תוספי ויטמין C לילדים – מה אתם באמת נותנים לילדים שלכם?

וגם... המלצה על תוסף ויטמין C לילדים בריא וטעים כולל סקירה על הממתיק שהינו כנראה הבריא ביותר!

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
ילדה בטבע מחזיקה ירקות רבים

הורים רבים נותנים תוספי ויטמין C לילדים שלהם.
לא פעם הסיבה היא שהילדים לא אוכלים מספיק פירות, ירקות, עלים ונבטים ירוקים (ללא ספק אלו המקורות הטובים ביותר לויטמין C).
לפעמים הסיבה היא שההורים רוצים תוספת חיזוק לחורף, על מנת להקטין את הסיכון שהילדים יחלו וישארו בבית במקום להיות במעון / גן / בית ספר.

אך עד היום לתוספי ויטמין C לילדים היו חסרונות רבים:

  • חלקם מכיל סוכר בכמות לא מבוטלת. בשורת הרכיבים ניתן למצוא לא פעם סוכר / סוכרוז / סירופ גלוקוז / פרוקטוז / סירופ סוכרוז ועוד.
  • חלקם מכיל ממתיקים מלאכותיים.
    חלקם מכיל צבעי מאכל. לא תמיד מדובר בצבעי מאכל טבעיים באמת.
  • חלקם מכילים חומרים משמרים. במיוחד תוספי ויטמין C נוזליים. על הבטיחות של חומרים משמרים אלו יש סימני שאלה.
  • ויטמין ה- C בתוספים לילדים לרוב הינו לא בצורות בעלות הספיגה הגבוהה.

הילד אמנם קיבל ויטמין C, אך קיבל גם עוד מגוון חומרים שלא בהכרח היטיבו עם בריאותו.

אז מה עושים?

ילד שאוכל מגוון גדול וכמות מספקת של פירות וירקות לא צריך תוסף של ויטמין C.
אבל אם אתם רוצים תוספת חיזוק לחורף או שהילדים שלכם בררניים במיוחד, יש בהחלט הגיון לתת תוסף ויטמין C לילד (ואולי גם לכם), שכן ויטמין C לא נאגר כלל בגוף האדם ולכן יש לקבל אותו על בסיס יומיומי.

אז מה הפתרון לבעיות אם תוספי הויטמין C שהיו עד היום?

להלן המלצה על תוסף ויטמין C לילדים שלדעתי הינו הבריא ביותר:
כעת נמכר בישראל תוסף טבליות לעיסה לילדים שמכילות ויטמין C ליפוזומלי בספיגה גבוהה.
ללא סוכר וללא ממתיקים מלאכותיים.
ובתוספת תמצית סמבוק שחור (נמצא במחקרים כאנטי וירלי).

ולא פחות חשוב…
ילדים לועסים אותם בהנאה!
עבר בהצלחה רבה גם את המבחנים הקשים מכל – ילדים בררניים במיוחד!

איך היצרן המתיק את הטבליה כך שתהיה גם בריאה וגם טעימה לילדים?

מה הסוד שלו? כיצד הוא נמנע מחומרים משמרים?

הנה התשובה.
היצרן משתמש באריתריטול בתור ממתיק.
אריתריטול הוא אחד הממתיקים המרתקים שהתגלו.

מהו אריתריטול?

אריתריטול הינו סוכר כוהלי טבעי שנמצא בפירות מסויימים (למשל אבטיח), פטריות ומזון מותסס (כגון יין) [2].
לאריתירטול יש מתיקות של כ – 70% לעומת סוכר רגיל, אבל השאלה היא מה הוא עושה לנו בגוף.

אז הנה עובדות לגבי אריתריטול:

  1. הוא לא מעלה את רמת הסוכר בדם (וגם לא את רמת האינסולין).
  2. הערך הקלורי שלו הוא אפס.
  3. הסיבה לכך שהוא ללא ערך קלורי, היא העובדה שלבני אדם אין את האנזים שמפרק אותו. לכן עבורנו הוא לא משמש כמקור אנרגיה.
  4. מסתבר שגם לחיידקים בחלל הפה שלנו אין את האנזים שמפרק אריתריטול ולכן הוא לא גורם לעששת.
  5. מחקרים מצאו שהוא מפחית את משקל האבנית בשיניים, מפחית את רמת החומציות של הפלאק הדנטלי, מפחית את כמות החיידקים הפתוגנים (מזיקים) ברוק ובפלאק הדנטלי ומפחית את הסיכון לחורים בשיניים יותר מאשר סורביטול וקסליטול [1,5].
  6. הוא לא עובר כל מטבוליזם בגוף ויוצא דרך השתן בדיוק כפי שנכנס.
  7. בניגוד לסוכרים כוהלים אחרים, הוא כמעט ולא גורם לתופעות לוואי של מערכת העיכול (נפיחות, גזים, שלשולים).
  8. ואם כל זה לא מספיק, מחקר שהתפרסם בכתב העת המדעי Nutrition מצא שיש לו תכונות של נוגד חמצון [6].
  9. במחקר על בעלי חיים נמצא שהוא גם בעל פוטנציאל הגנה על דפנות כלי הדם (תאי האנדותל) מנזקים של רמות סוכר גבוהות [6].
  10. מחקרי בטיחות שנעשו על אריתריטול לא מצאו כל רעילות, גם במינונים גבוהים [4].
  11. הוא נמצא בטוח גם לנשים הרות ומניקות.

