איזה מאכל אסור לחולי פסוריאזיס לאכול?

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
איזה מאכל אסור לחולי פסוריאזיס לאכול?

פסוריאזיס הינה מחלה המוגדרת כמחלה ללא ריפוי.
היא נובעת מפעילות לא תקינה של מערכת החיסון (לרוב פגם גנטי) ומושפעת מאוד מתזונה ומצב נפשי-רגשי.
הטיפול הטבעי במחלה מכוון להחזרת כל מערכות הגוף לאיזון ובכללן מערכת החיסון.

בהמשך עמוד זה אני מביא תיאור מקרה ותמונות של מטופלת אצלנו בקליניקה לפני ואחרי שעברה תהליך מקיף רב מערכתי שהביא לשיפור שרואים בתמונות.

מעבר לתפריט שכולל רק מזונות טבעיים ושלמים, מסתבר שיש מזון אחד שכדאי מאוד לבדוק ולראות האם המנעות ממנו מביאה לשיפור בסמפטומים של המחלה.

מסתבר שבקרב חולי פסוריאזיס יש אחוז גבוה משמעותית של חולים עם נוגדנים כנגד גלוטן מעל מהנורמה. גם אחוז חולי הציליאק בקרבם גבוה יותר.
מחקר מ – 2004 בדקו חוקרים מאנגליה את הקשר בין נוגדים כנגד גלוטן וחומרת מחלת הפסוריאזיס בקרב 130 חולים.
נבדקו מספר סוגי נוגדנים שונים כנגד גלוטן [3].
נמצא קשר מובהק בין המצאות נוגדנים כנגד גלוטן וחומרת מחלת הפסוריאזיס.
מעניין לציין שרק בחולה אחד בלבד נמצאה מחלת ציליאק. לכל השאר היו נוגדנים שמעידים על ציליאק אך ללא מחלה פעילה.

מחקר נוסף משוודיה מצא גם הוא קשר מובהק בין המצאות נוגדנים לגלוטן לבין חומרת מחלת פסוריאזיס ואף קשר מובהק למחלת פסוריאזיס שמערבת גם את המפרקים [4].
במחקר מ – 2011 בדקו החוקרים את רמות הנוגדנים לגלוטן בקרב 41 חולי פסוריאזיס לעומת 41 אנשים בריאים (קבוצת בקרה).
נוגדנים בריכוז גבוהה כנגד גלוטן נמצאו הרבה יותר בקרב חולי הפסוריאזיס [5].

מטא אנליזה מ – 2017 שסיכמה מספר רב של מחקרים בנושא הגיעה למסקה שהשכיחות של מחלת ציליאק בקרב חולי פסוריאזיס הינה פי 3 לעומת אנשים ללא פסוריאזיס.

האם רק חולי פסוריאזיס יהנו מתזונה ללא גלוטן או שגם חולים עם רמות נוגדנים גבוהות אך ללא צליאק יהנו מתזונה כזו?

מחקר משנת 2000 עקב אחר 33 חולי פסוריאזיס עם רמות גבוהות של נוגדנים נגד גלוטן מסוג אנטיגליאדין (AGA- antigliadin antibodies) בהשוואה ל – 6 חולי פסוריאזיס עם רמות תקינות של נוגדנים אלו [1].
כל חולי הפסוריאזיס הונחו להימנע מגלוטן למשך 3 חודשים.
תוצאות המחקר:
ל – 73% מחולי הפסוריאזיס עם רמות גבוהות של נוגדנים נגד גלוטן, הייתה הטבה בחומרת המחלה ושטח הגוף עם נגעי פסוריאזיס קטן משמעותית, בעוד לאף אחד מהחולים ללא הנוגדנים לא הייתה הטבה בחומרת המחלה.

ועכשיו לדבר המעניין.
במחקר זה, לקחו לחולים ביופסיה מהתריסריון לפני תחילת התזונה ללא גלוטן כדי לבדוק האם יש להם ציליאק קליני או תת קליני (ללא ביטוי מורגש במערכת העיכול).
מסתבר של – 66% מהחולים עם נוגדנים ברמה גבוהה, שמצבם השתפר, הייתה ביופסיה תקינה לחלוטין מהתריסריון ולא היתה כל עדות לציליאק!

