IBS / מעי רגיש / מעי רגיז? הכירו את התוסף שמחזיר את מערכת העיכול לאיזון

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
מעי רגיש

מהי תסמונת המעי הרגיש (IBS-Irritable Bowel Syndrome)?

זוהי למעשה תסמונת הכוללת אוסף של תסמינים הקשורים למערכת העיכול, שלא נמצאה להם סיבה פיזיולוגית או אנטומית.
כלומר, אם כל הבדיקות תקינות והחולה עדיין סובל מתסמינים במערכת העיכול, הרופאים מגדירים את המצב כתסמונת מעי רגיש / מעי רגיז.
התסמינים הנפוצים הם:
• כאבי בטן (לרוב מוקלים אחרי יציאה, אך לא תמיד)
• יציאות רכות מאוד עד כדי שלשול
• נפיחות של הבטן וגזים מרובים
• עצירות
• שלשול ועצירות לסירוגין

חלק מהאנשים עם התסמונת חווים תסמין אחד בלבד וחלקם כמה תסמינים (ויתכן שאף את כולם). יתכנו תקופות ללא תסמינים ויתכן מצב שהאדם חווה אותן כל יום.
רוב האנשים סובלים מהתסמינים במשך שנים ולא פעם עשרות שנים.
תסמונת המעי הרגיש נפוצה מאוד.
ככל הנראה 15%-25% מהאוכלוסייה חווה תסמינים בטניים בצורה די קבועה.
70% מהאנשים שמתמודדים עם התסמונת הם נשים.
התסמונת מופיעה לרוב בגילאי 15-30 אך יכולה להופיע גם בגילאים מאוחרים יותר.
חומרת התסמינים משתנה מאדם לאדם.
חלק מהאנשים יחוו סימפטומים קלים ללא הפרעה לתפקוד התקין ואילו חלק יחוו סימפטומים קשים (כאבים עזים או שלשולים מרובים) שימנעו מהם לתפקד בצורה תקינה.
אנשים עם תסמונת המעי הרגיש / מעי רגיז נעדרים מהעבודה פי 2-3 לעומת אנשים ללא התסמונת.

מהן הסיבות לתסמונת? מדוע אנשים סובלים מתופעות לא נעימות במערכת העיכול?

מכיוון שהאבחנה היא על דרך השלילה (אחרי שלא מוצאים שום סיבה פיזיולוגית), הסיבה שגורמת לתופעות אלו אינה ידועה.
יתכן מאוד שבקרב אנשים שונים, הסיבה שונה לחלוטין, למרות שהם סובלים מאותם סימנים.
להלן הסיבות האפשרויות לתסמינים שהעלו החוקרים:

  1. רגישות מוגברת למתיחות של המעיים. אם מזון מסויים גורם להתנפחות של המעי, אצל אנשים מסויימים הדבר יגרום לכאב חריג בעוצמתו לעומת אנשים אחרים.
  2. בעיה כלשהי במערכת העצבים שיושבת בדופן מערכת העיכול.
  3. שינויים בפלורת המעיים (שינוי במגוון וכמות החיידקים הטובים של מערכת העיכול). אנשים רבים מדווחים שהתסמינים התחילו לאחר זיהום חריף במערכת העיכול או לאחר סיום של טיפול אנטיביוטי. שני אלו ידועים כגורמים שמוציאים את פלורת המעיים מאיזון.
  4. רגישות ללקטוז (סוכר החלב) או לפרוקטוז (סוכר הפירות).
  5. רגישות לגלוטן.
  6. שינויים הורמונליים (שידועים כמשפיעים על פלורת המעיים).
  7. סטרס, מתח, חרדות. אנשים רבים מדווחים על החמרה בסימפטומים בתקופות של מתח חריג והקלה כאשר הם למשל בחופשה בחו"ל, מה שמעיד שלתסמונת יש במקרים רבים מרכיב רגשי. קשר כזה הינו הגיוני, שכן מערכת העצבים של מערכת העיכול מחוברת למערכת העצבים המרכזית במח.

