כולנו רוצים למצות את הפוטנציאל הקוגניטיבי שלנו. כולנו גם רוצים ילדים חכמים ומוצלחים. אנחנו יודעים שמתן גירויים המעודדים ומאתגרים את פיתוח החשיבה של הילד, את כושר הדמיון שלו ואת היצירתיות שלו, הינם בעלי השפעה מיטבית על ההישגים של ילדים.
המוח נבנה ומשתפר בהתאם למשימות ולאתגרים שמציבים בפניו.
הורים רבים משקיעים כסף רב וזמן יקר בחוגי העשרה, משחקי חשיבה, שיעורים פרטיים ועוד, כדי לפתח את היכולת הקוגניטיבית של ילדיהם, אך רבים מהם מתעלמים לחלוטין מההשפעה הגדולה שיש לתזונה על התפתחות המוח.
לא נוכל במאמר אחד לגעת בכל האספקטים התזונתיים המשפיעים על התפתחות המוח, אבל ניגע על קצה המזלג, בנושא אחד מרכזי ומהותי.
ראשית, יש להבין מהם הגורמים המשפיעים על התפקוד המוחי שלנו
- מספר תאי המוח שיש לנו. ככל שיש לנו תאי מוח רבים יותר, מורכבות המוח גדלה.
- בריאות ותפקוד תאי המוח. תאי מוח שניזוקו ואינם מתפקדים בצורה טובה, לא עוזרים לנו למרות נוכחותם במוחנו.
- מספר הקשרים בין תאי המוח. מספר הקשרים בין תאי המוח קובע את מורכבות הפעולות שנוכל לבצע. תאי מוח רבים בריאים עדיין לא מבטיחים תפקוד מוחי אופטימלי. תאי המוח מחוברים זה לזה באמצעות חוטים עצביים (אקסונים) והם מתקשרים זה עם זה ע"י העברת זרמים חשמליים בחוטים אלו. בהחלט שכיח מצב בו תא אחד מקושר ל – 10,000 תאי מוח שונים! כל משחקי החשיבה, האתגרים השכליים, תשבצים, סודוקו, משחקי יצירה, חוגי העשרה ועוד תורמים אך ורק לאלמנט הזה.
גירוי של המוח מעבה קשרים קיימים ויוצר קשרים חדשים אך הוא אינו משפר את בריאות תאי המוח ואינו מונע חדירת רעלים לתוכם. - איכות התקשורת בין תאי המוח. קיום קשרים בין תאי המוח, עדיין אינו מבטיח לנו תקשורת טובה בינהם. העצבים המחברים את תאי המוח, הם כאמור חוטי חשמל. כמו כל חוט חשמל גם להם יש צורך בבידוד כדי להבטיח זרם תקין ללא קצרים. שכבת הבידוד של האקסונים במוח נקראת בשם "מיאלין".
אם היא מתפקדת שלא כראוי (עקב הרכב לא אופטימלי של המולקולות המרכיבות אותה), התקשורת בין תאי המוח לא תהיה טובה. - כמות וסוג הנוירו-טרנסמיטורים בסינפסות. החיבור בין כל תא מוח לחוט העצבי נקרא בשם סינפסה. למולקולות האחראיות על יצירת הפוטנציאל החשמלי בתוך התא והעברתו אל העצב קוראים בשם נוירו-טרנסמיטורים. כמותם וסוגם משפיעים רבות הן על המצב הנפשי והן על היכולת הקוגניטיבית. לתזונה בריאה המכילה מינרלים, ויטמינים וחומצות אמינו הכרחיות, יש השפעה גדולה מאוד על מאזן הניורו-טרנסימיטורים במוחנו.
- אספקה נאותה של אנרגיה (חמצן ולרוב סוכר) לתאי המוח. אספקה זו תלויה בקוטר כלי הדם, ריכוז תאי הדם האדומים, כמות ההמוגלובין שהם מכילים, ריווי החמצן בדם, לחץ הדם ועוד.
כאמור, לא נוכל במאמר אחד לדון לעומק בכל הנקודות הנ"ל. נתמקד בהשפעה שיש לתזונה על בריאות תאי המוח ועל העברת השדרים בין תאי המוח.