מסקנה

גם אם אין עדות למחלת ציליאק, אך יש רמת נוגדנים מסוג אנטי גליאדין גבוהה, כדאי לנסות תזונה ללא גלוטן, שכן גם במקרים כאלה חל שיפור משמעותי בחומרת מחלת הפסוריאזיס.

יש לציין שתועדו גם מקרים של העלמות כמעט מלאה של נגעי הפסוריאזיס לאחר מעבר לתזונה ללא גלוטן בחולים שאובחנו גם עם ציליאק [2].

מה קורה אם לאחר תקופה של תזונה לא גלוטן, חוזרים החולים לתזונה הרגילה שלהם הכוללת גלוטן?

הנבדקים מהמחקר הקודם בשוודיה שראו הטבה לאחר 3 חודשים בתזונה ללא גלוטן, הוחזרו לתזונתם הרגילה, שכוללת גלוטן.
מבין 30 חולי פסוריאזיס עם נוגדנים לגלוטן, שתזונה ללא גלוטן הועילה למצבם, ל – 18 מהם חלה הדרדרות במחלה כאשר הם חזרו לאכול גלוטן.
אבל מצד שני, חלק לא מבוטל מהם שמר על מצבם המשופר גם לאחר שחזרו לאכול גלוטן.
יש לציין שלא עקבו אחריהם לתקופה ארוכה, כך שאנחנו לא יודעים האם חלה החמרה בהמשך לאחר חזרה לאכילת גלוטן.

האם כל חולי הפסוריאזיס צריכים להמנע בהכרח מגלוטן?

לא.
רק אם יש להם נוגדנים כנגד גלוטן ברמה מוגברת מהנורמה, כדאי להם מאוד להימנע מגלוטן, בוודאי לניסיון של לפחות 3 חודשים.
אם אין להם נוגדנים לגלוטן, אין כנראה תועלת רבה מבחינת הפסוריאזיס אם הם ימנעו מגלוטן.
מחקר סקירה מ – 2020 סיכם ואמר שאם אין נוגדנים – אין תועלת בהימנעות מגלוטן בחולי פסוריאזיס [7].
מה שכן, מכיוון ששכיחות רמות גבוהות של נוגדנים כנגד גלוטן נמצאו בחולי פסוריאזיס, כדאי לכל חולי הפסוריאזיס לבקש בדיקות נוגדנים מקיפות כנגד גלוטן.

חשוב לציין, שלחם, בהנחה כמובן שהוא על טהרת הבריאות, ללא שמן וסוכר, קמח 100% מלא והותפח עם מחמצת, הוא בסך הכל מאכל בריא לרוב האנשים (שאינם רגישים לגלוטן) ואין סיבה להימנע ממנו אם אין צורך או תועלת ברורה בהימנעות.
מאמר סקירה נוסף מ – 2021 סוקר את הגישות התזונתיות שהראו הטבה בחולי פסוריאזיס ומסכם שבחולים עם נוגדנים כנגד גלוטן נצפתה הטבה מובהקת, אך לא בחולי פסוריאזיס ללא רמות נוגדנים מוגברות [8].

כמה מילים אישיות ממני למתמודדים עם פסוריאזיס

פסוריאזיס זה ממש לא רק להימנע או לא להימנע מגלוטן.
זו נקודה אחת קטנה.
בקליניקה שלנו טיפלנו בעשרות רבות של מתמודדים עם פסוריאזיס.
הטיפול הטבעי הוא רב מערכתי ושם דגש לא רק על תזונה, אלא הרבה מאוד על עבודה נפשית-מנטלית, תנועה, נשימה, שינה, פרוטוקול תוספי תזונה ייעודי לפסוריאזיס ועוד.
ראינו תוצאות טובות מאוד ברוב רובם של המקרים.

לפניכם תמונות של מטופלת לפני ואחרי שמפורסמים כאן בהסכמתה המלאה.
היא הגיעה למיטל, אחת המטפלות הבכירות בקליניקה שלנו, שלא רק בנתה לה תפריט, אלא סייעה לה בכל המישורים בחיים.
כתוצאה מהתהליך חל לא רק שיפור דרמטי בחומרת המחלה, אלא ממש העלמות של המחלה.
התמונות מדברות בעד עצמן.