נראה מבטיח מאוד.

אבל לפני שנותנים לו את חותמת האיכות והבטיחות יש עוד נושא שיש לבדוק.

האם אריתריטול עלול לפגוע בפלורת המעיים שלנו?

הרי יתכן שחיידקים ופטריות מזיקות (כגון קנדידה) מסוגלות לפרק אותו וכך תגדל אוכלוסיית החיידקים המזיקים.
התשובה היא כנראה שלא. הוא לא פוגע בפלורת המעיים.
הסיבה לכך היא שבניגוד לסוכרים כהליים אחרים (קסליטול, סורביטול, מניטול, מנטיטול, לקטיטול), רוב רובו (כ – 90%) נספג אל מחזור הדם (אך כאמור יוצא בשתן) ולכן הוא לא מהווה מצע גידול עבור חיידקי המעי הגס שלנו. הוא פשוט לא מגיע לשם.
הסיבה לכך שהוא כמעט ולא מגיע אל המעי הגס היא העובדה שהוא הינו הקטן ביותר מבין כל הסוכרים האלכוהולים ולכן נספג מייד ביציאה מהקיבה ולא מגיע כמעט בכלל אל המעי הגס.
כמו כן, נמצא שגם הפטריה קנדידה (candida albicans) לא מסוגלת לפרק אותו, כך שהוא לא יגרום להתרבותה.
חוקרים מצאו שבצריכה של כמות גדולה מאוד של אריתריטול, כמות קטנה כן מגיעה אל המעי הגס, אך גם היא לא מעוכלת על ידי חיידקי המעיים ולא מביאה לתסיסה [3].

מאיפה אריתריטול הגיע לפירות השונים?

מסתבר שתסיסה של גלוקוז על ידי שמרי בר מסויימים יוצרת אריתריטול.
אפשר לומר שאריתריטול הוא למעשה גלוקוז מותסס.
כיום, בתעשיה מייצרים אותו בדיוק באופן שבו הוא נוצר בטבע. לוקחים גלוקוז ומוסיפים לו שמרים שמתסיסים אותו והופכים אותו לאריתריטול.

עד כאן על האריתריטול.
לאור הידוע לנו היום, הוא הממתיק הבריא ביותר שיש, בוודאי כאשר יש להוסיף אותו לתוספי תזונה לילדים.

נחזור לתוספי הויטמין C לילדים.
בתוסף הויטמין C הליפוזומלי בטבליות, שנקרא סלינאול ג'וניור, האריתריטול הוא הממתיק.
בתוסף אין חומרים משמרים מכיוון שבניגוד לויטמין C ליפוזומלי בנוזל, שהינו רגיש מאוד לעיפוש וחייב חומרים משמרים, הצורה האבקתית של ויטמינים ליפוזומלים יציבה מאוד ולא זקוקה כלל לחומרים משמרים.

סיכום

אם אתם רוצים לתת לילדים שלכם ויטמין C איכותי, בספיגה גבוהה וללא סוכרים, ממתיקים מלאכותיים, חומרים משמרים וכו', התוסף הזה, סלינאול ג'וניור, הוא לדעתי הבחירה הטובה ביותר שיש היום.
הוא מכיל גם תמצית סמבוק שחור, שמחקרים מצאו לו תכונות אנטי וירליות.


לעמוד המוצר ולהזמנות – לחצו כאן

שלכם,

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)

[1] de Cock P. Erythritol Functional Roles in Oral-Systemic Health. Adv Dent Res. 2018 Feb;29(1):104-109.

 

[2] Sreenath K, Venkatesh YP. Analysis of erythritol in foods by polyclonal antibody-based indirect competitive ELISA. Anal Bioanal Chem. 2008 May;391(2):609-15.

 

[3] Arrigoni E, Brouns F, Amadò R. Human gut microbiota does not ferment erythritol. Br J Nutr. 2005 Nov;94(5):643-6.

 

[4]Munro IC, Berndt WO, Borzelleca JF, Flamm G, Lynch BS, Kennepohl E, Bär EA, Modderman J. Erythritol: an interpretive summary of biochemical, metabolic, toxicological and clinical data. Food Chem Toxicol. 1998 Dec;36(12):1139-74.

 

[5] de Cock, Peter (2012). "Erythritol". Sweeteners and Sugar Alternatives in Food Technology. pp. 213–41.

 

[6] den Hartog GJ, Boots AW, Adam-Perrot A, Brouns F, Verkooijen IW, Weseler AR, Haenen GR, Bast A. Erythritol is a sweet antioxidant. Nutrition. 2010 Apr;26(4):449-58.

אהבתם את המאמר?