המיצוי החדש מהזרע הפופולרי שמוריד לחץ דם

בשורה של ממש: שמן קצח פטנטי מזן מיוחד נחקר קלינית ונמצא כמסייע במצבי יתר לחץ דם

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)

מתברר שהגמרא צדקה.
בגמרא נאמר: "הרגיל בקצח אינו בא לידי כאב לב" (ברכות, מ/א).
בעשורים האחרונים התברר שיתר לחץ דם מגדיל סיכון להתקפי לב וגם לשבץ מוחי.
הוא נחשב "לרוצח השקט".
התקף לב, גורם לכאב חד וחזק באיזור הלב וכנראה שלכך התכוונה הגמרא באומרה שהרגיל בקצח אינו בא לידי כאב לב.
כפי שנראה במאמרים הבאים על קצח, זרעי קצח מקטינים סיכון למחלות לב וכלי דם במספר מנגנונים, אבל היום נתמקד בהשפעתו העוצמתית על יתר לחץ דם.

יתר לחץ דם הינו אחד מגורמי הסיכון העיקריים להתקף לב והוא הסיבה העיקרית למחלת כליות כרונית.
על פי הערכות בישראל בין מיליון לשני מיליון אנשים עם יתר לחץ דם.
המחקרים מצאו קשר ישיר בין ערכי לחץ הדם והסיכון לתמותה מהתקפי לב ואירועים מוחיים.
הקשר זה נמצא כבר בערכי לחץ דם הגבוהים מ 115/75.

לכן כל כך חשוב להיות מודעים ללחצי הדם שלנו ולא להזניח זאת.

יתר לחץ דם עלול להיות כאמור גם אינדיקציה לטרשת עורקים (הצרות של העורקים הגורמת להתקפי לב ושבץ מוחי).
לכן בכל מקרה של יתר לחץ דם, מומלץ לבצע בדיקה לעובי דופן עורקי צוואר (CIMT) כדי לעקוב אחר התקדמות טרשת העורקים ולטפל גם בה. (למידע תמציתי אך מעמיק על בדיקת עובי דופן עורקי צוואר וחשיבותה – לחצו כאן)

  1. ירידה במשקל.
  2. פעילות גופנית משמעותית וסדירה.
  3. הפחתה משמעותית בצריכת סוכר.
  4. טיפול בסטרס (באמצעים של נשימות סרעפתיות, שינוי דפוסי חשיבה ועוד)
  5. צמחי מרפא המסייעים להרגעה, להרחבת כלי דם ולאיזון לחץ דם.

כאמור, הקצח נחקר ונמצא יעיל גם לדברים נוספים, כגון טיפול בכבד שומני, איזון רמות סוכר, העלאת רמת כולסטרול טוב ועוד, עליהם נרחיב במאמרים הבאים.
במאמר זה נתמקד בהשפעתו על יתר לחץ דם, הרוצח השקט.

לאור כל היתרונות הבריאותיים של הקצח, נראה שכדאי מאוד לתבל איתו את המזון, אבל כמו רוב המזונות הבריאים, צריכתו במזון לא תרפא סכרת, לא תשפר את מצב הכבד השומני ולא תאזן יתר לחץ דם.
הסיבה לכך היא שהחומרים הפעילים הרלוונטים למטרות אלו, נמצאים בו בכמויות זעירות. כמו כן זמינותם – (הספיגה שלהם) נמוכה ואם אופים את זרעי הקצח או מבשלים אותם המרכיבים הפעילים שרגישים לחום כה גבוה, מתחמצנים וריכוזם יורד באופן משמעותי עוד יותר.
כצמח בעל יכולת רפואית, יש להשתמש במיצויים מרוכזים הרבה יותר.

אחת המולקולות הפעילות והנחקרות בזרעי קצח הינו thymoquinone (תימוקווינון).
זוהי כנראה המולקולה שאחראית על חלק ניכר ואולי רוב ההשפעות הרפואיות של זרעי קצח.
מולקולה זו הינה חומר נדיף שנמצא בשמן האתרי של זרעי הקצח.
היא מוזכרת במעל 1700 מחקרים.
מתברר שלחומר זה יש תכונות אנטי דלקתיות, אנטי סרטניות, נוגד חמצון עוצמתי ועוד.
חברות התרופות כבר "שמו עין" על המולקולה הזו וסביר להניח שבעתיד הקרוב נראה תרופות המבוססות על חומר זה.

