super meat היא חברת סטארט-אפ ישראלית.
החברה טוענת שביכולתה לגדל רקמת בשר (עוף במקרה הזה), מתרבית תאים בתוך "אינקובטור".
החזון שלהם וגם הסלוגן שלהם הוא לספק לעולם 100% בשר שכולל 0% סבל לבעלי חיים.
super meat טוענים שהם יכולים ליצור במעבדה רקמת בשר "אמיתית" עם אותו טעם ואותו מרקם שיש לבשר אמיתי.
תרבית התאים (תאי גזע שיכולים להתמיין למספר סוגי תאים) תילקח מהתרנגול/ת, בדיוק כמו בביופסיה שעוברים בני אדם, ללא סבל.
תלקח תרבית תאים פעם אחת והיא תוכל לשמש אינסוף פעמים. כלומר, לא יהיה צורך לקחת רקמת תאים עבור כל חתיכת בשר.
מה יהיו ההשלכות של מיזם כזה, אם יצליח?
- אספקה בלתי מוגבלת של בשר ללא גרימת סבל לבעלי חיים.
- אספקה בלתי מוגבלת של בשר, ללא צורך בכריתת יערות על מנת ליצור שטחי מרעה.
- אספקה בלתי מוגבלת של בשר תוך חסכון עצום בשטח, שיוכל לשמש למטרות אחרות.
- אספקה בלתי מוגבלת של בשר תוך חסכון עצום במים (חסכון של כ – 90%).
האכלה של בעלי חיים צורכת כמות מים רבה, שתחסוך בשיטת ייצור זו. - אספקה בלתי מוגבלת של בשר, תוך צמצום משמעותי של פליטת גזי חממה.
- אספקה בלתי מוגבלת של בשר, תוך ביטול הצורך לשנע בעלי חיים ו/או בשר קפוא מקצווי תבל.
תוכלו לגדל את מנת הבשר שלכם בבית.
חסכון עצום בעלויות ובזיהום אוויר שנגרם משינוע של בעלי חיים ובשר קפוא. - אחד היתרונות הגדולים של מיזם זה, אם יצליח, הוא אספקה של בשר נקי מרעלים!
מזון מן החי צובר כמות רבה של רעלים במהלך חייו של בעל החיים, הרבה יותר מאשר מזון צמחי.
מדובר על רעלים מסוגים שונים, כולל מתכות כבדות, PCB , שיירים של חומרי הדברה ועוד.
גידול בשר במעבדה, באופן מבוקר, תוך שליטה על מצע הגידול, כפי שמציעים super meat, יאפשר לגדל רקמת בשר ללא כל רעלים, מכיוון שלא מדובר בבעל חיים, שאכל וריכז ברקמות את הרעלים, אליהם הוא נחשף במהלך חייו.
כיום, כאשר אתם אוכלים בשר, אתם מקבלים בארוחה אחת, את כל הרעלים שבעל החיים ריכז וצבר כל חייו באותה הרקמה.
תופעה זו נקראת בשם ביו-מגניפיקציה (הכפלה ביולוגית).
כמות הרעלים עולה משמעותית, ככל שעולים בשרשרת המזון.
בעיה זו תיפטר לחלוטין, במידה שהמיזם super meat יצליח. אפשר יהיה לגדל רקמת בשר ללא רעלים כלל.
המשמעות היא שהבשר צפוי להיות הרבה יותר בריא וללא החסרונות הגדולים שקיימים היום לאכילת מזון מן החי. - לא תהיה בעיית כשרות! כיום, הבעיות העיקריות בכשרות של בשר הן השחיטה והבדיקה של בעל החיים. במוצר של super meat אין בעל חיים ואין שחיטה! המוצר יהיה כשר למהדרין גם לחרדים האדוקים ביותר. זו תהיה מהפכה בעולם הכשרות. מערך הכשרות מייקר מאוד את מחיר הבשר וכאן, כל מנגנון הכשרות של בשר יהיה מיותר.
ובכלל, נשאלת פה שאלה פילוסופית – האם מדובר במוצר "בשרי" שיש לחכות שש שעות בינו לבין אכילת מוצרי חלב? מדובר הרי על תרבית תאים שגדלה. לא היה פה בעל חיים.
