למה הילד שלי כל הזמן חולה?

זווית הראיה של ההומאופתיה

למה הילד שלי כל הזמן חולה?

הקדמה

לאחרונה מתרבות בקליניקות הופעות של ילדים (בעיקר) הסובלים מתסמונת ה – פפאפא או PFAPA (Periodic Fever Aphthous stomatitis, Pharyngitis, Adenitis).

תסמונת זו באה לידי ביטוי בהתקפים מחזוריים של חום גבוה, לרוב מלווים בהימצאות של אפטות בפה ובלוע (כיבים לבנים כואבים בפה), בקשרי לימפה צוואריים מוגדלים (בצוואר ומתחת ללסת).
בתסמונת זו בבדיקות מעבדה אין עדות לזיהומים חיידקיים או ויראליים.
זוהי תסמונת "חדשה" יחסית (אובחנה לראשונה בשנת 1987) והיא תסמונת מבלבלת מאד, מאחר ובין מחזורי החום (בין 3 ל – 8 שבועות) הילד נראה מעולה, ללא כל תלונות נראות לעין, לעיתים אפילו טוב מלפני הופעת המחלה.

הביטוי הזה של המחזוריות, נותן להורים רבים, תחושה של בריאות אותה רכש הילד, בעוד שלמעשה אלו הן רק רמיסיות (תקופות הקלה במחלה) צפויות, בעוד המחלה עצמה ממשיכה להתקדם ולהחליש את הילד.
מבחינת הרפואה "הרגילה" לא ידוע עד כה דבר על הגורמים למחלה או על קשר גנטי שיכול להוביל אליה. לכן, מרבית רופאי המשפחה נוטים לתת טיפול מקומי באמצעות סטרואידים חזקים הניתנים דרך הפה, בשעת התקף החום.

בהיעדר בחינה מערכתית של המצב, הטיפול הזה מציע הקלה זמנית (עד להתקף הבא) ומקומית בלבד.
דרך נוספת שמציעה הרפואה היא טיפול מניעתי של קולכיצין או סימיטידין, במיוחד במצבים בהם תדירות ההתקפים עולה, גם לאחר מתן סטרואידי.

אם כל אלו לא עוזרים, מציעה הרפואה לעיתים ניתוח להסרת השקדים ש"עוזר" חלקית.
מיותר לציין, כי לנטילת הסטרואידים, ולטיפול מקומי שכזה יש מחיר ממנו אי אפשר להתעלם.

האם אפשר לגשת לטיפול בתופעה מכיוון אחר?

התשובה היא כן בהחלט.
ברור לנו כי ההתנהלות הרפואית נכון להיום, אל מול התסמונת הזו, היא בשיטת "לירות חץ באפלה".
מצד שני, הניסיון הקליני שלי ושל מאות הומיאופתים בישראל ובעולם מראה שהטיפול ההומיאופתי בתסמונת ה – PFAPA מביא להצלחות באחוזים גבוהים במיוחד. הטיפול ההומיאופתי מתייחס אחרת לחלוטין בגישתו הטיפולית למצב שכזה, אולי אפשר לומר אפילו שהגישה הפוכה מזו בה ניגשת הרפואה הרגילה לטיפול (והרפואה עושה זאת בהצהרה גלויה שהכרת ה"מחלה" עדיין בראשיתה והבנת רצף האירועים עדיין לא מתקרב להשלמה).
למרות זאת, זהירות היא הכרח, ובקליניקה שלי, אני מקפיד לשלב את הטיפול ההומיאופתי במקביל לטיפול הרפואי הרגיל, בדיאלוג ובהסכמה עם הרופא המשפחתי.
עם זאת, ראוי לציין, שמטופלים רבים מגיעים לאחר מספר סבבי סטרואידים, במהלך מוחמרים התקפי החום, וההורים מוצאים עצמם מיואשים.
כאן אנחנו (ההומיאופתים) נכנסים לתמונה.

מהי הגישה ההומיאופתית לטיפול בילדים הסובלים מ – PFAPA?

