הסוכריות שאפשר לתת לילדים ללא יסורי מצפון

הסיפור מאחורי הפיתוח של סוכריות סופר פוד ללא סוכר

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
סוכריות סופר פוד ללא סוכר

אבל פה בדיוק מתחילה הבעיה. המשהו המתוק.
ילדים, כידוע, לא שומרים היטב על הגיינת הפה. גם ילדים שמצחצחים שיניים ביסודיות כל בוקר וערב, לרוב לא משתמשים בסילונית ובטח ובטח שלא בחוט דנטלי. כך ששאריות של מזון רב נשארות בין השיניים וסוכר כידוע הוא האויב הגדול לשיניים שלנו. השילוב הזה של הגיינת פה לא אופטימלית (בלשון המעטה), יחד עם מזון סוכרי, הינו שילוב קטלני.

ועוד לא התחלתי לדבר על שלל החומרים המשמרים, צבעי המאכל, תמציות הטעם וכו' שנמצאים בממתקים ובסוכריות השונות.

הורים רבים פנו אלינו בנושא וגם אני בעצמי, כהורה, רציתי שיהיה איזשהו ממתק שאפשר לתת לילדים ללא ייסורי מצפון.
אז ניגשתי למלאכה.
חברתי לחברת "מרולה לאב", מגדלי עץ המרולה בישראל. מרולה הוא פרי שמקורו בדרום אפריקה והוא עתיר במיוחד בנוגדי חמצון. אם כבר הילדים יאכלו משהו, שיקבלו כמה שיותר נוגדי חמצון.

הבחירה במרולה הייתה בין היתר כי הפרי נחקר ונמצא כיעיל להורדת כולסטרול ומיצוי המרולה הספציפי של חברת "מרולה לאב" מוגן בפטנט כשיטה לטיפול בטרשת עורקים והורדת כולסטרול (מספר פטנט US8445040).
כמו כן, אהבתי את העובדה שפרי המרולה גדל בישראל ללא כל ריסוס והדברה.

"מרולה לאב" נענו לאתגר וביחד עבדנו למעלה משנה על פיתוח סוכריות בריאות.
לאחר שנה של נסיונות רבים הצלחנו. פיתחנו סוכריות בריאות על בסיס פרי המרולה ללא כל תוספת סוכר.

אם אין בהן סוכר, אז איך הן בכל זאת מתוקות?

הממתיק העיקרי בסוכריות הוא האריתריטול.

מהו אריתריטול?

אריתריטול הינו סוכר כוהלי טבעי שנמצא בפירות מסויימים (למשל, אבטיח), פטריות ומזון מותסס (כגון, יין) ואפילו בגוף האדם [2].
לאריתריטול יש מתיקות של כ – 70% לעומת סוכר רגיל, אבל השאלה היא מה הוא עושה לנו בגוף.

אז הנה 11 עובדות על אריתריטול:

  1. הוא לא מעלה את רמת הסוכר בדם (וגם לא את רמת האינסולין).
  2. הערך הקלורי שלו הוא אפס.
  3. הסיבה לכך שהוא חסר ערך קלורי, היא העובדה שלבני אדם אין את האנזים שמפרק אותו. לכן עבורנו הוא לא משמש כמקור אנרגיה.
  4. מסתבר שגם לחיידקים בחלל הפה שלנו אין את האנזים שמפרק אריתריטול ולכן הוא לא גורם לעששת.
  5. מחקרים מצאו שהוא מפחית את משקל האבנית בשיניים, מפחית את רמת החומציות של הפלאק הדנטלי, מפחית את כמות החיידקים הפתוגנים (מזיקים) ברוק ובפלאק הדנטלי ומפחית את הסיכון לחורים בשיניים יותר מאשר סורביטול וקסליטול [1,5].
  6. הוא לא עובר כל מטבוליזם בגוף ויוצא דרך השתן בדיוק כפי שנכנס.
  7. בניגוד לסוכרים כוהליים אחרים, הוא כמעט ולא גורם לתופעות לוואי של מערכת העיכול (נפיחות, גזים, שלשולים).
  8. ואם כל זה לא מספיק, מחקר שהתפרסם בכתב העת המדעי Nutrition מצא שיש לו תכונות של נוגד חמצון [6].
  9. במחקר על בעלי חיים נמצא שהוא גם בעל פוטנציאל הגנה על דפנות כלי הדם (תאי האנדותל) מנזקים של רמות סוכר גבוהות [6].
  10. מחקרי בטיחות שנעשו על אריתריטול לא מצאו כל רעילות, גם במינונים גבוהים [4].
  11. הוא נמצא בטוח גם לנשים הרות ומניקות.

