מומלץ לקרוא עד הסוף. זה לא מה שאתם מכירים!
היום אנחנו חיים בעולם מאוד לא טבעי.
עולם עמוס ברעלים מסוגים רבים.
האוויר שלנו מזוהם, הן בחוץ והן בקניונים ובמיוחד חניונים תת קרקעיים (שאין בהם אוורור וריכוז החומרים הרעילים בהם הינו עצום).
המים שלנו מזוהמים במתכות כבדות, שיירים של חומרי הדברה, פתאלאטים ועוד מגוון גדול של חומרים רעילים.
המזון לצערנו הרב מכיל רעלים רבים, דיוקסינים, מתכות כבדות, שיירים של חומרי הדברה ועוד ועוד.
בעולם כזה, כדאי, כמשקל נגד, להזין את הגוף במזונות מרוכזים בנוגדי חימצון ובחומרים נוגדי סרטן.
הנבטים הירוקים, נבטי חמניה ונבטי ברוקולי, הם משפחת המזונות העשירה ביותר וגם הזמינה ביותר לציבור, שיכולה לספק ריכוז גבוה במיוחד ומגוון של נוגדי חימצון.
אבל חכו!
לא כל הנבטים נולדו שווים. מסתבר שיש הבדל מהותי בסוג הנבטים שאתם רוכשים!
מתוך כלל הנבטים הירוקים, נמצא במחקרים (ראו בהמשך מאמר זה) שנבטי החמניה הם הנבטים המרוכזים ביותר בנוגדי חימצון, יותר מכל שאר הנבטים הירוקים האחרים.
אבל גם פה הסיפור לא נגמר.
לא כל נבטי החמניה נולדו שווים!
האופן שבו משווקים נבטי החמניה משפיעה בצורה דרמטית על האיכות שלהם. מדבור על פער של מאות אחוזים בכמות נוגדי החמצון בתלות אופן השיווק של הנבטים! מייד תבינו.
אבל לפני כן, בואו נחזור רגע למדע שמאחורי נבטי החמניה.
נבטי חמניה ירוקים הם חלק ממה שמכונה micro-greens.
עלים ירוקים זעירים שנובטים מזרעים כגון: נבטי אלפלפא, נבטי ברוקולי, נבטי צנון, נבטי כוסמת ועוד.
הם עשירים מאוד במינרלים כגון ברזל, אבץ, מגנזיום.
הם מכילים מגוון גדול של ויטמינים, נוגדי חימצון, אנזימי עיכול, כלורופיל ועוד ועוד.
הם גם מכילים מגוון גדול של חומרים שנמצאו להם תכונות אנטי-סרטניות, חומרים נוגדי דלקת חזקים ועוד.
במחקר שהתפרסם ב- 2014 בעיתון המדעי food chimestry, בדקו את תכולת הפוליפנולים בארבעה נבטים ירוקים שונים [1].
פוליפנולים הם משפחת מולקולות להן נמצאו בין היתר תכונות אנטי-סרטניות.
במחקר הזה התברר שנבטי חמניה היו הנבטים עם תכולת הפנולים הגבוהה ביותר מכל הנבטים שנבדקו במחקר (כולל נבטי צנון ונבטי ברוקולי שנכללו במחקר).
במחקר אחר שהתפרסם ב – 2012 בעיתון המדעי Journal of Agricultural and Food Chemistry, בדקו את הפעילות האנטי-אקוסידנטית של מספר נבטים ירוקים [2].
גם במחקר הזה, נבטי החמניה זכו במקום הראשון, כלומר – תכולת נוגדי החימצון בהם והפעילות שלהם (שני מדדים נפרדים), הייתה החזקה ביותר בהשוואה לנבטים הירוקים האחרים שנבדקו.
יתרה מזאת, במחקר הנ"ל נבדקה גם היכולת של הנבטים השונים לעכב תהליך שנקרא בשפה המדעית glycoxidation.
בתהליך זה מולקולת סוכר נצמדת לחלבון ויוצרת מולקולה שנקראת בשם:
AGEs – advanced glycation end products.
