אם זו הפעם הראשונה בה אתם מנביטים, אנחנו ממליצים להתחיל בקטניות קלות להנבטה: מאש, עדשים (כל הצבעים) או דגנים כגון: כוסמת, קינואה, שיפון, כוסמת וחיטה.
הנבטת זרעים כגון אלו לא דורשת שימוש באדמה, והיא יחסית קלה ופשוטה ליישום.
שלבי ההנבטה
- שטפו את הקטניות/הדגנים היטב (ודאו שהזרעים שלמים, זרעים חצויים כמו אפונה ירוקה חצויה או עדשים שבורות לא ינבטו).
- השרו למשך הלילה, לפחות בכמות כפולה של מים מנפח הזרעים. משך ההשריה תלוי בסוג הזרע/גרעין/דגן אותו מעוניינים להנביט. ראו טבלת זמני השריה ונביטה, בהמשך העמוד.
- הניחו את הזרעים במסננת, סננו ושטפו היטב.
- השאירו את הזרעים במסננת והניחו את המסננת מעל קערה/צלחת אליה יתנקזו המים.
רצוי להנביט בטמפרטורת החדר. תנאי חום או קור קיצוניים מקשים ומעכבים את תהליך הנביטה. - כסו את המסננת מלמעלה בבד נושם (מגבת מטבח/בד כותנה). הנבטים זקוקים לחושך כדי לנבוט בצורה אופטימלית.
- שטפו את הזרעים תחת ברז מים דרך המסננת 3-2 פעמים ביום.
חשוב מאוד שהזרעים שיישארו לחים ולא יתייבשו. לאחר כל שטיפה, כסו שוב בבד. - לאחר יום עד ארבעה ימים (תלוי בסוג הזרע ובאקלים בחוץ) יופיעו זנבות קטנטנים (נבטים).
- בשלב הזה הנבטים יהיו מוכנים לאכילה.
- כשהנבטים מגיעים לאורך 2 סנטימטר, אחסנו אותם בקופסת זכוכית סגורה במקרר.
שטפו תמיד לפני האכילה. ניתן לשמור במקרר עד שבוע.
אפשר ומומלץ להנביט את כל הקטניות, הדגנים והזרעים.
הדרך שראיתם כאן היא הפשוטה ביותר.
יש המון דרכים נוספות להנביט. באמצעות שקית הנבטה, מנבטות חרס, מנבטות חשמליות ועוד ועוד.
אבל האמת היא שקערה ומסננת היא כל מה שאתם צריכים כדי להתחיל.
איך לאכול נבטים?
אכלו אותם בכל דרך, טריים חיים או מבושלים: בסלטים, בממרחים, בסנדוויצ'ים, מפוזרים על תבשילים חמים, כ"קרוטונים" במרק, נשנשו אותם כמו שהם, כחטיף בריא, השתמשו בהם כבסיס למרקים (הבישול קצר מאוד ונמשך מספר דקות בלבד לאחר שהקטניה נבוטה), בתבשילים מוקפצים, כבסיס להמבורגרים צמחוניים או לביבות ועוד כיד הדמיון הטובה.
למי שהטעם או המרקם של נבטים חיים לא ערב לחיכו, ניתן לאדות אותם מספר דקות כדי לרכך אותם עוד יותר. אז הם קלים יותר לעיכול ומתקתקים יותר.
למי שלא מתורגל באכילת נבטים חיים, יש להתחיל מכף אחת ביום. לאחר כשבוע לעבור ל – 2 כפות ולאחר שבוע או שבועיים נוספים לעבור ל- 3 כפות.
לא מומלץ לאכול יותר מ – 3 כפות של נבטים חיים ביום.
הם יחסית קשים לעיכול ועלולים לגרום לכם לתופעות לא נעימות במערכת העיכול (נפיחות, גזים, כאבי בטן ועוד).
במידה ואידתם אותם, ניתן לאכול מהם כמות רבה יותר ללא כל חשש.
לבריאות!
טבלת זמני השריה והנבטה
מה משרים/מנביטים? | זמן השרייה מומלץ | זמן הנבטה |
שקדים | 6 שעות | נובט לעיתים רחוקות |
אגוזי מלך ופקאן | 30 דקות – שעה | ————- |
אגוזי קשיו, מקדמיה וברזיל | 6 שעות | ————- |
אמרנט | 3 – 4 שעות | 1 – 2 ימים |
דוחן | 5 שעות | 12 שעות |
קינואה | 8 שעות | 1 – 2 ימים |
זרעי פשתן | 6 שעות | ————- |
עדשים | 8 שעות | 2 – 3 ימים |
חומוס | 12 שעות | יומיים |
גרעיני חמניה | 6 שעות | יממה |
גרעיני דלעת | 6 שעות | יממה |
אפונה | 8 שעות | 3 ימים |
שומשום | 4 שעות | יומיים |
כוסמין | 6 שעות | 1 – 2 ימים |
חיטה | 8 שעות | 2 – 3 ימים |
שעורה | 6 שעות | יומיים |
כוסמת | 3 שעות (יש דעות האומרות שמספיקה שעה בלבד ושלא כדאי יותר מזה) | 1 – 2 ימים |
זרעי חילבה | 6 שעות | 4 – 5 ימים |
מאש | 8 שעות | 2 – 3 ימים |
אורז בר | 5 ימים (להחליף מים מידי לילה) | |
פיסטוק | 4-5 שעות |
שלכם,
ד"ר גיל יוסף שחר (MD)