מה הרופא חייב לשלול לפני הגעה למסקנה שמדובר במעי רגיש / מעי רגיז?

הרופא חייב לשלול את המצבים הבאים:

  1. ציליאק – אבחון על ידי בדיקות דם לנוגדנים וגסטרוסקופיה.
  2. הליקובקטר פילורי – אבחון עלי בדיקת נשיפה, גסטרוסקופיה, בדיקת צואה.
  3. קרוהן/קוליטיס – מחלות מעיים דלקתיות אוטואימוניות. אבחון על ידי בדיקות דם למדדי דלקת, בדיקת צואה לקלפרוטקטין, גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה.

במידה וכל הבדיקות הנ"ל תקינות, מומלץ לנסות להימנע לתקופה של 2-3 שבועות ממוצרי חלב (לקטוז) ומפירות (פרוקטוז) וכן מגלוטן כדי לראות האם הסיבה היא אי סבילות לאחד ממרכיבים תזונתיים אלו.
קיימות גם בדיקות נשיפה לזיהוי אי סבילות ללקטוז ולפרוקטוז.
יש אנשים שרגישים מאוד לסיבים מסויימים שנמצאים בעיקר בקטניות ולכן מומלץ להימנע גם מקטניות למספר שבועות על מנת לשלול שזו הסיבה.

במידה ושללו אצלכם את שלושת הסיבות שמנינו וכן שללתם רגישות ללקטוז, פרוקטוז וגלוטן (באמצעות אלימינציה או באמצעות בדיקות), אתם כנראה מאובחנים עם תסמונת המעי הרגיש / המעי הרגיז.

מה הטיפול לתסמונת? האם ניתן להרפא? כיצד ניתן לשפר את איכות החיים?

מכיוון שמדובר במערכת עיכול רגישה ויש ככל הנראה גם פן רגשי, חשוב להקפיד על
ההמלצות הכלליות הבאות:

  1. ארוחות מסודרות
  2. לא למלא את הקיבה
  3. לעיסה מושלמת של המזון
  4. להימנע מאכילה בלילה
  5. פעילות גופנית סדירה וקבועה
  6. שינה מספקת (לפחות 7 שעות שינה בלילה)
  7. פעילות להפגת סטרס (נשימות סרעפתיות ועוד)

(ברפואה הקונבנציונלית לא פעם הרופא רושם תרופות ממשפחת ה SSRI (נוגדי דכאון) שנמצאו כיעילים לאלו הסובלים מכאבי בטן כחלק מהתסמונת).
אבל לא תמיד זה מספיק.
רבים שיאמצו המלצות אלו, יחוו שיפור ניכר, אבל לא כולם. במקרים רבים, למרות יישום ההמלצות, עדיין יחוו אי נעימות משמעותית במערכת העיכול.

מה אפשר לעשות אם האדם סובל מאי נוחות משמעותית במערכת העיכול למרות יישום ההמלצות הכלליות?

