מדריך להנבטה של זרעים וקטניות

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
איך להנביט נבטים בבית?

אם זו הפעם הראשונה בה אתם מנביטים, אנחנו ממליצים להתחיל בקטניות קלות להנבטה: מאש, עדשים (כל הצבעים) או דגנים כגון: כוסמת, קינואה, שיפון, כוסמת וחיטה.

הנבטת זרעים כגון אלו לא דורשת שימוש באדמה, והיא יחסית קלה ופשוטה ליישום.

שלבי ההנבטה

  1. שטפו את הקטניות/הדגנים היטב (ודאו שהזרעים שלמים, זרעים חצויים כמו אפונה ירוקה חצויה או עדשים שבורות לא ינבטו).
  2. השרו למשך הלילה, לפחות בכמות כפולה של מים מנפח הזרעים. משך ההשריה תלוי בסוג הזרע/גרעין/דגן אותו מעוניינים להנביט. ראו טבלת זמני השריה ונביטה, בהמשך העמוד.
  3. הניחו את הזרעים במסננת, סננו ושטפו היטב.
  4. השאירו את הזרעים במסננת והניחו את המסננת מעל קערה/צלחת אליה יתנקזו המים.
    רצוי להנביט בטמפרטורת החדר. תנאי חום או קור קיצוניים מקשים ומעכבים את תהליך הנביטה.
  5. כסו את המסננת מלמעלה בבד נושם (מגבת מטבח/בד כותנה). הנבטים זקוקים לחושך כדי לנבוט בצורה אופטימלית.
  6. שטפו את הזרעים תחת ברז מים דרך המסננת 3-2 פעמים ביום.
    חשוב מאוד שהזרעים שיישארו לחים ולא יתייבשו. לאחר כל שטיפה, כסו שוב בבד.
  7. לאחר יום עד ארבעה ימים (תלוי בסוג הזרע ובאקלים בחוץ) יופיעו זנבות קטנטנים (נבטים).
  8. בשלב הזה הנבטים יהיו מוכנים לאכילה.
  9. כשהנבטים מגיעים לאורך 2 סנטימטר, אחסנו אותם בקופסת זכוכית סגורה במקרר.

שטפו תמיד לפני האכילה. ניתן לשמור במקרר עד שבוע.
אפשר ומומלץ להנביט את כל הקטניות, הדגנים והזרעים.

הדרך שראיתם כאן היא הפשוטה ביותר.
יש המון דרכים נוספות להנביט. באמצעות שקית הנבטה, מנבטות חרס, מנבטות חשמליות ועוד ועוד.
אבל האמת היא שקערה ומסננת היא כל מה שאתם צריכים כדי להתחיל.

איך לאכול נבטים?

אכלו אותם בכל דרך, טריים חיים או מבושלים: בסלטים, בממרחים, בסנדוויצ'ים, מפוזרים על תבשילים חמים, כ"קרוטונים" במרק, נשנשו אותם כמו שהם, כחטיף בריא, השתמשו בהם כבסיס למרקים (הבישול קצר מאוד ונמשך מספר דקות בלבד לאחר שהקטניה נבוטה), בתבשילים מוקפצים, כבסיס להמבורגרים צמחוניים או לביבות ועוד כיד הדמיון הטובה.

למי שהטעם או המרקם של נבטים חיים לא ערב לחיכו, ניתן לאדות אותם מספר דקות כדי לרכך אותם עוד יותר. אז הם קלים יותר לעיכול ומתקתקים יותר.

למי שלא מתורגל באכילת נבטים חיים, יש להתחיל מכף אחת ביום. לאחר כשבוע לעבור ל – 2 כפות ולאחר שבוע או שבועיים נוספים לעבור ל- 3 כפות.
לא מומלץ לאכול יותר מ – 3 כפות של נבטים חיים ביום.
הם יחסית קשים לעיכול ועלולים לגרום לכם לתופעות לא נעימות במערכת העיכול (נפיחות, גזים, כאבי בטן ועוד).
במידה ואידתם אותם, ניתן לאכול מהם כמות רבה יותר ללא כל חשש.
לבריאות!

טבלת זמני השריה והנבטה

מה משרים/מנביטים?זמן השרייה מומלץזמן הנבטה
שקדים6 שעותנובט לעיתים רחוקות
אגוזי מלך ופקאן30 דקות – שעה————-
אגוזי קשיו, מקדמיה וברזיל6 שעות————-
אמרנט3 – 4 שעות1 – 2 ימים
דוחן5 שעות12 שעות
קינואה 8 שעות1 – 2 ימים
זרעי פשתן6 שעות————-
עדשים8 שעות2 – 3 ימים
חומוס12 שעותיומיים
גרעיני חמניה6 שעותיממה
גרעיני דלעת6 שעותיממה
אפונה8 שעות3 ימים
שומשום4 שעות יומיים
כוסמין6 שעות1 – 2 ימים
חיטה8 שעות2 – 3 ימים
שעורה6 שעותיומיים
כוסמת3 שעות (יש דעות האומרות שמספיקה שעה בלבד
ושלא כדאי יותר מזה)
1 – 2 ימים
זרעי חילבה6 שעות4 – 5 ימים
מאש 8 שעות2 – 3 ימים
אורז בר5 ימים (להחליף מים מידי לילה)
פיסטוק4-5 שעות

שלכם,

ד"ר גיל יוסף שחר (MD)

אהבתם את המאמר?

שתפו אותי
גרסה להדפסה

מתנה שכולה

בריאות

המדריך הדיגיטלי "72 הכללים לתזונה מיטבית" מאת ד"ר גיל יוסף שחר (M.D) ישלח תוך דקות ישירות לתיבת המייל שלכם 

מייל עם קישור להורדת החוברת נשלח אליכם כעת.

קריאה מהנה!

מי לא אוהב לקבל מתנות?

כבר ביקרתם בחנות שלנו?

12/03/23 21:00

היום הפתוח! היום הפתוח! היום הפתוח!

בלימודי רפואה תזונתית עם ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)