מה באמת אפשר לעשות כדי להקטין סיכון לאוטיזם?

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
מה באמת אפשר לעשות כדי להקטין סיכון לאוטיזם? - בתמונה אישה בהריון אוחזת לב אדום בידה

כל אמא בהריון רוצה לעשות כל מה שאפשר כדי שהתינוק שעתיד להיוולד יהיה בריא וודאי לא עם מאפיינים של אוטיזם.
הקשר בין חיסונים לאוטיזם שנוי במחלוקת שלא נכנס אליה כרגע.
במקום זאת נדבר על נתון שאינו שנוי במחלוקת, נתון שפורסם ב – 2016 בעיתון הקליני של בית הספר לבריאות הציבור של בית החולים ג'ון הופקינס, אחד מבתי הספר לרפואה היוקרתיים בעולם – the American Journal of Epidemiology.

המחקר נערך בהולנד על 4624 אמהות וילודים.
החוקרים בדקו את סוגי חומצות השומן וכמותם בדם של האמהות במהלך ההריון ובגיל 6 שנים הילדים עברו מבחנים לאיתור מאפיינים אוטיסטים (הסקלה האוטיסטית).

המחקר זכה להיות ה – EDITOR'S CHOICE – בחירת העורך הראשי של העיתון כמאמר איכותי ובעל חשיבות.
בניגוד לרוב המחקרים על הקשר בין תזונה למחלות, שנעשים על סמך שאלוני תזונה שמילאו הנבדקים, במחקר זה ביצעו בדיקות דם, כדי למצוא קשר בין צריכת שומנים שונים והסיכון לאוטיזם.
מחקרים המבוססים על סמך שאלונים, אינם מדוייקים, מכיוון שהם מסתמכים על הזיכרון של הנבדקים ועל רמת הדיוק בדיווח של מה שהם אכלו. בבדיקות דם אין את הבעיה הזו. זו בדיקה אוביקטיבית ולכן המחקר הינו בעל חשיבות ועם תוצאות אמינות ביחס למחקרים דומים שנעשו.

כהקדמה ולפני שנציג את תוצאות המחקר, הסבר קצר על שתי חומצות שומן חשובות:

בניגוד לכמעט כל שאר השומנים בתזונה שלנו, המהווים מקור לאנרגיה, יש שתי חומצות שומן ייחודיות שלהן גם תפקידים נוספים.

אומגה 3 – חומצת שומן בעלת פעילות אנטי-דלקתית ופעילות קלה של דילול דם.
אומגה 6 – חומצת שומן בעלת פעילות פרו-דלקתית ופעילות קלה של הגברת קרישיות.

גם אומגה 3 וגם אומגה 6 הן חומצות שומן חיוניות, זאת אומרת שהגוף לא יודע לייצר אותן בעצמו והן נמצאות בגוף האדם רק כי צרכנו אותן במזון.

וכעת לאחר ההקדמה, תוצאות המחקר והמסקנות:

החוקרים מצאו קשר מובהק סטטיסטית בין היחס של חומצות השומן הללו (היחס בין כמות האומגה 3 וכמות האומגה 6 בדם של הנשים במהלך ההריון) לבין התפתחות של מאפיינים של אוטיזם כפי שנמצאו במבחנים שנעשו לילדים בגיל 6 שנים.
ככל שהיחס בין אומגה 3 לאומגה 6 היה קטן יותר, כלומר ככל שכמות אומגה 3 הייתה קטנה יותר ביחס לכמות האומגה 6, הסיכון של הילד להיות בעל מאפיינים אוטיסטים היה גדול יותר.

כלומר, כמסקנת ביניים החוקרים טענו שכדאי לשאוף ליחס גדול ככל האפשר בין אומגה 3 לאומגה 6.

כדי להגדיל את היחס בין אומגה 3 לאומגה 6 אפשר לעשות שני דברים:

  1. להגדיל את צריכת האומגה 3
  2. להקטין את צריכת האומגה 6

איזו אסטרטגיה עדיף לנקוט?