במקרה כזה, אני ממליץ על שימוש בתוספי תזונה בעלי השפעה מאזנת על מערכת העיכול.
אתן כעת סקירה על תוסף ייחודי שפותח במיוחד לתסמונת המעי הרגיש.
שם התוסף ביו-וורה והוא מכיל מספר מרכיבים, שכל אחד מהם בעל השפעה טובה על מערכת העיכול שלנו.
אחד המרכיבים המיוחדים בתוסף הינו מיצוי ייחודי של ג'ל אלוורה בשם BiAloe®.
כדי להבין מה מיוחד במיצוי אלוורה זה, ניתן סקירה קצרה על אלוורה ועל החומרים הפעילים שבה.
הג'ל הפנימי והשקוף של עלה האלוורה מכיל מעבר לחומצות אמינו, מינרלים, ויטמינים, נוגדי חמצון, פקטין, גם פוליסכרידים מיוחדים הנקראים בשם Aloe polysaccharide.
חלקם הם פוליסכרידים ארוכי שרשרת המכילים אצטיל מנוז ונקראים בשם אסמנאן – Acemannan.
הפוליסכרידים שמבודדים מהג'ל של האלוורה הרפואית ידועים כבעלי פעילויות ביולוגיות מגוונות ועוצמתיות. בשנים האחרונות נחקרו רבות תכונותיו הרפואיות של הג’ל, המיוחסות בעיקר לרכיב הפוליסכרידי אסמנאן – (Acemannan).
האסמנאן נחשב לחומר הפעיל העיקרי והחשוב ביותר בג'ל האלוורה.
בסקירה מדעית מ – 2019 על האסמנאן נמצא שהוא בעל פעילות אנטי דלקתית, אנטי סרטנית, מאזן את מערכת החיסון, בעל השפעה נוגדת חמצון, מעודד ריפוי פצעים, מעודד בניית עצם, בעל פעילות אנטי וירלית ואנטי חיידקית, נותן הגנה עצבית ומקדם את בריאות מערכת העיכול [1].
סקירות נוספות שסקרו כ – 50 מחקרים על האסמנאן חקרו את החומר הפעיל המיוחד הזה והיתרונות הבריאותיים שלו [2-3].
מעבר ליתרונות הבריאותיים, המחקרים מצאו שונות גדולה בריכוז החומר בתלות בסוג האדמה, אופן ההשקיה, זמן הקציר, אופן הייבוש וכמובן דרכי העיבוד שנעשו על ג'ל האלוורה.
אבל פה הסיפור רק מתחיל.
בתחילת 2005, התגלה לראשונה שג'ל האלוורה מורכב מחלקים שונים של אסמנאן ושיש השפעה ביולוגית שונה לכל חלק בהתאם להבדל בגודל ולמשקל המולקולרי שלו.
החוקרים גילו שרק גודל מסוים של חלקי אסמנאן מפעיל את מערכת החיסון וחלקים אלו הם אלה שלמעשה אחראים על ההשפעה האימונו-מודולטורית (ההשפעה על מערכת החיסון) המדהימה של צמח האלוורה [4].
בנוסף, התגלה שרק גודל מסוים של אסמנאן הוא בעל זמינות ביולוגית מיידית המאפשרת להיספג ישירות לזרם הדם.
במחקר נוסף משנת 2004 נבדקו 32 מוצרי אלוורה המייצגים את רוב ספקי האלוורה שבעולם על מנת לאתר את ריכוז ואיכות החומר הפעיל שבג'ל האלוורה.
הבדיקות הוכיחו חוסר עקביות בתוכן, בכמות ובמשקל המולקולרי של חלקי הפוליסכריד אסמנאן שהשתנה במידה רבה בהתאם לתהליך הגידול והקציר של האלוורה ומתהליך המיצוי וההפקה של הג'ל.
השונות בתוצאות חלקי האסמנאן מיוחסת בעיקר לשיטות השונות שבהן הדגימות עובדו על ידי היצרנים השונים [5].
באופן כללי, היה ידוע שלחומר הפעיל אסמנאן שבג'ל האלוורה יש גודל ומשקל מולקולרי בטווח של כ – 1,000 עד 1,600 קילו-דלטון (יחידת משקל למולקולות).
הקשר בין גודל מולקולרי שונה של הפוליסכרידים מסוג אסמנאן לבין הפעלת מערכת החיסון התגלה כאמור לראשונה רק בשנת 2005.
החוקרים גילו שרק פוליסכרידים מסוג אסמנאן בגדלים קטנים שנעים בין 5 ל 400 קילו-דלטון הם אלו שאחראים לפעילות משמעותית להפעלת מקרופאג'ים של מערכת החיסון ופעילות אנטי-סרטנית שנצפתה בניסויים באורגניזם חי.
התגלה שחלקי אסמנאן עם משקל מולקולרי שקטן מ 400 קילו-דלטון הם ורק הם, אלו שמפעילים את תאי חיסון רבי העוצמה בעוד שאלו הגדולים מ – 400 קילו-דלטון תומכים רק במעט בפעילות זו.
בנוסף, התגלה שרק חלקי אסמנאן שמפעילים את תאי החיסון במשקל מולקולרי הקטן מ – 50 קילו-דלטון יכולים להיספג מיידית דרך דפנות המעי לזרם הדם ומשם לעבור לכל חלקי הגוף.