אולי הבשר של super meat יוגדר בכלל כפרווה? יתכן שמסיבות של מניעת בלבול בקרב הציבור, הבשר של super meat יגודר בכל זאת כבשרי למרות שהוא בעצם פרווה.
אין ספק שגדולי הרבנים יזדקקו לתת את הדעת על שאלה סבוכה זו.
אבל לפני שאנחנו יוצאים בריקודים ובמחולות, צריך להבין שבפני היזמים עומדים אתגרים לא פשוטים בכלל.
החברה אגב, עדין בשלב המחקר והפיתוח של המוצר.
עדיין אין להם מוצר מוגמר לעת עתה.
יש חזון (שזה גם הרבה מאוד…).
אינני מומחה לגידול תרביות תאים, אבל מהתבוננות ראשונית ניתן למנות מספר אתגרים שיעמדו בפני צוות המחקר והפיתוח של super meat:
1. לוודא שכמות החלבון והשומן ברקמת הבשר, תהיה זהה לזו של הבשר האמיתי. זה דורש שליטה על ההורמונים ופקטורי הגדילה שיהיו במצע הגידול.
2. אבל גם זה לא מספיק. חשוב שפרופיל חומצות האמינו (אבני הבניין של החלבונים) יהיה זהה להרכב החלבון ברקמת העוף (החברה מתמקדת בייצור מעבדתי של חזה עוף). זה כבר תלוי באספקה של מינרלים שונים כגון: חנקן וגופרית ובעוד תנאים שלא ברור כמה קל יהיה לשלוט עליהם.
אנחנו רוצים "שהבשר" של super meat, יכיל את כל חומצות האמינו ובכמויות שיש בבשר אמיתי.
אתגר לא פשוט.
3. אנחנו רוצים שלצורך העניין, חזה העוף של super meat, יכיל כמות ברזל כמו בחזה עוף אמיתי. מהיכן יגיע הברזל? בבעל חיים, הברזל מגיע דרך הדם, ורקמת השריר מכילה כלי דם.
רקמת השריר של super meat לא תכיל כלי דם, כי זה הרי לא נלקח מבעל חיים חי.
הם יצטרכו לספק ברזל במצע הגידול ולקוות שהתאים יספגו אותו פנימה. עכשיו נשאלת שאלה עקרונית נוספת: יש שני סוגי ברזל עיקריים. ברזל heme וברזל none-heme.
ברזל מסוג heme הוא ברזל שקשור למולקולת ההמוגלובין, שנמצאת בתוך כדורית הדם האדומה ולכן ברזל מסוג זה נמצא רק בבעלי חיים (כי יש להם כלי דם).
ברזל none heme הוא ברזל שלא קשור להמוגלובין והוא סוג הברזל היחיד שיש בעולם הצומח.
רקמת בשר מכילה את שני סוגי הברזל. אנחנו רוצים שגם הבשר של super meat יכיל את שני סוגי הברזל. הסיבה היא, שלברזל מסוג heme יש ספיגה הרבה יותר טובה מהמעיים שלנו אל כלי הדם. איך זה יקרה? ברזל מסוג none heme מאוד פשוט להוסיף למצע הגידול. זה בדיוק הברזל שיש בכל תוספי הברזל או המולטי-ויטמינים שאתם קונים. ברזל מסוג heme זה כבר סיפור אחר.
למיטב ידיעתי, אי אפשר לייצר אותו במעבדה ויש להפיק אותו ממנת דם של בעל החיים.
האם זה אומר שלמצע הגידול יוסיפו מנת דם מבעל החיים? או שיוסיפו ברזל heme שהופק ובודד מתוך מנת דם של בעל החיים?
ובכלל, אם יוסיפו מנת דם למצע הגידול, הרי הדם מכיל גם רעלים רבים שיש בבעל החיים, אז אולי במקרה כזה, נאבד את אחת היתרונות הגדולים של המיזם – בשר בריא ונקי מרעלים.
4. ברזל הוא רק מינרל אחד. מה לגבי סידן, מגנזיום, אבץ, סלניום, כרום, יוד ועוד ועוד מינרלים חיוניים לבריאות? מצע הגידול של super meat חייב להכיל אותם וכאן יש סימן שאלה גדול ואתגר לא פשוט – כיצד ישלטו מדעני החברה על כמות המינרלים שתוטמע ברקמת התאים? האם התאים מספיק חכמים כדי לשאוב לתוכם בדיוק את יחסי המינרלים שיש בבשר אמיתי, או שיש לבצע התערבות כלשהי? ואולי, מי יודע, אפשר יהיה לייצר "חזה עוף משודרג" שיכיל כמות ברזל כמו זו שיש בבשר בקר וכמות סלניום, כמו שיש בדגים? אתגר לא פשוט.