בהסתכלות דקדקנית יותר בנתונים, הסתבר לחוקרים שלא נמצא קשר בין כמות האומגה 3 בדם לבין הסיכון לאוטיזם. בהתאמה לנתון זה, נמצא שלא היה קשר בין כמות צריכת דגים של הנשים בזמן ההריון, לסיכון לאוטיזם (דגים הם מזון עשיר באומגה 3).
לעומת זאת, היה קשר ברור ומובהק בין רמת האומגה 6 בדם לבין הסיכון למאפיינים של אוטיזם – ככל שרמת האומגה 6 בדם הייתה גבוהה יותר, הסיכון למאפיינים אוטיסטים היה גדול יותר.

כלומר, כדי להקטין את הסיכון לאוטיזם, כדאי בראש ובראשונה להתמקד בהפחתת צריכת חומצות שומן מסוג אומגה 6.

איך עושים את זה בפועל? באיזה מזונות יש הרבה אומגה 6?

אומגה 6 היא חומצת שומן, אז כהקדמה לתשובה, ניתן סקירה קצרה על שמנים.
שמנים אפשר להפיק מזרעים או מפירות.
שמן סויה מופק פולי סויה – קטניה שהיא בעצם סוג של זרע. שמן חמניות מופק מזרעי חמניה. שמן קנולה מופק מזרעים של צמח בשם ליפתית. שמן תירס מופק מגרעיני התירס.
מהצד השני, נמצאים השמנים שמופקים מפירות, כגון: שמן זית, שמן קוקוס ושמן אבוקדו.
מסתבר ששמנים שמופקים מזרעים מכילים כמעט בכל המקרים כמות גדולה של אומגה 6 בהשוואה לשמנים שמופקים מפירות.

לאור זאת, הכלל החשוב ביותר על מנת לצמצם צריכה של אומגה 6, היא להימנע משמנים שהופקו מזרעים.
זאת אומרת להימנע משמן קנולה, שמן תירס, שמן חמניות, שמן תירס ועוד.
בהערת אגב, גם שמן זרעי הענבים, שקיבל תדמית של "שמן בריאותי" ונמכר בחנויות טבע, הינו עתיר אומגה 6.

חשוב לציין שאומגה 6 אינו רעל. הוא חומצת שומן חיונית שהגוף חייב לקבל. הבעיה היא שבתזונה המערבית הטיפוסית, צריכת אומגה 6 הינה גבוהה מאוד, הרבה מעבר למה שהגוף באמת צריך.

אז להלן ההמלצות הפרקטיות כיצד לצמצם צריכת אומגה 6 ולהקטין את הסיכון לאוטיזם אצל התינוק