סיכום ביניים

עלה האלוורה הוא אחד העלים המדהימים בעולם.
אבל לא כל מוצרי האלוורה נולדו שווים. השונות בריכוז החומר הפעיל ובגודל החלקיקים שלו גדול מאוד.
אדם יכול לקנות מוצר ג'ל אלוורה ולקבל ריכוז זעום של החומר הפעיל החשוב שיסייע לאזן את מערכת החיסון ואת מערכת העיכול.
משמעות המידע החדש עזר להבין מדוע פרסומים קודמים הראו מידה רבה של חוסר עקביות במדדי איכות של אלוורה ופעילות שונה מבחינה ביולוגית. הכל תלוי באיזה ג'ל אלוורה השתמשו ומה היה ריכוז האסמנאן בעל הגודל הקטן והפעיל.
המידע החדש פתח הזדמנות חדשה לסטנדרטיזציה שמתחשבת לא רק בהפקת ג'ל אלוורה איכותי אלא גם בכמות וגודל המשקל המולקולרי של החומר הפעיל אסמנאן שאחראי על עוצמת פעילות ביולוגית ממוקדת מטרה.

פריצת דרך טכנולוגית בהפקת מיצוי ג'ל אלוורה BiAloe®

• היצרן מפיק ג'ל אלוורה מאלוורה 100% אורגנית
• הג'ל BiAloe® מיוצר בתהליך של ייבוש בהקפאה (Freeze drying) תוך שמירה על הערכים הגבוהים של החומרים הפעילים שבג'ל
• הג'ל BiAloe® מכיל לא פחות מ 20% פוליסכרידים. לשם השוואה: משקה ג’ל אלוורה נוזלי מכיל רק: 0.1% עד 5% לכל היותר של פוליסכרידים
• הג'ל BiAloe® מכיל לא פחות מ 15% אסמנאן במשקל מולקולרי הקטן מ 400 קילו-דלטון שכאמור הוא זה שפעיל על תאי מערכת החיסון.
התוסף היחיד עם בדיקות מעבדה שמוכיחות ריכוז כה גבוה של חומר פעיל זה (Lorand Laboratories LLC, Houston, TX).
לשם השוואה: משקה ג’ל אלוורה נוזלי מכיל רק 0.1% -5% אסמנאן במשקל מולקולרי הקטן מ 400 קילו-דלטון.
• הג'ל מכיל לא פחות מ 7% אסמנאן במשקל מולקולרי הקטן מ 50 קילו-דלטון שפעיל על תאי החיסון וביכולתו להיספג מיידית דרך דפנות המעי לזרם הדם.
לשם השוואה: משקה ג’ל אלוורה בנוזל מכיל רק: 0.3%-1.5% אסמנאן במשקל מולקולרי הקטן מ 50 קילו-דלטון.
• ג'ל האלוורה BiAloe® אינו מכיל את החומרים הפעילים אלואין (Aloine) והאלו-אמודין (Aioe emodin) שהם החומרים המשלשלים שנמצאים בקליפת עלה האלוורה. הוא עומד גם בתקנים החדשים המחמירים ביותר בהקשר לריכוז חומרים בעייתיים אלו.

