בטטה – אפויה או מבושלת, מה באמת בריא יותר?

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)

במחקר שנעשה ב -2011, בדקו החוקרים את ההשפעה של אופן הכנת בטטה על העלייה ברמות הסוכר לאחר הארוחה.
הם בדקו מדד שמכונה הערך הגליקמי (או האינדקס הגליקמי).
מדד זה מראה בכמה עולה רמת הסוכר בדם לאחר אכילת מזון כלשהו בהשוואה לאכילת 50 גרם גלוקוז טהור (סוכר נקי).
הגלוקוז קיבל את הציון 100 וביחס אליו נמדדים כל שאר המזונות.
החוקרים הכינו את הבטטה במספר צורות הכנה – בישול, אפיה וטיגון.
הבטטה ניתנה לנבדקים בריאים וצעירים (גיל ממוצע 27) שאינם חולי סכרת.

הנה התוצאות:

לבטטה מבושלת הערך הגליקמי הנמדד נע בין 41 – 50.
לבטטה אפויה, לעומת זאת, הערך הגליקמי הנמדד היה 82 – 94 – קרוב מאוד לערך הגליקמי של סוכר טהור!

כלומר, בטטה אפויה יוצרת "פיק" חד של סוכר בדם בהשוואה לאכילת בטטה מבושלת.
כולנו רוצים להימנע מעליות חדות ברמת הסוכר בדם (שגוררות עלייה חדה ברמת האינסולין בדם ומגדילה סיכון לסכרת), אבל נתון זה חשוב במיוחד לחולי סכרת ולחולים טרום סכרתיים.

חולי סכרת רבים נמנעים מאכילת בטטה עקב כמות הסוכר שהיא מכילה, אבל מחקר זה מראה שגם לחולי סכרת אין בעיה לאכול בטטה מבושלת, מכיוון שהערך הגליקמי שלה נמוך מאוד יחסית.
לעומת זאת, כדאי להם מאוד להימנע מבטטה אפויה.
ממחקר זה רואים שצורת ההכנה של מזון משפיעה מאוד על קצב ספיגת הסוכר מהמזון.

האם זה אומר שצריך להימנע מבטטה אפויה?

אנשים בריאים שאינם חולי סכרת ואינם טרום סכרתיים, אינם צריכים להימנע מבטטה אפויה, אבל גם להם כדאי לא להרבות בצריכתה (כאשר היא לבדה) ולהעדיף צריכה של בטטה מבושלת, למשל אכילת מרק כתום.
במחקר זה לא נבדקה ההשפעה של אידוי בטטה על הערך הגליקמי, כך שנכון לעכשיו אין לנו נתונים על ההבדל בין אידוי לבישול בכל הקשור לעלייה ברמת הסוכר בדם.

רוצים לאכול בטטה אפויה ללא עלייה חדה ברמת הסוכר? יש פתרון!

הוספת שמן לארוחה מורידה את הערך הגליקמי של הארוחה כולה.
לכן, אם רוצים לאכול בטטה אפויה, יש להכין קערת סלט ירקות (רצוי עם תוספת של נבטים ירוקים) ולדאוג שבסלט יהיה מקור שומן כלשהו, זה יכול להיות אבוקדו, או טחינה או אפילו 2 – 3 כפות של שמן זית איכותי. הסיבים הרבים בירקות גם הם יורידו את הערך הגליקמי של הארוחה ויחד עם השמן של הסלט זו ארוחה שלא תעלה את רמת הסוכר בצורה מהירה וחדה מידי.
אז הנה פתרון שמאפשר לאכול בטטה אפיה בתנור ללא כל חשש ולמעשה, יש יתרון בצורת אכילה כזו – בישול במים מפחית מאוד את כמות הויטמינים לעומת אפיה, לכן באכילת בטטה אפויה יחד עם סלט ירקות ומקור שומן כלשהו נהנה מכל היתרונות – כמות ויטמינים גדולה, ללא עליה חדה מידי ברמת הסוכר בדם.
לא כדאי לאפות את הבטטה יחד עם השמן, כי כל שמן נפגע בחימום בטמפ' גבוהות. הרבה יותר נכון ורצוי להוסיף את השמן לאחר סיום האפיה.

לבריאות!

גיל יוסף שחר MD

אהבתם את המאמר?