בעברית פשוטה – נוצר חלבון ש"לזנב" שלו צמוד גלוקוז, או במילים אחרות – חלבון סוכרי.
באופן תקין ונורמלי, לחלבונים בדם לא אמורה להיות מחוברת מולקולת סוכר.
במחקרים התברר שככל שהרמה בדם של החלבונים הסוכריים (AGEs) הללו גבוהה יותר, כך הסיכון לסכרת גדול יותר.
יתרה מזאת, חלבונים סוכריים קשורים למגוון רחב של בעיות בריאות, החל מכאבים במפרקים וכלה בפגיעה בזכרון, פגיעה בכליות, מחלות לב ונזק לעצבים.
חוקרים רבים סבורים שחלבונים סוכריים בדם הם האחראים על תהליך ההזדקנות וככל שריכוזם בדם גבוה יותר, כך ההזדקנות של תאי הגוף מואצת יותר ויותר.
אתם יכולים, אגב, לקבל מושג על כמות ה – AGEs בדם שלכם (כמות החלבונים הסוכריים) באמצעות בדיקת דם שנקראת HbA1c שמודדת את אחוז ההמוגלובין בדם שנקשר אליו גלוקוז.
זהו מדד אמין לסך החלבונים הסוכריים בגוף.
הרמה הרצויה והאופטימלית הינה מתחת ל – 5% או קרוב מאוד ל – 5%.
אם התוצאה שלכם גבוהה מ – 5.5% זהו תמרור אזהרה לכך שאורח החיים שבחרתם, מאיץ את תהליך ההזדקנות שלכם ופוגע באיברים פנימיים.
במחקר התברר שלנבטי חמניה הייתה היכולת הגדולה ביותר לעכב היווצרות של חלבונים סוכריים אלו. כלומר, נבטי חמניה הם אולי מזון ה – anti-againg העוצמתי ביותר!
עקב תכולת הסוכר הגבוהה בדמם, חולי סכרת סובלים מרמות חלבונים סוכריים – AGEs – גבוהות מאוד בדם.
דבר זה גורם למגוון רחב של בעיות בריאות כולל הזדקנות מוקדמת ומואצת.
החוקרים במחקר מסכמים שנבטי חמניה הינו אולי המזון החשוב ביותר לחולי סכרת.
ואני מוסיף – לא רק לחולי סכרת.
נבטי חמניה הינם אולי המזון החשוב ביותר לכל אדם החי בעולמנו.
אבל מה השתנה כעת? נבטי החמניה הרי ניתנים לרכישה כמעט בכל סופר, מזה מספר שנים.
נכון.
נבטי החמניה נמצאים איתנו כבר מספר שנים, בזמינות גבוהה בכל חנות טבע ולאחרונה גם כמעט בכל סופר.
אבל כעת, ניתן לרכוש אותם בצורה הבריאה ביותר, ממש כאילו קטפתם אותם מהשדה.
עד היום, ניתן היה לרכוש אותם רק לאחר שקצרו אותם, כאשר הם מנותקים מהאדמה שהיא מקור החיות שלהם.
מרגע הקצירה, הנבטים מתחילים לאבד במהירות את תכולת נוגדי החימצון שלהם.
לרוב, כאשר אתם רוכשים אותם, הם כבר נמצאים בחנות מספר ימים לאחר קצירתם.
ולרוב אנשים רוכשים כמות שבועית, כך שחלק מהנבטים הם אוכלים לא פעם, שבוע ואולי אף יותר לאחר קצירתם.
כלומר, הם נאכלים כאשר הם דלים בנוגדי החימצון שהיו בהם במקור!
דיברתי פה במיוחד על נבטי החמניה, אך למותר לציין שגם נבטי הברוקולי הם מזון על בריא מאוד.
כדאי לצרוך גם מהם בצורה קבועה ועל בסיס יומיומי. בסלט, בשייק, או בכל צורה שהיא.