נכון להיום, זהו ג'ל האלוורה היחיד שמציג ריכוזים כה גבוהים של אסמנאן ובמיוחד של החלקים הקטנים, שהם כאמור הפעילים ביותר.
ג'ל האלוורה של BiAloe® נחשב לג'ל אלוורה טיפולי.
ב – 2012 נחקר ה BiAloe® על תרביות תאים של עכברים, תרביות תאים אנושיים ועכברים חיים [6].
נבדקו פרמטרים המעידים על פעילות תומכת במערכת החיסון ואכן התברר שלאבקת אלוורה זו יש פעילות משמעותית הן על עכברים חיים והן על תרביות התאים. החוקרים מסכמים שמוצר זה הינו בעל השפעה על שתי הזרועות של מערכת החיסון (התאית וזו שתלויה בנוגדנים).
מחקר נוסף שנעשה על BiAloe® ועל חולי אלצהיימר מצא תוך שנה שיפור משמעותי בתפקוד קוגינטיבי ופעילות חיסונית ב – 46% מהנבדקים [7].
זה נתון חריג מאוד, שכן במחלה זו נדיר מאוד לראות שיפור, כאשר מהלך המחלה הטבעי הינו לרוב החמרה.
התוסף ביו-וורה מכיל 100 מ"ג של BiAloe® בכל כמוסה ומעבר לכך מרכיבים ייחודים נוספים שגם הם תומכים מאוד בבריאות מערכת העיכול ונחקרו קלינית. עליהם נכתוב במאמר נפרד.

סיכום

אם אתם סובלים מאי נעימות מתמשכת במערכת העיכול (כאבים, נפיחות, גזים מרובים, צואה רכה, שלשולים, עצירות) אני ממליץ לכם לנסות את התוסף ביו-וורה.
הוא עשוי לשנות את איכות חייכם.
מינון מומלץ: 2 כמוסות ליום.

שלכם,

גיל יוסף שחר (MD)

[1] Liu C, Cui Y, Pi F, Cheng Y, Guo Y, Qian H. Extraction, Purification, Structural Characteristics, Biological Activities and Pharmacological Applications of Acemannan, a Polysaccharide from Aloe vera: A Review. Molecules. 2019 Apr 19;24(8):1554.

[2] Minjares-Fuentes R, Femenia A, Comas-Serra F, Rodríguez-González VM. Compositional and Structural Features of the Main Bioactive Polysaccharides Present in the Aloe vera Plant. J AOAC Int. 2018 Nov 1;101(6):1711-1719.

[3] Sierra-García GD, Castro-Ríos R, González-Horta A, Lara-Arias J, Chávez-Montes A. Acemannan, an extracted polysaccharide from Aloe vera: A literature review. Nat Prod Commun. 2014 Aug;9(8):1217-21.

[4] Im SA, Oh ST, Song S, Kim MR, Kim DS, Woo SS, Jo TH, Park YI, Lee CK. Identification of optimal molecular size of modified Aloe polysaccharides with maximum immunomodulatory activity. Int Immunopharmacol. 2005 Feb;5(2):271-9.

[5] Turner CE, Williamson DA, Stroud PA, Talley DJ. Evaluation and comparison of commercially available Aloe vera L. products using size exclusion chromatography with refractive index and multi-angle laser light scattering detection. Int Immunopharmacol. 2004 Dec 20;4(14):1727-37.

[6] Vetvicka, Václav. “Evaluation of immunological activities of an organic freeze dried inner leaf Aloe vera L . powder.” (2012).

[7] Lewis JE, McDaniel HR, Agronin ME, Loewenstein DA, Riveros J, Mestre R, Martinez M, Colina N, Abreu D, Konefal J, Woolger JM, Ali KH. The effect of an aloe polymannose multinutrient complex on cognitive and immune functioning in Alzheimer's disease. J Alzheimers Dis. 2013;33(2):393-406.

אהבתם את המאמר?