איך לשפר את הביטחון העצמי של ילדים באמצעות תזונה?

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
איך לשפר את הביטחון העצמי של ילדים באמצעות תזונה? - בתמונה ילדים אוכלים אבטיחים בפארק

ילדים שאוכלים תזונה בריאה יותר, הם בעלי ביטחון עצמי גדול יותר ועם פחות בעיות חברתיות בהשוואה לילדים שניזונים ממזון מעובד ועתיר סוכר מזוקק בכמויות גדולות יותר.

זה כבר ידוע הרבה שנים.

השאלה גדולה היא האם היצמדות לתזונה בריאה היא זו שמביאה לביטחון עצמי רב יותר ולהיותם אהודים בחברה, או שביטחון עצמי רב והעדר בעיות חברתיות הם אלו שמסייעים לילדים להיצמד לתזונה בריאה?
או במילים אחרות: מי הביצה ומי התרנגולת?
האם תזונה בריאה היא הסיבה לביטחון עצמי גבוה יותר, או שהיא התוצאה של ביטחון עצמי גבוה יותר?

בדצמבר 2017 פורסם מחקר שעונה על השאלה הזאת!

המחקר עקב אחרי מעל 7600 ילדים במשך שנתיים [1].
החוקרים ניתחו את הרגלי התזונה, את מידת הביטחון העצמי ואת השכיחות של בעיות רגשיות ובעיות חברתיות של הילדים באמצעות שאלונים ייעודיים לכך.
הם ביקשו מהם (מהוריהם) למלא את השאלונים בתחילת המחקר ושוב את אותם שאלונים בדיוק בסוף המחקר.
בעקבות השאלונים החוקרים דרגו את הילדים לפי מידת ההיצמדות להנחיות לתזונה בריאה.

מה היו ההנחיות לתזונה בריאה על פי מחקר זה?

הנחיות אלו כללו בין היתר הפחתה בצריכה של סוכרים מזוקקים (סוכרים פשוטים ממזון תעשייתי ומעובד, כגון: חטיפים, עוגות, ממתקים וכו'), הפחתה בצריכה של שומן (במיוחד שומן רווי), אכילה של 400-500 גרם ביום של פירות וירקות וצריכה של 2-3 מנות דג בשבוע.

להלן התוצאות:

היצמדות גבוהה יותר להנחיות לתזונה בריאה בתחילת המחקר, נמצאה בקשר מובהק סטטיסטית לביטחון עצמי גבוהה יותר ולפחות בעיות רגשיות וחברתיות שנתיים לאחר מכן.
ומהכיוון השני, ביטחון עצמי גבוה יותר בתחילת המחקר, היה קשור להיצמדות גבוהה יותר להנחיות תזונתיות אלו לאחר שנתיים.

כלומר, נמצא שהקשר בין תזונה לביטחון עצמי, תחושת well being, בעיות רגשיות וחברתיות, הינו קשר דו-כיווני!

ביטחון עצמי ומצב חברתי טוב יותר הם גם התוצאה של תזונה בריאה וגם הסיבה לכך שילדים מעדיפים לאכול מזונות בריאים.

תוצאה מעניינת שמצאו החוקרים הייתה שלא היה קשר בין המשקל של הילד לבין ההשפעה של היצמדות להנחיות לתזונה בריאה על הביטחון העצמי.
כלומר, מעבר לתזונה בריאה יותר, שיפר את מידת הביטחון העצמי והפחית בעיות רגשיות וחברתיות אצל הילד, גם בילדים עם משקל תקין וגם בילדים עם עודף משקל.

מסקנות והצעות

  1. השקיעו אנרגיה וזמן בכך שילדכם יאכלו בריא יותר. זה כנראה ישפר לא רק את בריאותם, אלא גם את מידת הביטחון העצמי שלהם, מידת היותם אהודים בחברה ויפחית בעיות רגשיות.
    איך עושים את זה? הנה כמה עצות על רגל אחת:
    א. תנו דוגמא אישית. הקפידו אתם לאכול ארוחות מסודרות שמכילות הרבה פירות וירקות והימנעו בעצמכם ממזון תעשייתי ומעובד.
    ב. הקפידו על ארוחות משפחתיות כמה שיותר. הנה עוד סיבה טובה מדוע כדאי להקפיד על ארוחות משפחתיות.
    ג. בכל ארוחה שאתם מכינים לילדים שימו צלחת ירקות חתוכים על השולחן. בסוף זה משפיע (ועד אז – אתם אלה שתאכלו את הירקות. רק טוב יצא לכם מזה).
    ד. אל תכניסו הביתה מזון תעשייתי מעובד ובמיוחד לא חטיפים, עוגות, עוגיות, מאפים, ממתקים, ביסקוויטים וכדומה. אפשר גם להחליט לתת לילדים חטיף אחד בלבד לכבוד שבת, אבל העיקר שיהיו כללים ברורים שאינם נתונים ולמשא ומתן.
    ה. הכינו ממתקים מפירות – אפשר להכין גלידות וארטיקים מפירות. ללא שום תוספת סוכר.
    כך תרוויחו גם הגדלה של כמות הפירות שהם אוכלים וגם הפחתה בכמות הסוכר המזוקק שהם צורכים.
    לטיפים ועצות נוספים רבים בנושאים אלו, קראו את המאמרים הבאים:
    כיצד לגרום לילדים לאהוב מזון בריא?
    כיצד לגמול ילדים ממזון תעשייתי?
  2. היו מודעים למצב החברתי של הילדים שלכם ולסימנים לבעיות בתחום זה (הסתגרות, תקשורת גרועה עם ההורים, תלונות על מיחושים גופניים, מצב רוח ירוד, העדר צחוק ועוד).
    אל תזניחו נושא זה. לא רק שהוא חשוב בפני עצמו, אלא ששיפור בתחום זה, גם יפחית את המשיכה של הילדים למזון תעשייתי ועתיר סוכר מזוקק.
  3. יש משחק לכל המשפחה שממש מעודד אכילה בריאה והעשרת המגוון שאוכלים הילדים.
    במיוחד מגוון הירקות. הנה הקישור למשחק.

המאמר הזה אולי לא מחדש הרבה בפן הפרקטי, אבל אם הוא יגרום לכם לשפר ואפילו במעט את התזונה אצלכם בבית או יגדיל את המודעות למצבו החברתי של הילד – היה שווה לכתוב אותו.

שלכם,

גיל יוסף שחר MD

  [1] rvidsson L, Eiben G, Hunsberger M, De Bourdeaudhuij I, Molnar D, Jilani H,Thumann B, Veidebaum T, Russo P, Tornatitis M, Santaliestra-Pasías AM, Pala V,Lissner L; IDEFICS consortium. Bidirectional associations between psychosocial well-being and adherence to healthy dietary guidelines in European children: prospective findings from the IDEFICS study. BMC Public Health. 2017 Dec 14;17(1):926

אהבתם את המאמר?