הנה כמה קטעים מתוך המכתב תודה שהמטופלת כתבה למיטל בסיום התהליך:
"הגעתי למיטל כשאני מוכת פסוריאזיס ועם לב שבור מזוגיות רעילה.
הפגישה הראשונה עם מיטל ארכה כשעתיים, בהן מיטל חקרה כל נים בנפשי וגופי הפצוע. היא לא ויתרה על שאלות שנכנסו לקרביים. זה הכריח אותי לחשוב אחרת מהדפוס לו הייתי רגילה.
ההדרכה הייתה ממוקדת ועניינית.
עד הפגישה עם מיטל, אכלתי ג'אנק, המתח והמחשבות האין סופיות של "למה אני ככה", ליוו אותי כמו צל. סיום מערכת היחסים הרעילה שהייתי בה, השתלטה על כל חלקה טובה בחיי, זה פשוט ניהל אותי.
מיטל הקשיבה בסבלנות ועצרה את מעגל הקסמים הנוראי הזה. לימדה אותי שיטה פשוטה ויעילה איך לעצור את הדפוס ובמקום לזחול אליו חזרה, לעשות את ההפך הגמור, פשוט להעצים אותי
ולעשות משהו טוב בשבילי.
עברו שלושה חודשים של ליווי טלפוני שעזר לי להיות במסלול הנכון, השיחות היו נעימות ותמיד תמיד, יצאתי מהן מחוזקת לעוד שבוע.
מיטל בחוכמתה והרגישות שלה, עזרה לי להחלים ולהתרפא גם מהפסוריאזיס וגם ממערכת יחסים מזעזעת ועל זה אני מודה למיטל מעומק ליבי".

אם אתם סובלים מפסוראיזיס, פנו אלינו.
עזרנו לרבים. יתכן שנוכל לעזור גם לכם.

שלכם,

גיל יוסף שחר (M.D)

[1] Michaëlsson G, Gerdén B, Hagforsen E, Nilsson B, Pihl-Lundin I, Kraaz W, Hjelmquist G, Lööf L. Psoriasis patients with antibodies to gliadin can be improved by a gluten-free diet. Br J Dermatol. 2000 Jan;142(1):44-51.

 

[2] Addolorato G, Parente A, de Lorenzi G, D'angelo Di Paola ME, Abenavoli L, Leggio L, Capristo E, De Simone C, Rotoli M, Rapaccini GL, Gasbarrini G. Rapid regression of psoriasis in a coeliac patient after gluten-free diet. A case report and review of the literature. Digestion. 2003;68(1):9-12.

 

[3] Woo WK, McMillan SA, Watson RG, McCluggage WG, Sloan JM, McMillan JC. Coeliac disease-associated antibodies correlate with psoriasis activity. Br J Dermatol. 2004 Oct;151(4):891-4.

 

[4] Woo WK, McMillan SA, Watson RG, McCluggage WG, Sloan JM, McMillan JC. Coeliac disease-associated antibodies correlate with psoriasis activity. Br J Dermatol. 2004 Oct;151(4):891-4.

 

[5] Nagui N, El Nabarawy E, Mahgoub D, Mashaly HM, Saad NE, El-Deeb DF. Estimation of (IgA) anti-gliadin, anti-endomysium and tissue transglutaminase in the serum of patients with psoriasis. Clin Exp Dermatol. 2011 Apr;36(3):302-4.

 

[6] Ungprasert P, Wijarnpreecha K, Kittanamongkolchai W. Psoriasis and Risk of Celiac Disease: A Systematic Review and Meta-analysis. Indian J Dermatol. 2017 Jan-Feb;62(1):41-46.

 

[7] Passali M, Josefsen K, Frederiksen JL, Antvorskov JC. Current Evidence on the Efficacy of Gluten-Free Diets in Multiple Sclerosis, Psoriasis, Type 1 Diabetes and Autoimmune Thyroid Diseases. Nutrients. 2020 Aug 1;12(8):2316.

[8] Garbicz J, Całyniuk B, Górski M, Buczkowska M, Piecuch M, Kulik A, Rozentryt P. Nutritional Therapy in Persons Suffering from Psoriasis. Nutrients. 2021 Dec 28;14(1):119. Garbicz J, Całyniuk B, Górski M, Buczkowska M, Piecuch M, Kulik A, Rozentryt P. Nutritional Therapy in Persons Suffering from Psoriasis. Nutrients. 2021 Dec 28;14(1):119.

אהבתם את המאמר?