הממתיק השני בסוכריות הסופר פוד הללו, הינו מלטיטול.
מלטיטול מופק מעמילן וגם הוא שייך למשפחת הסוכרים הכוהליים שחיידקים לא יודעים לנצל ולכן גם הוא לא גורם כל נזק לשיניים, גם אם הוא נשאר בחלל הפה.
אבל יש הבדל בינו לבין אריתריטול. במעיים שלנו, 50% מהמלטיטול הופך לגלוקוז שנספג אל מחזור הדם. זו הסיבה שהערך הקלורי שלו הוא רק 2 קלוריות לגרם לעומת 4 קלוריות של סוכר רגיל.
כלומר, בפה גם הוא לא מהווה סוכר כלל וכלל!
רק במעיים 50% ממנו הופך לגלוקוז שנספג אל מחזור הדם (כמו שכל פחמימה שאנחנו אוכלים הופכת במעיים לגלוקוז ונספגת אל מחזור הדם).

בזכות העובדה שרק 50% ממנו הופך לגלוקוז במעיים, הוא לא מביא לעליה חדה ברמת הסוכר, בהשוואה לאותה הכמות של סוכר רגיל.
האינדקס הגליקמי שלו נמוך מאוד – 35, כחצי מהערך הגליקמי של סוכר רגיל.
האפקט שלו על רמת הסוכר כל כך קטן, עד כדי כך שבצריכה מדודה הוא לא מוציא אנשים מקטוזיס (קטוזיס = מצב בו הגוף פועל במטבוליזם של שומנים, בגלל העדר מקורות סוכר).

מדוע לא השתמשנו רק באריתריטול, שלא הופך כלל לסוכר, גם לא במעיים?

אז האמת שזה היה הרצון הראשוני שלי וכך ניסינו לעשות בהתחלה.
התוצאה הייתה מרקם שילדים לא אהבו כלל. לכן, לאחר מספר נסיונות שונים הוספנו כמות קטנה של מלטיטול, כדי ליצור מרקם טעים ומהנה לילדים.
התוצאה היא סוכריות שלא משאירות שום סוכר בחלל הפה ומכניסות לגוף פרי מרולה עשיר בנוגדי חמצון שגדל ללא כל שימוש בחומרי הדברה וריסוס (50% מהסוכריה זה פרי המרולה הטבעי).
כאשר אוכלים סוכריות בודדות בכל פעם, ההשפעה על רמת הסוכר היא כאמור זניחה לחלוטין והיא שקולה לפחות מאכילה של רבע ביס פרוסת לחם.

למיטב ידיעתי, אלו ללא ספק הסוכריות הכי בריאות שיש להשיג היום בעולם.
ללא סוכר, ללא שאריות חומרי הדברה, ללא ממתיקים בעייתים (כמו אספרטיים או אסולפאם K ועוד), ללא צבעי מאכל, ללא תמציות טעם וריח.
הן בוודאות לא מזיקות לשיניים והן לא יגרמו לפיק חד של סוכר אצל הילדים.
אפשר לתת אותן לילדים ללא ייסורי מצפון.

אז זהו, זה הסיפור שמאחורי הפיתוח של הסוכריות הללו.
אני מקווה שהן יפחיתו את כמויות הסוכר שהילדים שלנו צורכים. בשביל זה פיתחנו אותן.

רוב הילדים שטעמו את הסוכריות אהבו וביקשו עוד.
נסו, אולי שלכם יאהבו גם.
אם כן, הרווחתם את האפשרות לתת להם מידי פעם ממתק ללא ייסורי מצפון.

שלכם,
ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)

[1] de Cock P. Erythritol Functional Roles in Oral-Systemic Health. Adv Dent Res. 2018 Feb;29(1):104-109.

[2] Sreenath K, Venkatesh YP. Analysis of erythritol in foods by polyclonal antibody-based indirect competitive ELISA. Anal Bioanal Chem. 2008 May;391(2):609-15.

[3] Arrigoni E, Brouns F, Amadò R. Human gut microbiota does not ferment erythritol. Br J Nutr. 2005 Nov;94(5):643-6.

[4] Munro IC, Berndt WO, Borzelleca JF, Flamm G, Lynch BS, Kennepohl E, Bär EA, Modderman J. Erythritol: an interpretive summary of biochemical, metabolic, toxicological and clinical data. Food Chem Toxicol. 1998 Dec;36(12):1139-74.

[5] de Cock, Peter (2012). "Erythritol". Sweeteners and Sugar Alternatives in Food Technology. pp. 213–41.

[6] den Hartog GJ, Boots AW, Adam-Perrot A, Brouns F, Verkooijen IW, Weseler AR, Haenen GR, Bast A. Erythritol is a sweet antioxidant. Nutrition. 2010 Apr;26(4):449-58.

אהבתם את המאמר?