ממחקרים שבוצעו התברר שפעילות החומר מוגבלת כאשר הוא נצרך לבדו והיא מוגברת בנוכחות החומרים הפעילים הנוספים הנמצאים בשמן הקצח.
מתברר שלמרכיב הזה, thymoquinone יש גם אפקט עוצמתי על הורדת לחץ דם.
לפני שנסקור את ההשפעה של קצח על לחץ הדם, כמה דברים שחשוב להיות מודעים אליהם בהקשר לשמני קצח.

  1. ריכוז ה thymoquinone בשמן תלוי בזן הספציפי של זרעי הקצח.
    יש זנים רבים ואף זנים שעברו הכלאה על מנת להשביח אותם וליצור זן שמכיל כמות רבה יותר של thymoquinone.
    ההבדל בין ריכוז ה thymoquinone בין זרעי קצח מזנים שונים ולכן גם בשמני קצח שונים, יכול להגיע למאות אחוזים (הבדלים של פי 3-6 יותר).
    כדאי לדעת שבבדיקות שנעשו, נמצאו גם מותגים של שמן קצח שלא הכילו thymoquinone כלל!
    מותגים אחרים שנבדקו הכילו כמות קטנה הרבה יותר לעומת הכתוב על התווית.
  2. חשוב שהשמן יהיה full Spectrum, כלומר, יכיל את כל המולקולות שיש בשמן ולא יהיה רק מיצוי של thymoquinone.
    בשמן יש עוד מאות רבות של חומרים פעילים, שמן הסתם פועלים בסינרגיה ומשפרים את הספיגה (כפי שהתגלה לגבי הרבה מאוד צמחים אחרים).
  3. נתון קריטי ליעילות השמן ולבטיחותו הוא ריכוז חומצות השומן החופשיות (FFA).
    ריכוז גבוה של חומצות שומן חופשיות (מעל 2%) מעיד על יצור ירוד של שמן. חומצות שומן חופשיות מעידות על שמן שהתפרק ועבר שינוי כימי. כאשר זה קורה, נוצרות מולקולות רעילות ומסוכנות על פי כל גופי הבריאות בעולם.
    ולא מדובר רק על רעילות, חוקרי שמן קצח מצאו שגם אם ריכוז ה thymoquinone גבוה, אם ריכוז חומצות השומן החופשיות גבוה גם הוא, האפקט הרפואי של השמן פוחת משמעותית, כנראה בגלל הנזק של מרכיבי השמן שפורקו.
    לכן, חשוב שהשמן יכיל גם ריכוז גבוה של thymoquinone וגם ריכוז נמוך של חומצות שומן חופשיות.
    זו הסיבה שאופן היצור של השמן הינו קריטי לקבלת שמן איכותי ויציב ולא שמן מחומצן.

הביטוי 'שמן קצח כבישה קרה' עוד לא מעיד על איכותו ורמת החומרים הפעילים וחומצות השומן החופשיות.
תנאי בסיסי שהשמן יופק בכבישה קרה, אך זה לא מספיק.
חייבים לחפש ולבקש את הנתונים על המדדים של השמן.

כעת נסקור את המחקר על השפעת שמן קצח על יתר לחץ דם [1].
20 מתנדבים עם לחץ דם ממוצע של 143.5 מ"מ כספית (סיסטולי) ו 90.7 מ"מ כספית (דיאסטולי) קיבלו תוסף תזונה המכיל 500 מ"ג של שמן קצח שעבר סטנדרטיזציה לווידוא שהוא מכיל 3% thymoquinone.
הם צרכו כמוסה אחת ליום במשך 6 שבועות.
לאחר מכן במשך 3 שבועות הם לא קיבלו כלום (wash-out).
ואז קיבלו כמוסות פלצבו ללא שמן קצח למשך 6 שבועות נוספים.
יש לציין שלחץ הדם הממוצע של משתתפי המחקר הינו גבוה.
לחץ דם תקין הינו 120/80 וחוקרים רבים טוענים שלחץ הדם התקין באמת הינו אפילו 110/70.
מתוך 20 המתנדבים, 6 מהם נכנסו למחקר כאשר הם כבר צורכים תרופות להורדת לחץ דם.
לא בוצע שינוי במשטר התרופות שלהם במהלך המחקר.