הקרום שעוטף את תאי המוח שלנו (הממברנה) בנוי ברובו משכבה כפולה של חומצות שומן.
להרכב המולקולות הנמצאות בקרום הנ"ל יש השפעה רבה על תפקוד המוח, כדלהלן:
- הקרום מהווה את שכבת ההגנה האחרונה של תאי המוח כנגד רעלים כאלו ואחרים, רדיקלים חופשיים וכו' הנמצאים בזרם הדם. קרום לא בריא וחלש יאפשר חדירה של אותם רעלים אל תאי המוח.
הרעלנים עלולים לגרום לפגיעה בתפקוד תא המוח ואף להרס מוחלט שלו. איבוד של תאי מוח נמצא לא פעם בקשישים עם דמנציה. - תקינות השדרים המועברים בין תאי המוח מושפעת מתפקוד תקין של הממברנה. ממברנה לא תקינה עלולה להפריע ליצירת שדרים מתא אחד למשנהו, או להבדיל, לאפשר לכל שינוי מתח חשמלי קטן בתא המוח להתפרץ החוצה (מנגנון אפשרי בחלק ממקרי האפילפסיה. ניתן במקרים רבים להביא להטבה משמעותית בתדירות ההתקפים, באמצעות שינוי השומנים הנאכלים).
כשם שהעור העוטף את גופנו מתחלף כל שבועיים שלושה, כך מתחלף לו גם הקרום שעוטף את תאי המוח.
כדי להבטיח תפקוד מוחי אופטימלי, אנחנו צריכים לוודא שהממברנה שלנו חזקה ובריאה, כלומר – שהיא נבנית מחומצות שומן בריאות.
הממברנות נבנות מחומצות השומן שנספק לגוף. אם נאכל שומן מחומצן, מעופש, כזה המעורר דלקתיות בגוף וכו', הממברנות יבנו משומן זה ותפקוד המוח יפגע (חוזקה ויציבותה של הממברנה משפיעה גם על התפרצויות של פולסים חשמליים לא תקינים מתאי המוח, העלולים לבוא לידי ביטוי כהתקפי אפילפסיה).
עלינו לדאוג לאספקה שוטפת של שומנים טובים ולהימנע מהשומנים המחלישים את הממברנה.
לשומן יש תפקיד גם במנגנונים נוספים הקשורים לבריאות המוח (לא רק מבנה הממברנה של תאי העצב):
- החוטים העצביים המקשרים בין תאי המוח, עטופים גם הם כאמור בשכבת בידוד (המיאלין).
שכבה זו בנויה בין היתר גם מחומצות שומן כמרכיב מהותי בה. מיאלין בריא הבנוי משומנים איכותיים יבטיח את תקינות הזרמים הנעים בין תאי המוח. - הגוף דואג מאוד לבריאות המוח. כלי הדם הנמצאים במוח מכילים שכבה נוספת, שאינה קיימת בכלי הדם במקומות אחרים בגוף. שכבה זו נקראת בשם מחסום דם-מוח (blood brain barrier).
מטרתה של שכבה זו היא להקשות עוד יותר על מעבר של רעלים מכלי הדם אל הנוזל הבין תאי ומשם אל תאי המוח. גם שכבה זו בנויה בין היתר מחומצות שומן.
אנו רואים אפוא, שלאיכות השומן שניתן לילדנו יש השפעה מהותית על התפקוד המוחי שלהם (לא פעם בעיות קשב וריכוז השתפרו משמעותית באמצעות שינוי הרכב חומצות השומן הנאכלות על ידי הילד).
אם כך, מהם השומנים מהם כדאי להימנע ומהם השומנים אותם כדאי להוסיף לתזונת ילדינו כדי להביא לתפקוד מוחי אופטימאלי?
לא נוכל במסגרת מאמר זה לרדת לעומק ההסברים על כל שומן ושומן, אבל בכל זאת נביא להלן סיכום תמציתי של הכללים בפועל לצריכה נבונה של שומנים לשמירת הבריאות בכלל ולשיפור התפקוד המוחי בפרט:
- הימנעו משומן מוקשה (שומן טראנס). שומן זה אינו טבעי לגוף (הוא אינו נמצא בטבע כלל), שוקע בדפנות כלי הדם ומפריע לתפקוד רקמות רבות. הוא מצוי במרגרינה ובצק עלים (כל המאפים כגון: בורקסים, קרואסונים וכו'). בעוגות, עוגיות וקרקרים תעשייתיים המכילים אותו לא פעם.