5. מה לגבי הויטמינים השונים? ויטמין B12 למשל, מיוצר במערכת העיכול של בעל חיים, על ידי חיידקים שונים. משם הוא נספג אל מחזור הדם שלהם ומגיע לכל הרקמות. אבל כאן, בבשר של super meat ,אין בכלל בעל חיים, אין מערכת עיכול וממילא אין ויטמין B12. יהיה צורך להוסיף אותו למצע הגידול. וכמובן, לא רק אותו, אלא את כל הויטמינים השונים וצריך לקוות שהתאים ידעו לשאוב אותם ממצע הגידול, בריכוז הנכון.
6. אתגר נוסף איתו צריכים להתמודד היזמים והחוקרים ב super meat, הוא העובדה שמצע הגידול חייב להיות שומני, מכיוון שהורמונים ופקטורי הגדילה שחיוניים להתמיינות התאים, הם הורמונים מסיסי שומן. הבעיה היא כיצד יסופקו הויטמינים מסיסי המים כגון, כל משפחת ויטמיני ה – B? מים ושמן הרי לא מתערבבים בקלות רבה.
7. רקמת בשר מכילה גם חלבון וגם שומן. אנחנו רוצים שגם רקמת השומן בבשר של super meat תהיה זהה לרקמת השומן בבשר האמיתי. למדעני החברה יש אתגר כיצד לוודא שפרופיל חומצות השומן בבשר שלהם, אכן יהיה זהה או דומה לפרופיל חומצות השומן בבשר האמיתי. אנחנו רוצים את אותה כמות אומגה 3, את אותה כמות אומגה 6 ואת אותה הכמות של חומצת שומן חד בלתי רוויה וכו'.
ההנחה שהיא שהטבע ידע מה הוא עושה ושלא כדאי לנסות להמציא את הגלגל מחדש.
8. מה לגבי מאות נוגדי החימצון והמולקולות הייחודיות שיש בבשר (כגון קריאטין, קרנוזין, קו אנזים Q10 ועוד ועוד)? האם הן יווצרו מעצמן ברקמת הבשר שגודל באינקובטור? האם יהיה צורך להוסיף אותן באופן יזום למצע הגידול? אם כן, מאיפה יפיקו אותן? האם יצליחו להפיק את כל המגוון העצום של מולקולות שיש ברקמת בשר?
9. אחת הבעיות הקשות תהיה היציבות של רקמת הבשר. היא תכיל שומן ושומן, אם אינו מכיל מספיק נוגדי חמצון, עלול להתחמצן. מדעני super meat יצטרכו לוודא שרקמת הבשר שלהם יציבה ועמידה לחמצון.
10. יש שאלה מעניינת לגבי כמות האומגה 3 מסוג EPA ו – DHA ברקמת הבשר.
במספר מחקרים נמצא שבשר שהופק מבעל חיים שרעה באחו, מכיל כמות אומגה 3 גדולה הרבה יותר, לעומת בשר שהופק מבעלי חיים שגודלו במכלאות. למה יהיה דומה הבשר של super meat? לבשר שגודל במכלאות או לבשר שהופק מבעלי חיים שרעו באחו?
11. למותר לציין, שהמרקם והטעם צריך להיות כמו של "הדבר האמיתי", אחרת השוק לא יקבל זאת…
יתכן שלחלק משאלות אלו יש כבר תשובות ויתכן שלחלקן אין עדיין תשובות.
אין ספק שבפני צוות המחקר והפיתוח של super meat, עומדים אתגרים גדולים מאוד ולא פשוטים.
אם הם לא יצליחו לספק רקמת בשר שזהה ב 100% ל"דבר האמיתי", האם זה יחשב כישלון?
לא.