לאחר 6 שבועות של צריכת כמוסה אחת ביום המכילה 500 מ"ג שמן קצח המכיל 3% thymoquinone וחומצות שומן חופשיות בריכוז נמוך של 1.9%, לחץ הדם הססטולי הממוצע של כל משתתפי המחקר (צורכי התרופות ושאינם צורכי התרופות גם יחד) ירד ל 127.3 ממ"מ כספית ולחץ הדם הדיאסטולי ירד ל – 79.6 מ"מ כספית.

בקרב אלו שלא צרכו תרופות להורדת לחץ דם, הירידה הייתה משמעותית אף יותר.
לחץ הדם הסיסטולי שלהם ירד ל 120 מ"מ כספית ולחץ הדם הדיאסטולי שלהם ירד ל – 76 מ"מ כספית.

בקרב שתי הקבוצות, זוהי ירידה משמעותית מאוד בתקופת זמן כל כך קצרה.
יש לציין שיתר לחץ דם הינה בעיה שלא פעם הינה עקשנית מאוד.
בנוסף, התחלת מגמה של ירידה בלחץ דם התחילה כבר תוך 2-3 ימים.

לאחר הפסקת נטילת שמן הקצח, לחץ הדם התחיל לאט לאט לעלות.
בתום המחקר, 9 שבועות לאחר הפסקת צריכת שמן הקצח, לחץ הדם הממוצע של כלל המשתתפים עמד על 131/78 מ"מ כספית.
כלומר, ההשפעה לא נעלמה מייד לאחר הפסקת צריכת שמן קצח, אבל ראו מגמת עליה חזרה לכיוון לחצי הדם ההתחלתיים, ככל שהזמן עבר.

חשוב לציין שלא כל שמן קצח יביא להשפעה כזו כפי שנראה במחקר שסקרנו.
כאמור, רמת ה thymoquinone הינה קריטית לתוצאות וכן רמת חומצות השומן החופשיות.

מחקר זה נעשה על שמן של חברה ישראלית בשם תרינוטרה.
הם יצרו הכלאה של זני קצח כדי לקבל זן מיוחד ובלעדי שמקנה ריכוז גבוה של 3% thymoquinone.
מדובר בריכוז של פי 6 בהשוואה לריכוז שנמצא בשמני קצח של מותגים אחרים בארץ ובעולם המיוצרים בכבישה קרה.

הזרעים כולם מגודלים בישראל ותוך זמן קצר מאוד מרגע הקטיף, מגיעים למפעל.

הייחודיות של השמן שלהם לא מסתכמת בזן זרעי הקצח הבלעדי, אלא גם בתהליך הייצור הייחודי.
השמן מופק בכבישה קרה, אך לא מדובר בכבישה קרה רגילה.
מדובר בתהליך ייצור מיוחד וביצירת תנאים מיוחדים בעת הכבישה, שמונע מהשמן להתחמצן וכך שומר גם על רמת thymoquinone גבוהה וגם רמת חומצות שומן חופשיות נמוכה במיוחד.
רמת חומצות השומן החופשיות בשמן של חברת טרינוטרה הינה 1.25%.
זוהי תוצאה מעולה ביחס לשמני קצח אחרים.
השילוב הזה של רמה גבוהה מאוד של thymoquinone יחד עם רמה נמוכה מאוד של חומצות שומן חופשיות הינו בלעדי. אף יצרן אחר בעולם לא הצליח להגיע לתוצאות כאלה.
השמן מכיל גם רמות גבוהות של P-Cymene, מולקולה זו פעולת בסינרגיה עם ה – thymoquinone. (ועליה נקדיש מאמר נפרד).

מחקרים רבים נעשו על מולקולה זו ומצאו לה פעילות אנטי דלקתית, נוגדת חמצון, מאזנת סוכר, אנטי ויראלית, אנטי חיידקית ומווסתת מערכת חיסון [2].
שמן הקצח של תרינטורה הינו היחיד בעולם שיצר סטנדרטיזציה לא רק לרמת thymoquinone 3% אלא גם ל p-Cymene שריכוזו בשמן לפחות 1.1%.
שאר היצרנים של שמני קצח בארץ ובעולם לא מספקים נתונים על ריכוזו של מרכיב זה בשמן שלהם.

החברה כבר רשמה 7 פטנטים על שמן הקצח הזה, אחד מהם הינו על ההרכב הייחודי של החומרים הפעילים בריכוז גבוה והשני נוגע ישירות לשיטת היצור הייחודית ולזמינות הביולוגית הגבוהה.