הגישה ההומיאופתית, כאמור, היא שונה. בעוד הרפואה "הרגילה" מתייחסת להתקפי החום בלבד, במנותק מהילד הסובל מהם, המטפל ההומיאופתי מסתכל על הילד כשלם.
מה זה אומר? זה אומר שההומיאופת מנסה להבין את התהליכים של המחלה בילד ולא רק את הרגע האחד הבודד של חום (מתוך רצף אירועים ארוך).
זה נכון לגבי כל טיפול הומיאופתי, בכל אדם חולה, אבל כשאנחנו מדברים על תופעה של התקפי חום מחזוריים ברורים כל כך, הגישה הזו תופסת משנה-תוקף.
כאשר מגיע לקליניקה ילד הסובל מהתקפי חום שכאלו, ההומיאופת יבחן את התקפי החום, הוא ישאל ויחקור מה מייחד את התקפי החום, כיצד התקפי החום משפיעים על הילד כולו מבחינת התיאבון, האנרגיה שלו, ההתנהגות שלו וכיוצ"ב. הוא ינסה להבין את המופע של תמונת החום אצל הילד שמולו.

לאחר מכן, ההומיאופת ינתח ויחקור לעומק את תקופת הרמיסייה (המעבר בין ההתקפים) וינסה למפות את המחלה באופן הייחודי שהיא מופיעה אצל אותו ילד נתון.
דווקא תקופה זו, בה אנחנו נוטים לחשוב שהנה באה רגיעה והכל נח על מקומו בשלום, היא תקופה שיכולה ללמד אותנו המון על הילד, על המחלה שלו, על אופייה.
משמעות הבחינה העמוקה הזו היא שעשרה ילדים עם תופעה שכזו יקבלו קרוב לוודאי, עשר הכנות הומיאופתיות שונות (רמדי) המותאמות למחלה שלהם, כפי שהיא מופיעה אצלם.

מאיפה המחשבה שככה צריך לטפל?

ד"ר האנמן מגלה ההומיאופתיה היה חוקר נמרץ.
הוא היה מתעד כל תופעה של חולי, בודק אותה מלפני ולפנים, שואל שאלות ומחפש תשובות והוכחות במקרים דומים.
הוא היה איחד מחקרים מכל רחבי העולם בתוך שאיפה להבין את המהלכים של המחלות.
אחת התופעות שהד"ר הנכבד גילה, היא ההתנהלות של מערכות ההגנה של הגוף בשעה שהאדם סובל ממחלות מחזוריות, ובמיוחד, ממחלות חום מחזוריות (כמו הפפאפא).

ההבנה שהתקף החום, קשור באופן ישיר להתקף הקודם ממנו סבל הילד, וביחס ישיר לא פחות לשלב הרגיעה שבין ההתקפים, היא הבנה פורצת גבולות.
לא היה לפניו איש רפואה שהצליח לקשר בין התופעות כפי שעשה ד"ר האנמן.
ההבנה הזו, הביאה את ד"ר האנמן להמשיך ולחקור לעומק ולנסות לזהות תבניות של התנהלות. והתוצאה – לא פחות ממדהימה.
ד"ר האנמן גילה שהדרך היחידה לרפא מחלות חום מחזוריות שכאלו היא אך ורק באמצעות חיזוק מערכות ההגנה של הגוף.
חיזוק שכזה, במחלות מסוג זה, מוטב שיינתן בשלב של הרגיעה בין ההתקפים, בשלב בו אין חום והילד נראה כביכול בריא. זה מדהים!

הרי ההגיון הפשוט שלנו אומר שאם יש חום, נוריד אותו ונחכה לתקופת הרגיעה, נכון?

אז לא נכון.
מסקנותיו של האנמן תואמות במאה אחוז את הממצאים העדכניים ביותר של ה"רפואה המערבית" בכל מה שנוגע ל-PFAPA.
למרות ההתאמה הזו, המסקנות של ד"ר האנמן לגבי ההתנהלות מול המחלה גורסות אחרת.
הוא גילה, שהמקור של מחלות החום החוזרות, הוא ממחלות עמוקות יותר ולפיכך אין שום טעם להוריד את החום בשיאו (בשיקול דעת ובאופן אחראי ותמיד ללא סיכון הפציינט) מבלי לנסות להבין מה גורם לו.

הוא הבין שמחלות שכאלו, בדומה ל PFAPA, הן ממקור כרוני, ולכן התעלמות מהגורם שמאפשר את עליית החום המחזורית היא איוולת גמורה.
כל רופא משפחה כן, בעל יושרה פנימית לא יגרוס אחרת.