גם אם הבשר של super meat לא יהיה עם הרכב מינרלים, ויטמינים, חומצות אמינו ועוד כמו הבשר האמיתי, הוא בהחלט יכול להוות תחליף למרבית אוכלוסיית העולם. במקרה כזה, צריך לוודא שאנשים שמבססים את תזונתם על הבשר של super meat לא יפתחו חסרים תזונתיים.
הבשר של super meat חייב להכיל לפחות את כל הערכים התזונתיים של המקבילה הצמחית – קטניות כגון: סויה, עדשים, חומוס, שעועית, אגוזים ושקדים, כדי לוודא שאנשים שמבססים את תזונתם עליו (זהו החזון של החברה), לא יפתחו חסרים תזונתיים.
אם נסתכן וננסה לחזות את העתיד, בהחלט יתכן שבעתיד הלא רחוק, נראה עוף מעבדתי, בשר בקר מעבדתי, דג סלמון מעבדתי ואולי גם פירות ים מעבדתיים (שאולי יהיו כשרים כי הם בעצם לא בעל חיים?).
חז"ל אמרו "למה נקרא שמו חזיר? שעתיד לחזור להיות מותר" (פירוש אור החיים על התורה).
בעוד מספר מקומות בחז"ל נאמר שבימות המשיח, יחזרו כל בעלי החיים הטמאים להיות כשרים.
למשל: "מהו מתיר אסורים, יש אומרים כל הבהמה שנטמאת בעולם הזה, מטהר אותה הקדוש ברוך הוא לעתיד לבוא, וכן הוא אומר: "מה שהיה הוא שיהיה ומה שנעשה הוא שיעשה" (קהלת א ט), ומה שנעשה – טהורים היו מקודם לבני נח, וכן הוא אומר להן: "כירק עשב נתתי לכם את כל" (בראשית ט ג), מה ירק עשב נתתי לכל, אף החיה והבהמה לכל מתחלה, ולמה אסר אותה, לראות מי שמקבל דבריו, ומי אינו מקבל, ולעתיד לבוא הוא מתיר את כל מה שאסר."
(מדרש תהלים, מזמור קמו)
כל פוסקי ההלכה הסכימו שלמרות המדרשים והדברים המפורשים הללו, לא היה שינוי בהלכה ("זאת התורה לא תהיה מוחלפת"). אז מי יודע, אולי זו הדרך שבה יחזרו כל בעלי החיים הטמאים להיות כשרים ובכללם החזיר. הפתרון של super meat פותר את הבעיה של החזרת בעלי החיים הטמאים להיות כשרים (לא באמת כל כך פשוט, מכיוון שיש שאלה מה דינה של תרבית התאים המקורית שהוצאה מהחזיר…) ומצד שני לא משנה את ההלכה הנהוגה בימנו של איסור אכילת בעלי חיים טמאים. המוצרים של super meat ללא ספק, לא עונים על הקריטריון של בעל חיים.
מי יודע, אולי, חברת הסטארט-אפ super meat היא עוד אחד מסימני הגאולה…:)
האם נזכה לראות חלב אמיתי שלא נחלב מפרה או עז ונוצר בתוך מיכל מעבדתי?
האם נוכל לייצר חלב אם אמיתי לתינוקות שלנו בתוך מיכל מעבדתי מבלי לשאוב אותו מהאמא ובכך לייתר כביכול את ההנקה?
קשה לי להאמין. חלב מיוצר מהדם של הבהמה או האשה. בשביל לייצר חלב, צריך אשה/בהמה עם דם ורקמת שד. חלב אם של כל בעל חיים וגם שלנו, מכיל אלפי מולקולות, חלקן ייחודיות כגון נוגדנים והסיכוי לשחזר זאת במעבדה אפסי.
אין ברירה. גם בימות המשיח נשים יצטרכו להמשיך להניק (וזו לבדה כבר סיבה להאריך משמעותית את חופשת הלידה).
לסיכום
היוזמה של super meat היא יוזמה מבורכת וניסיון לפריצת דרך אמיתית.
אם יצליחו, הם ישנו את כל הרגלי התזונה של אוכלוסיית העולם.
יש להם דרך לא פשוטה ועוד מוקדם לצאת בריקודים ובמחולות, אבל היוזמה, התעוזה והמעוף, ראויים לתשבחות.
האם הם יצליחו?
ימים יגידו.
אני תומך במחקרם ומאחל להם בהצלחה רבה!
שלכם,
גיל יוסף שחר MD