נבטי ברוקולי מכילים נוגדי חמצון ממשפחת האינדולים שחיוניים הן לתהליכי ניקוי רעלים והן לאיזון הורמונלי. החומרים הפעילים בנבטי בורוקלי, נמצאו כמקטינים משמעותית סיכון לסרטן השד, שכן בין היתר הם מפרקים עודפי אסטרוגן.
מומלץ לאכול מספר חבילות של נבטי ברוקולי כל שבוע.
נבטי הברוקולי מכילים ריכוזים גבוהים הרבה יותר של החומרים הפעילים, בהשוואה לברוקולי עצמו ושני הנבטים הללו – החמניה והברוקולי הם ללא ספק המזונות הבריאים ביותר בכדור הארץ, במיוחד כאשר הם משווקים על גבי מצע הגידול.
כל מי שקונה נבטים ירוקים, יודע שאחת הבעיות איתם, במיוחד עם נבטי הברוקולי, היא שהם מתקלקלים מאוד מהר. נבטים על המצע מחוברים למקור החיים שלהם ואורך החיים שלהם גדול לאין שיעור (גם 10-14 יום במקרר, כך שהם גם יחסכו לכם עוגמת נפש מזריקת נבטים ישנים ומקולקלים לפח. הנבטים שלכם לעולם לא יתקלקלו יותר.
להלן שאלות נפוצות שאני נשאל לא פעם לגבי אכילת נבטים (השאלה האחרונה היא השאלה הנשאלת ביותר):
כמה לאכול מהם?
אני ממליץ לכל אדם לצרוך מנבטי החמניה והברוקולי (שמגיעים טריים על המצע כמובן) כמה שיותר.
חצי קופסא ביום של נבטי חמניה וחצי קופסא ביום של נבטי ברוקולי לאדם – זה מינון יפה מאוד.
הנבטים הללו מעולים לסלט, לשייק, כתוספת לתבשילים כגון אורז, קינואה, כוסמת וכו'.
כחלק משייק ירוק, ניתן לאכול מהם הרבה יותר. גם קופסא ליום ואפילו יותר.
כאשר אני מכין שייק ירוק, אני שם לפחות שתי חבילות של נבטי חמניה (את נבטי הברוקולי אני שומר לסלט היומי).
האם יש אנשים שאסור להם לאכול את נבטי הברוקולי?
אנשים שיודעים שיש להם תת פעילות בלוטת התריס (אפילו אם זה גבולי) והם בתהליך של ריפוי מהבעיה, שלא יאכלו נבטים אלו כלל.
ברוקולי הוא ירק ממשפחת המצליבים.
אלו ירקות מעולים ומאוד בריאים, אבל עם חומרים שמקשים על חדירת יוד לבלוטת התריס (חומרים שנקראים גויטרוגנים) ולכן כאשר יש בלוטת תריס שגם כך נמצאת בתת פעילות, אנחנו לא רוצים להקשות עליה עוד יותר בתהליך ההחלמה והחזרה לאיזון.
מי שכבר לוקח תרופות לאיזון בלוטת התריס, יכול לאכול נבטים אלו ללא חשש (הוא כבר מקבל את הורמון התריס ישירות מהתרופה).
בזמן הריון – ניתן לאכול נבטי חמנייה וברוקולי אלו, שהינם טריים ולא מעופשים, ללא מגבלה (אך יש להיזהר מנבטים שנמכרים קצוצים כי הם נוטים להתעפש יחסית מהר מאוד ולהכיל כמות חיידקים רבה).
בזמן הריון, חשוב מאוד לקחת תוסף איכותי של יוד. אנחנו ממליצים על תוסף יוד טבעי.
פרטים על תוסף היוד הטבעי – בקישור הזה.
האם צריך לשטוף אותם ואם כן, כיצד?
הנבטים אמנם אורגניים ואין עליהם כל שיירים של חומרי הדברה, אבל חרקים קטנים עלולים להיות.
הנבטים הם בחזקת נקיים מחרקים, אבל על מצע הגידול יתכן וישנם חרקים זעירים.
לכן מומלץ לא לקצור קרוב מידי למצע הגידול.
אני אישית קוצר בערך באמצע הנבט או קצת מתחת.
