández D, Zamora Z, Díaz M, Ancheta O, Rodriguez S, Torres D. Giardia duodenalis: effects of an ozonized sunflower oil product (Oleozon) on in vitro trophozoites. Exp Parasitol. 2009 Mar;121(3):208-12.

[7] atel PV, Patel A, Kumar S, Holmes JC. Effect of subgingival application of topical ozonated olive oil in the treatment of chronic periodontitis: a randomized, controlled, double blind, clinical and microbiological study. Minerva Stomatol. 2012 Sep;61(9):381-98.

[8] Ouf SA, Moussa TA, Abd-Elmegeed AM, Eltahlawy SR. Anti-fungal potential of ozone against some dermatophytes. Braz J Microbiol. 2016 Jul-Sep;47(3):697-702. doi: 10.1016/j.bjm.2016.04.014. Epub 2016 Apr 21.

[9] Rajabi O, Sazgarnia A, Abbasi F, Layegh P. The activity of ozonated olive oil against Leishmania major promastigotes. Iran J Basic Med Sci. 2015 Sep;18(9):915-9.

[10] Martínez-Sánchez G, Al-Dalain SM, Menéndez S, Re L, Giuliani A, Candelario-Jalil E, Alvarez H, Fernández-Montequín JI, León OS. Therapeutic efficacy of ozone in patients with diabetic foot. Eur J Pharmacol. 2005 Oct 31;523(1-3):151-61.

[11] Effect of ozonized olive oil on oral levels of Candida spp. in patients with denture stomatitis

[12] Patel PV, Kumar S, Vidya GD, Patel A, Holmes JC, Kumar V. Cytological assessment of healing palatal donor site wounds and grafted gingival wounds after application of ozonated oil: an eighteen-month randomized controlled clinical trial. Acta Cytol. 2012;56(3):277-84.

[13] Campanati A, De Blasio S, Giuliano A, Ganzetti G, Giuliodori K, Pecora T, Consales V, Minnetti I, Offidani A. Topical ozonated oil versus hyaluronic gel for the treatment of partial- to full-thickness second-degree burns: A prospective, comparative, single-blind, non-randomised, controlled clinical trial. Burns. 2013 Sep;39(6):1178-83.

[14] Zeng J, Dou J, Gao L, Xiang Y, Huang J, Ding S, Chen J, Zeng Q, Luo Z, Tan W, Lu J. Topical ozone therapy restores microbiome diversity in atopic dermatitis. Int Immunopharmacol. 2020 Mar;80:106191.

[15] Sagai M, Bocci V. Mechanisms of Action Involved in Ozone Therapy: Is healing induced via a mild oxidative stress? Med Gas Res. 2011 Dec 20;1:29.

[16] Boland-Nazar NS, Eslamirad Z, Sarmadian H, Ghasemikhah R. An In Vitro Evaluation of Ozonized Organic Extra-Virgin Olive Oil on Giardia Lamblia Cysts. Jundishapur J Microbiol. 2016 Sep 18;9(11)

[17] Kumar T, Arora N, Puri G, Aravinda K, Dixit A, Jatti D. Efficacy of ozonized olive oil in the management of oral lesions and conditions: A clinical trial. Contemp Clin Dent. 2016 Jan-Mar;7(1):51-4.

אהבתם את המאמר?