יש לציין ששמן הקצח שלהם עובר סטנדרטיזציה לכל אצווה לווידוא רמות ה thymoquinone ולמעשה הוא שמן הקצח היחיד בעולם שקיבל את התקן האמריקאי USP.

בעקבות המחקר והאנליזות הנדירות באיכותן שהציג השמן, התוסף קיבל את פרס המוצר הטוב של ארגון nutritional outlook.

המינון שנבדק במחקר היה כמוסה אחת של 500 מ"ג שמן קצח (שעבר סטנדרטיזציה לרמת thymoquinone)
זה המינון המומלץ.
חברת תרינוטרה בחרה לקפסל את השמן. כך הוא שומר טוב יותר על הערכים התזונתיים והחומרים הפעילים (לא נחשף לחמצן) וגם בליעתו קלה יותר (שמן קצח איכותי הינו חריף מאוד).
יש לציין שאנשים רבים עם לחצי דם גבוהים יותר או עמידים יותר, צרכו 2 כמוסות ליום וראו תוצאות טובות עוד יותר (אך יש לציין שטרם נעשה מחקר קליני על מינון זה).
כדאי להתחיל מכמוסה ביום ואם אין הטבה מספקת כעבור חודש לעבור ל 2 כמוסות ביום.
עדיפות לצריכה על קיבה ריקה (על הבוקר).
באם לוקחים שתי כמוסות ליום מומלץ לקחת כמוסה אחת בבוקר ואת הכמוסה השניה אחרי ארוחת הערב (רצוי לפחות 1-2 שעות אחרי הארוחה).

אנשים עם עודף משקל משמעותי או אנשים עם לחץ דם מאוד גבוה, כדאי להתחיל כבר מההתחלה עם 2 כמוסות ליום.

אז אין מחקר מסודר שבדק זאת, אבל מספר אנשים עם לחצי דם נמוכים צרכו את המוצר ולא נצפתה ירידה נוספת בלחצי הדם.

יש לציין שלפחות במקרה אחד, אדם שסובל מפלקטואציות (תנודות) בלחץ הדם שלו, דיווח על הטבה ואיזון בצריכה של 2 כמוסות ליום (כמוסה בבוקר וכמוסה בערב – 1000 מ"ג סה"כ ביום).
מדובר על מצב מאתגר מאוד את עולם הרפואה. גם התרופות מתקשות לאזן לחץ דם תנודתי ושאינו יציב.
כך שגם לאנשים שסובלים מתנודות קיצוניות בלחץ הדם, כדאי לנסות לבדוק את השפעת שמן הקצח הספציפי הזה.
מסתבר שהוא מביא לאיזון של לחץ הדם ולא פועל בצורה "אלימה" מידי.

אנשים רבים חווים סטרס שמביא לעליה זמנית בלחץ הדם.
כדאי לדעת ששמן קצח גם נחקר ונמצא יעיל להורדת רמות סטרס ויכול להועיל מאוד להרגשה הכללית, גם למי שלא סובל מיתר לחץ דם.

יתר לחץ דם הינה בעיה נפוצה מאוד ומסוכנת. אסור להזניח אותה.
תזונה בריאה ופעילות גופנית סדירה ומשמעותית משפרות את המצב, אבל לא תמיד, או שהשיפור אינו מספק ואינו מביא את האדם לערכי לחץ דם תקינים (120/80 וכנראה שרצוי אף פחות מכך).
אני לא מכיר תוספי תזונה שעברו מחקר קליני על בני אדם והראו יעילות כמו שמן הקצח הספציפי הזה.
אני סבור שכדאי לכל אדם שמתמודד עם יתר לחץ דם, לנסות את התוסף הזה לפחות במשך חודש ולבדוק מידי כמה ימים (3-5 ימים) את לחצי הדם שלו.
אם לאחר חודש לחץ הדם לא ירד לרמה מספקת, אני ממליץ לצרוך 2 כמוסות ליום (1 בוקר ו 1 ערב) למשך לפחות חודשיים נוספים, תוך מעקב על לחץ הדם מידי 3-5 ימים. (אנשים עם לחצי דם גבוהים ו/או עודף משקל, מומלץ להתחיל מייד עם 2 כמוסות ליום).
מומלץ לצרוך את התוסף על קיבה ריקה.