העיקר זה העלה הירוק הקטן שבקצה…
לאחר הקצירה יש להשרות את הנבטים בכלי עם מים + חומץ (בערך רבע עד חצי כוס חומץ לקערה), למשך 2-3 דקות. לאחר מכן יש לשטוף את הנבטים תחת זרם המים.
האם מותר לקצור את הנבטים בשבת?
על פי ההלכה אסור לקצור את הנבטים בשבת.
אני באופן אישי עושה אחד מהשניים: או שאני מוותר עליהם בשבת (ואוכל מהם הרבה מאוד כל השבוע), או שאני קוצר ושוטף אותם ממש לפני כניסת שבת.
מה לגבי נבטים נוספים, כגון נבטי אלפלפא, נבטי צנונית ועוד?
ישנם גם נבטי צנונית וגם נבטי אלפלפא הגדלים על מצע.
אפשר בהחלט, רק לדעת שנבטי הצנונית די מרים ויכולים בקלות "להרוס" את הסלט.
נסו בעדינות.
את נבטי הצנונית אין לאכול אם ידועה תת פעילות של בלוטת התריס.
נבטי אלפלפא – לא יותר מ 1-2 קופסאות לשבוע (יש בהם חומר שהינו בעייתי).
והנה השאלה הנשאלת ביותר:
על מנת לצרוך חצי חבילה של נבטי חמניה וחצי חבילה של נבטי ברוקולי ביום, לכל אחד מבני הזוג, יש לרכוש כמות גדולה מאוד של נבטים כל שבוע. זו עלות כספית לא מובטלת שמסתכמת במאות שקלים בחודש.
זה מאוד יקר!
נכון.
מדובר בעלות חודשית לא קטנה (אם משפחה צורכת כ – 14 חבילות של נבטים בשבוע).
אבל לדעתי זו אחת ההשקעות המשתלמות ביותר.
אני לא מכיר מזון בריא יותר ואיכותי יותר מנבטים שגדלים על מצע.
בהערת אגב יש לציין שקופסת נבטים על מצע מכילה יותר נבטים מאלו שנמכרים כקצורים בחנויות הטבע השונות, כך שגם אם היא יקרה יותר (לא בהכרח), מקבלים בה יותר נבטים (וכמובן בטריות מושלמת ובאיכות תזונתית מושלמת, כאילו קטפתם מהשדה בזה הרגע).
אם הורדתם מזון תעשייתי וגם כאשר מפחיתים (או מפסיקים) לאכול מזון מן החי (שהוא גם לא זול…) מתפנה תקציב לא קטן, שכדאי להשקיע בנבטים הללו.
ויש משפט שאני תמיד אומר כשאומרים לי טענה מסוג זה:
נכון. לאכול בריא עולה לעיתים לא מעט כסף. אבל להיות חולה, עולה הרבה יותר (שלא לדבר על הצער והסבל).
אנשים משדרגים פלאפונים בלי לחשוב פעמיים, מעל 2 מיליון ישראלים טסים כל קיץ לחו"ל, רוכשים בגדי מותגים באלפי שקלים, תכשיטים, יקנו תאורה יקרה לבית וריצוף יקר, ישקיעו במטבח יקר, יחליפו את הסלון, אבל פתאום על הנבטים הירוקים הם אומרים שזה נורא יקר…
בסוף, הכל שאלה של סדרי עדיפויות.
וברור לי שיש גם אנשים שבאמת אין להם את הכסף לזה.
להרבה אנשים באמת אין כסף לבלנדר איכותי ולירקות אורגניים.
כל אחד צריך להתבונן האם באמת אין לו את הכסף, או שהוא יכול להקצות ממקום אחר פחות חשוב, לצורך שמירה על בריאותו.
אין לי ספק שההשקעה הזו תשתלם לכם.
עד כאן על הנבטים הירוקים.
אלו מכם שטרם אוכלים מהם באופן קבוע, יגלו עולם חדש!
הגוף שלכם יגיד לכם תודה.
תהיו בריאים!
שלכם,
גיל יוסף שחר (MD)