  1. בבית להשתמש רק בשמן זית, שמן אבוקדו ושמן קוקוס. לא להשתמש כלל, לשום מטרה, בשמן קנולה, שמן חמניות, שמן תירס או שמן סויה.
  2. להימנע מכל מזון תעשייתי ומעובד. מזונות אלו כמעט בכל המקרים מכילים שמן סויה, או שמן קנולה, שכאמור הם עתירי אומגה 6. כל מזון שאתם קונים ברשתות השיווק ומגיע ממפעל כלשהו, קרוב לוודאי מכיל את אחד משמני הזרעים. שמני זרעים זולים הרבה יותר משמנים שהופקו מפירות ולכן תעשיית המזון מעדיפה להשתמש בהם.
    בפועל – להימנע ממרחים מוכנים, חטיפים, שניצלים מוכנים (גם צמחוניים או טבעוניים), עוגות, עוגיות, קרקרים, ביסקוויטים, קרוטונים, שקדי מרק, אבקות מרק וכו'.
    אם אתם בכל זאת קונים מזון תעשייתי, קראו את שורת הרכיבים וודאו שבמזון שקניתם אין את אחד משמני הזרעים. אם רשום בשורת הרכיבים "שמן צמחי" ולא רשום מהו השמן, זהו שמן קנולה, שמן סויה או שמן דקלים (שגם הוא בעייתי מאוד – אך זה למאמר נפרד).
  3. להימנע מאכילת מאפים, כגון: בורקסים, קרואסונים, רוגלך וכו' שנקנים בבתי מאפה, קונדיטוריות וכו'. יש שם לרוב שומן מוקשה (הוא אמנם לא אומגה 6, אבל הנזקים שלו גדולים עוד יותר) או שיש שם את אחד משמני הזרעים שציינו לעיל.
  4. לא להפוך את הטחינה לממרח היומיומי שלכם. זרעי השומשום מכילים כמות גדולה של טחינה.
    מותר לאכול טחינה, אבל חשוב לגוון. עדיף שכממרח ללחם, תאכלו אבוקדו או ממרח שהוכן משקדים טחונים ("שקדיה").
  5. לא להרבות בגרעיני חמנייה וגרעיני דלעת. הם מכילים כמות גדולה של אומגה 6. מותר לאכול מהם מידי פעם, אבל במשורה.
  6. לא להרבות באכילת בשר בקר, עוף, ביצים ומוצרי חלב (מוצרי חלב הם נושא למאמר נפרד. לא נדון בהם כעת). מוצרים אלו מכילים גם הם כמות יחסית גדולה של חומצת השומן אומגה 6 ומעבר לכך המזון מן החי צובר רעלים הרבה יותר מאשר מזון צמחי (ברוב המקרים) ולכן ראוי לצמצם צריכתו בזמן הריון. למזון מן החי יש גם יתרונות רבים ולכן דרוש איזון. הספיגה של מינרלים וויטמינים ממזון הן החי היא גבוה מאוד ולכן מספיקה כמות קטנה בלבד.

באיזה מנגנון אומגה 6 מגדיל סיכון לאוטיזם?

לא יודעים. למדע אין תשובה לשאלה זו. אוטיזם היא בכלל תעלומה לעולם המדע. יש תיאוריות רבות ושונות לתופעה זו.
אנסה להעלות השערה – המח התינוק מתפתח במיוחד בחודשי ההריון. יתכן ואומגה 6 בכמות רבה שעוברת לחבל הטבור בזמן ההריון, מוטמעת בממברנה של תאי המח של העובר.
יתכן וממברנה שמורכבת מכמות גדולה של אומגה 6, הינה ממברנה חלשה יותר וחדירה יותר לרעלים מסוגים שונים, שאולי הם אחראים על העלאת הסיכון לאוטיזם. זו רק תיאוריה שלא נבדקה.

לאור המחקר האיכותי הזה, שאמנם לא מצא הסבר לממצאים, אבל מצא קשר ישיר והדוק בין רמת אומגה 6 בדם לבין הסיכון לתסמינים של אוטיזם אצל הילדים, כדאי לצמצם צריכה של אומגה 6, על פי הכללים שהבאנו במאמר זה.
ישנם מחקרים רבים שמצאו קשר בין תזונה עתירת אומגה 6 לבין מחלות פרקים ומחלות דלקתיות אחרות וללא קשר למחקר הזה, הימנעות משמני זרעים (שלרוב מופקים בזיקוק ולא בכבישה קרה כמו שמני פירות), הימנעות ממזון תעשייתי ושמירה על שאר הכללים שצוינו כאן, תעשה לכם רק טוב, גם אם אתם גברים, או אם אתם נשים שהריון לא רלוונטי עבורכן בשלב זה של החיים.

לבריאות!

גיל יוסף שחר MD

אהבתם את המאמר?

שתפו אותי
גרסה להדפסה

מתנה שכולה

בריאות

המדריך הדיגיטלי "72 הכללים לתזונה מיטבית" מאת ד"ר גיל יוסף שחר (M.D) ישלח תוך דקות ישירות לתיבת המייל שלכם 

מאמרים מומלצים

מייל עם קישור להורדת החוברת נשלח אליכם כעת.

קריאה מהנה!

מי לא אוהב לקבל מתנות?

כבר ביקרתם בחנות שלנו?

12/03/23 21:00

היום הפתוח! היום הפתוח! היום הפתוח!

בלימודי רפואה תזונתית עם ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)