שימו לב, שאם אתם צורכים תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, יתכן ובעקבות הירידה תוכלו להוריד את מינון התרופות או אפילו להפסיקם.
חשוב לציין שכל שינוי במינון התרופות חייב להתבצע תמיד בתיאום הרופא המטפל.
כאשר תראו לו את הטבלה עם לחצי הדם, במידה ויש ירידה משמעותית, הרופא המטפל ינחה אתכם כיצד ובאיזה קצב יש להפחית את מינון התרופות.

הגישה שלי היא שבכל מקרה בו יש מותג שנעשה עליו מחקר קליני על בני אדם והראה יעילות גבוהה, הוא וודאי עדיף על פני כל מותג אחר שלא נחקר.
במקרה הזה, נפגשתי עם הכימאי הראשי ומנכ"ל החברה, למדתי על תהליך יצור השמן הייחודי, עברתי על האנליזות ודוחות המעבדה וקראתי בעיון את המחקרים שנעשו עליו.
אני לא מכיר עוד שמן קצח בעולם באיכות כזו של בדיקות מעבדה וריכוז חומרים פעילים ועם מחקר קליני שמראה תוצאות כאלה ולכן עליו אני ממליץ לאנשים המתמודדים עם יתר לחץ דם.
תוסף התזונה הזה הינו כלי עזר חשוב במאבק ביתר לחץ דם, אך מומלץ וחשוב לא להסתמך רק עליו, אלא לבצע פעילות גופנית סדירה וקבועה, מעבר לתזונה בריאה ופעילות להפגת סטרס.

המשווקת הבלעדית של השמן בישראל הינה חברת valeopro (מבית ' ליקוטבע – צמח החיים' – המשווקת של הליקוריץ המקורי).

לכל אדם שמתמודד עם יתר לחץ דם, מומלץ לבצע בדיקת עובי דופן עורקי צוואר (CIMT) ובדיקת US לכבד שומני, ששכיח מאוד בקרב אנשים עם יתר לחץ דם (אבל לא רק. אלו בדיקות שמומלצות לכולם כדי לדעת מה באמת מצבכם המטבולי והאם את חיים אורח חיים שבריא לכם).
מומלץ לבצע בדיקות אלו עם מכשיר מתקדם שמאפשר בדיקות חוזרות ונתונים מדויקים ואוביקטייבים (שלא תלויים בטכנאי שבודק) על השינוי במצבכם, וזאת על מנת לבחון כיצד שינוי תזונה וצריכה של תוספי תזונה, משפיעים על פרמטרים אלו (עובי דופן ומצב השומן בכבד).

שלכם,
ד"ר גיל יוסף שחר (MD)

גילוי נאות:
מעבר להיותי ראש המרכז לרפואת הרמב"ם, אני משמש גם כיועץ המדעי של חברת 'ליקוטבע / צמח החיים', המשווקת הבלעדית של שמן הקצח של חברת תרינוטרה.
חשוב לי להדגיש שאני ממליץ על מוצר זה למתמודדים עם יתר לחץ דם, לא כי אני מקבל תשלום על היותי יועץ מדעי של החברה, אלא כי חקרתי את הנושא לעומקו וראיתי ששמן קצח זה הינו ייחודי בקנה מידה עולמי ובעל איכויות שאין לשמני קצח אחרים (ריכוז חומר פעיל פי 3-6 וריכוז נמוך במיוחד של חומצות שומן חופשיות). כאמור, הוא שמן הקצח היחיד בעולם שקיבל את התקן האמריקאי USP והיחיד שמציג ערכים כה גבוהים של החומר הפעיל וכה נמוכים של חומצות שומן חופשיות.
למיטב ידיעתי זהו גם שמן הקצח היחיד שנחקר על בני אדם והראה יעילות כה גבוהה בהורדת לחץ הדם.

[1] Bush B et al. “Effects of Standardized Black Seed Oil Cold Press Supplement Over A Six Week Period on Blood Pressure and Heart Rate in Healthy Patients: A Nonrandomized Clinical Trial.” Food Science & Nutrition Research, vol. 3, no. 1 (2020):1-5

[2] Balahbib A, El Omari N, Hachlafi NE, Lakhdar F, El Menyiy N, Salhi N, Mrabti HN, Bakrim S, Zengin G, Bouyahya A. Health beneficial and pharmacological properties of p-cymene. Food Chem Toxicol. 2021 Jul;153:112259.

אהבתם את המאמר?