- הימנעו מטיגון ככל האפשר. תהליך הטיגון הופך חלק מחומצות השומן למבנה של שומן טראנס.
- לא כל שומן צמחי הינו בריא, למרות אחוז השומנים הבלתי רווים שבו. ישנם שמנים צמחיים לא יציבים הנוטים להתחמצן בקלות רבה. שומן שהתחמצן לא רק שאינו מועיל אלא מזיק. שמן פשתן למשל הינו אחד השמנים הכי לא יציבים הקיימים בטבע (למרות שהוא מכיל כמות רבה של אומגה 3). מומלץ להימנע משמן פשתן. הוא מתחמצן תוך 20 דקות בטמפ' החדר (גם ללא חימום חיצוני). גם זרעי הפשתן בעייתים. [1-4]
- לא כל שומן בלתי רווי הוא בריא. הימנעו משומנים המכילים כמות רבה של אומגה 6.
אומגה 6 הינה חומצת שומן שמעודדת דלקתיות בגוף בכלל ובכלי הדם בפרט. דלקתיות בכלי הדם מגדילה את החדירות שלהם לרעלים. שמנים המכילים כמות רבה של אומגה 6 הינם למשל, שמן סויה, שמן חמניות, שמן תירס ושמן קנולה. - הימנעו משמנים שלא הופקו בכבישה קרה. זיכוך וחימום השמן מקטין את כמות נוגדי החמצון בשמן ולא פעם גם משנה את חומצות השומן עצמן. רוב יצרני המזון התעשייתי משתמשים בשמן דקלים או שמן סויה מזוכך שהופקו ע"י חימום. לכן, הימנעו ככל האפשר ממזון תעשייתי.
- איכלו שמן זית איכותי – כזה שהופק בכבישה קרה והינו בעל רמת חומציות נמוכה (הסבר על חשיבות רמת החומציות חורג ממסגרת מאמר זה).
ככל שרמת החומציות של השמן נמוכה יותר, השמן בריא יותר. העדיפו שמן זית בעל רמת חומציות פחותה מ – 0.5%. הוא תורם לזכרון. כבר לפני 2000 שנה כתבו חכמי הגמרא, "חמשה דברים משיבים את הלימוד … והרגיל בשמן זית" (תלמוד בבלי, מסכת הוריות, יג/ב). - השתמשו בשמן קוקוס מכבישה קרה. למרות שהוא מכיל כ – 90% שומן רווי, חומצות השומן שלו שונות מהותית מהשומן הרווי שמקורו במזון מן החי ואינן מגבירות שקיעת כולסטרול בכלי הדם. יתרה מזאת, זהו השמן היציב ביותר בטבע לחימום! אם אתם נאלצים לטגן, לבשל או לאפות עם שמן, השתמשו אך ורק בשמן קוקוס. הוא גם מתאים למריחה על טוסט ויש לו יתרונות בריאותיים רבים נוספים. (נושא למאמר בפני עצמו).
- איכלו אבוקדו בעונה הרלוונטית. שומן האבוקדו הינו ברובו שומן חד בלתי רווי. זהו שומן בריא הנחוץ לפעילות תקינה של הגוף. הוא גם נמצא כמקטין רמות כולסטרול רע בדם.
- איכלו אגוזים טבעיים. הם מקור טוב לאומגה 3. אומגה 3 נמצאה כתורמת הגדולה ביותר ליציבותה של ממברנת תאי המוח. זוהי סיבה נוספת מדוע כדאי להפחית צריכה של מזונות העשירים באומגה 6.
אומגה 6 מתחרה באומגה 3 על הפיכתה לשומן הפעיל והנחוץ לגוף. אגוזים יש לקנות טריים ככל האפשר ולשומרם בקירור.
הערה – תוספי התזונה בעלי פוטנציאל לשיפור בריאות המוח ובמיוחד סוגי האומגה 3 השונים, לא נדונו במאמר זה.
שלכם,
גיל יוסף שחר (M.D)