המחקרים מעידים כי הטיפול הסטרואידי, מלבד להעלים את החום, לא מונע את הופעת ההתקף הבא ולא מרפא את המקור הלא הידוע של המחלה. אותו הדבר אם מדובר בטיפול המונע או בהסרת הקדים.

מדוע שתופעה תיעלם או תירפא, אם מה שגורם לה להתקיים ממשיך לפעול ברקע?

ד"ר האנמן הבין כי על מנת לפתור מחלה, יש לטפל בגורמים הישירים שלה כמו גם בגורמי הרקע המאפשרים את קיומה, והכוונה כאן היא למחלות רקע, לתחלואים נוספים וגם כמובן, אורח החיים של המטופל שדורש בירור ואיזון (תזונה, מגורים, לבוש וכיוצ"ב).

ספר העקרונות ההומיאופתי אותו כתב ד"ר האנמן הוא ספר מרהיב בחוכמתו.
הספר מנתח את סוגי המחלות השונים ואת המופעים השונים שלהם. הוא מסביר כיצד לצפות בחולה, כיצד לתשאל אותו (או את ההורים שלו) וכיצד לרשום לו רמדיס מתאימות (הכנות הומיאופתיות לטיפול).

מה הטיפול שמציעה ההומיאופתיה לילדים הסובלים מ – PFAPA?

אז לאחר שהבנו שהתקפי החום המחזוריים מסוג PFAPA הם לא חום שמופיע ללא התרעה, ללא הגיון או סדר, שאין זו מחלת חום רגילה, מיידית, אלא מחלה שלא מנותקת מהבריאות הכללית של האדם או הילד, ולאחר שהבנו שזהו ביטוי למחלה כרונית עמוקה יותר – אנחנו יכולים לגשת ולכוון את הטיפול למקום הנכון.

הטיפול ההומיאופתי מתבצע באמצעות מתן הכנות הומיאופתיות, הנרקחות במעבדות מסודרות ומפוקחות של בתי המרקחת.
ההכנות ההומיאופתיות מותאמות באופן אישי ואינדיבידואלי לילד שמגיע לקליניקה.
ההכנות הללו צריכות להיות תואמות הן לאופי המדוייק של התקפי החום המחזוריים ולמשכם, הן לאופי המדוייק של ההתנהלות של הילד בין התקפי החום וכמובן גם למשך הזמן של תקופת הרגיעה והן לשאר התחלואים מהם סובל הילד.
במקרים כרוניים שכאלו, ההכנה ההומיאופתית (הרמדי) תמיד מכוונת לכוליות האדם (כוליות = סך כל הסמפטומים הגופניים והמאפיינים הרגשיים שלו).
מניסיון אישי אני יכול לשתף כי לא מצאתי דרך טובה יותר לטפל במחלה שכזו מאשר הטיפול ההומיאופתי המדוייק.

אחת המטרות להקמת מכללת רמדי, היא הרצון להכשיר כמה שיותר מטפלים הומיאופתים ברמה הגבוהה ביותר, שיצליחו להציע מזור אמיתי.
התובנות של עקרונות ההומיאופתיה שהצגתי כאן, וכל שאר האחרות המופיעות בספרות המקצועית הענפה, הן לב ליבה של תכנית הלימודים של מכללת רמדי להומיאופתיה ורפואה תזונתית.
הן מה שהופכים את לימודי ההומיאופתיה במכללה למעניינים וישימים במיוחד.


  • ביום רביעי, 13.7.22 יתקיים ב – 21:00 יום פתוח בזום ללימודי ההומאופתיה

היום הפתוח יכלול:

  • פאנל סטודנטים
  • הרצאה – מה זו הומאופתיה ומהם העקרונות המרכזיים שלה?
  • הסבר על ייחודיות מכללת רמדי, אופן הלימוד היסודי והסבר על מסלולי הלימוד השונים (מסלול של שנה אחת ומסלול של 4 שנים)

היום הפתוח וההרצאה ללא עלות. הרשמה חובה.

קישור לזום ישלח במייל ובסמס ביום ההרצאה.

אהבתם את המאמר?